Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 22/2015: Art. 466 (,,Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate”) alin. (1) Cod procedură penală

11 iun. 2015
4 voturi, medie: 4,50 din 54 voturi, medie: 4,50 din 54 voturi, medie: 4,50 din 54 voturi, medie: 4,50 din 54 voturi, medie: 4,50 din 5 (4 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 3480

Despre

  • Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 22/2015
  • Art. 466 alin. (1) Cod procedură penală
  • 9 iunie 2015

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativArticol
Decizia nr. 22/2015Complet DCD/PCod procedură penalăArt. 466 alin. (1)


Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 9 iunie 2015, ÎCCJ (Complet DCD/P), prin Decizia nr. 22/2015, s-a pronunțat pentru dezlegarea în principiu a următoarei probleme de drept: „în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală instituția redeschiderii procesului penal este aplicabilă doar proceselor în care a avut loc o soluție pe fond a cauzei (judecata în primă instanță și în calea ordinară de atac) sau și celor care au avut ca obiect soluționarea unor căi extraordinare de atac (contestație în anulare, revizuire) ori a altor cereri”.

 

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE
Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 466 („Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate”) alin. (1) din Codul de procedură penală

„(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoștință, prin orice notificare oficială, că s-a desfășurat un proces penal împotriva sa”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 22/2015

Prin Decizia nr. 22/2015, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secția Penală și de Minori în dosarul nr. 80/33/2015 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a chestiunii de drept, respectiv: „în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală instituția redeschiderii procesului penal este aplicabilă doar proceselor în care a avut loc o soluție pe fond a cauzei (judecata în primă instanță și în calea ordinară de atac) sau și celor care au avut ca obiect soluționarea unor căi extraordinare de atac (contestație în anulare, revizuire) ori a altor cereri”.

De asemenea, ÎCCJ, în interpretarea art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală, a stabilit că obiectul cererii de redeschidere a procesului penal în cazul judecării în lipsă a persoanei condamnate îl reprezintă numai hotărârile penale definitive prin care s-a dispus condamnarea, renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, indiferent dacă judecata în primă instanță sau în calea ordinară de atac este consecința rejudecării cauzei ca urmare a admiterii contestației în anulare ori revizuirii.

 
Pentru a vedea minuta Deciziei nr. 22/2015 vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 22/2015: Art. 466 (,,Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate”) alin. (1) Cod procedură penală was last modified: iunie 10th, 2015 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter