Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 11/2019 (comunicat): Art. 193 („Lovirea sau alte violențe”) rap. la art. 199 („Violenţa în familie”) alin. (1) din Codul penal

9 apr. 2019
Vizualizari: 8165

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJActe normativeArticole 

 

Sumar

 

 

 Decizia ÎCCJ nr. 11/2019, pronunțată în ședința din 8 aprilie 2019

Complet RIL

 

 

Codul penal

 

 

 

 

– art. 193

– art. 199 alin. (1)

Pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile și nu ca efect al împăcării.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 8 aprilie 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a discuta cu privire la recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitor la posibilitatea încetării procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile sau ca urmare a împăcării părților, pentru infracțiunea prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare prin plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Astfel, Înalta Curte a stabilit că pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile și nu ca efect al împăcării.

Obiectul recursului în interesul legii 

Art. 193 („Lovirea sau alte violențe”) din Codul penal

„(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Art. 199 („Violența în familie”) alin. (1) din Codul penal 

„(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.”

 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 11/2019
Prin Decizia nr. 11/2019, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că: „Pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile și nu ca efect al împăcării”.

 

Sursa informației 

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 11/2019 (comunicat): Art. 193 („Lovirea sau alte violențe”) rap. la art. 199 („Violența în familie”) alin. (1) din Codul penal was last modified: aprilie 9th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.