Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2018 (comunicat): perioada pentru care Fondul de garantare poate prelua şi plăti creanţele salariale ale angajatorului în insolvenţă

6 mart. 2018
Vizualizari: 3354
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 16/2018Completul DCD/CLegea nr. 200/2006
(M. Of. 453 din data de 25 mai 2006; cu modif. ult.)
Art. 15 alin. (1) și (2)

Perioada de maximum 3 luni, pentru care Fondul de garantare poate prelua și plăti creanțele salariale ale angajatorului în insolvență, se situează în intervalul de referință de 3 luni imediat anterioare deschiderii procedurii de insolvență – 3 luni imediat ulterioare deschiderii procedurii de insolvență.

Perioada de 3 luni, pentru care Fondul de garantare poate prelua și plăti creanțele salariale ale angajatorului în insolvență, se raportează exclusiv la data deschiderii procedurii insolvenței.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006
(M. Of. nr. 1038 din data de 28 decembrie 2006; cu modif. ult.)
Art. 7

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 5 martie 2018, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o chestiune de drept: „interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 15 alin. (1) și (2) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin H.G nr. 1850/2006, cu modificările ulterioare”.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

 

Legea nr. 200/2006

„Art. 15

(1) Creanțele salariale prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a), c), d) și e) se suportă pentru o perioadă de 3 luni calendaristice.

(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor și precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenței”.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006

„Art. 7

(1) În situația în care creanțele salariaților angajatorului în stare de insolvență sunt anterioare lunii în care s-a deschis procedura insolvenței, perioada de 3 luni calendaristice prevăzută la art. 15 alin. (1) din lege precedă datei deschiderii procedurii.

(2) În situația în care creanțele salariaților angajatorului în stare de insolvență sunt ulterioare lunii în care s-a deschis procedura insolvenței, perioada prevăzută la art. 15 alin. (1) din lege succedă datei deschiderii procedurii”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2018

 

Prin Decizia nr. 16/2018, ÎCCJ (Complet DCD/C) a admis sesizarea privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 4833/62/2016 și, în consecință, a stabilit că: perioada de maximum 3 luni, pentru care Fondul de garantare poate prelua și plăti creanțele salariale ale angajatorului în insolvență, se situează în intervalul de referință de 3 luni imediat anterioare deschiderii procedurii de insolvență – 3 luni imediat ulterioare deschiderii procedurii de insolvență; de asemenea, perioada de 3 luni, pentru care Fondul de garantare poate prelua și plăti creanțele salariale ale angajatorului în insolvență, se raportează exclusiv la data deschiderii procedurii insolvenței.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2018 (comunicat): perioada pentru care Fondul de garantare poate prelua și plăti creanțele salariale ale angajatorului în insolvență was last modified: martie 6th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.