Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 18/2019 (comunicat): Art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen. – Obligaţia inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce

7 nov. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1.569

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE
Complet ÎCCJActe normativeArticole

Sumar

Decizia ÎCCJ  nr. 18/2019

Complet DCD/PC. proc. pen. Art. 215 alin. (2) lit. i)

Obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen., nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen.

C. pen.

Art. 335 alin. (2)

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 29 octombrie 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, între care și aceea referitoare la posibilitatea ca obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen., să constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și să întrunească elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen..

Astfel, Înalta Curte a stabilit că respectiva obligație nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept  

 

Art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală

„(2) Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligații:

(…)

Original Black Friday pe UJmag.ro!

i) să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;”.

 

Art. 335 alin. (2) din Codul penal

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 18/2019

 

Prin Decizia nr. 18/2019, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea esizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secția penală și pentru cauze penale cu minori în dosarul nr.7322/285/2017, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal”.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că „obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal”.

               

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 18/2019 (comunicat): Art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen. – Obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce was last modified: noiembrie 6th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter