Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 17/2018: Art. 169 („Efectele reabilitării de drept sau judecătoreşti”) alin. (1) și art. 189 („Omorul calificat”) alin. (1) lit. e) Cod penal

12 oct. 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2404

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 11 octombrie 2018, ÎCCJ s-a reunit în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală pentru a dezbate următoarea chestiune: „Dacă în interpretarea dispozițiilor art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal prin raportare la dispozițiile art. 169 din Codul penal, intervenirea reabilitării sau împlinirea termenului de reabilitare cu privire la persoana unui inculpat, condamnat anterior definitiv pentru o infracțiune de omor sau tentativă la infracțiunea de omor, împiedică reținerea agravantei prevăzute de art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal, în cazul comiterii unei noi infracțiuni de omor sau tentativă la infracțiunea de omor”.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Art. 169 („Efectele reabilitării de drept sau judecătorești”) Cod penal
(1) Reabilitarea face să înceteze decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare

Monitor Dosare

(2) Reabilitarea nu are ca urmare obligația de reintegrare în funcția din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut. 

(3) Reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranță”.

Art. 189 („Omorul calificat”) Cod penal

„(1) Omorul săvârșit în vreuna dintre următoarele împrejurări: 

a) cu premeditare; 

b) din interes material; 

c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse; 

d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni; 

e) de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de omor; 

f) asupra a două sau mai multor persoane; 

g) asupra unei femei gravide; 

h) prin cruzimi, 

Conferintele lunii noiembrie
”

se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. 

(2) Tentativa se pedepsește”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 17/2018

Prin Decizia nr. 17/2018, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secția penală în dosarul nr. 6533/107/2017.

Înalta Curte a stabilit faptul că în interpretarea art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal și a art. 169 alin. (1) din Codul penal, în cazul săvârșirii unei noi infracțiuni de omor sau tentative la infracțiunea de omor, reabilitarea ori împlinirea termenului de reabilitare cu privire la persoana condamnată definitiv care a comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de omor nu împiedică reținerea elementului circumstanțial agravant prevăzut în art. 189 alin. (1) lit. e) din Codul penal.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 17/2018: Art. 169 („Efectele reabilitării de drept sau judecătorești”) alin. (1) și art. 189 („Omorul calificat”) alin. (1) lit. e) Cod penal was last modified: octombrie 12th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter