Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 9/2019 (Comunicat): Art. 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

8 apr. 2020
Vizualizari: 1207

 

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJActe normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 9/2019

(pronunțată în ședința din 6 aprilie 2020)

Complet DCD/P 

O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

 

Art. 9 alin. (1) lit. a)

Veniturile la Fondul pentru mediu, constând în contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică (de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică) nu constituie obligație fiscală.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 6 aprilie 2020, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, între care și aceea referitoare la interpretarea dispozițiilor 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că veniturile la Fondul pentru mediu, constând în contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică (de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică) nu constituie obligație fiscală.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

ART. 9 – (1) Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:

a) o contribuție de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică. Sumele se rețin la sursă de către operatorii economici care desfășoară activități de colectare și/sau valorificare a deșeurilor, care au obligația să le vireze la Fondul pentru mediu;

 

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 9/2019

Prin Decizia nr. 9/2019, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Ploiești – Secția penală și pentru cauze cu minori și familie,  în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.

Astfel, Înalta Curte a constatat că veniturile la Fondul pentru mediu, constând în contribuția de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică (de 3% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, obținute de către generatorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică), reglementată de art. 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie obligație fiscală în sensul art. 2 alin. (1) lit. e) și art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 9/2019 (Comunicat): Art. 9 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu was last modified: aprilie 8th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.