Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 27/2017 (comunicat): Art. 83 alin. (1) lit. c) și art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal – RESPINGERE

12 dec. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2069
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 27/2017Complet DCD/PCodul penalArt. 83 alin. (1) lit. c) și art. 85 alin. (2) lit. b)ÎCCJ (Complet DCD/P) a respins sesizarea privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Timișoara în dosarul nr. 1710/295/2016.

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 12 decembrie 2017, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o chestiune de drept: „dacă manifestarea acordului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității de către inculpat, prevăzută la art. 83 alin. (1) lit. c) din Codul penal reprezintă o condiție imperativă pentru a se putea reține ca fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 83 din Codul penal pentru amânarea aplicării pedepsei în situația în care inculpatul nu se prezintă la judecată pentru a-și exprima acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității sau în situația în care inculpatul cu ocazia audierii arată că nu își dă acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar instanța apreciază că nu se impune stabilirea obligației prev. de art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal respectiv stabilirea obligației de a presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă între 30 și 60 de zile;”.

 

Obiectul sesizării

Codul penal

„Art. 83 („Condițiile amânării aplicării pedepsei”)

(1) Instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiții:

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

(…)

c) infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;”.

„Art. 85 („Măsurile de supraveghere și obligațiile”)

(2) Instanța poate impune persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații:

(…)

b) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile, în condițiile stabilite de instanță, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabilește prin legea de executare a pedepselor;”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 27/2017

 

Prin Decizia nr. 27/2017, ÎCCJ (Complet DCD/P) a respins sesizarea privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Timișoara în dosarul nr. 1710/295/2016, prin care se solicită dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

– dacă manifestarea acordului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității de către inculpat, prevăzută la art. 83 alin. (1) lit. c) din Codul penal reprezintă o condiție imperativă pentru a se putea reține ca fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 83 din Codul penal pentru amânarea aplicării pedepsei în situația în care inculpatul nu se prezintă la judecată pentru a-și exprima acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar instanța apreciază că nu se impune stabilirea obligației prev. de art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal respectiv stabilirea obligației de a presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă între 30 și 60 de zile;

– dacă manifestarea acordului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității de către inculpat, prevăzută la art. 83 alin. (1) lit. c) din Codul penal reprezintă o condiție imperativă pentru a se putea reține ca fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 83 din Codul penal pentru amânarea aplicării pedepsei în situația în care inculpatul cu ocazia audierii arată că nu își dă acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar instanța apreciază că nu se impune stabilirea obligației prevăzute de art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal, respectiv stabilirea obligației de a presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă între 30 și 60 de zile.

 

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 27/2017 (comunicat): Art. 83 alin. (1) lit. c) și art. 85 alin. (2) lit. b) din Codul penal – RESPINGERE was last modified: decembrie 12th, 2017 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter