Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 16/2019 (comunicat): Art. 425^1 alin. (2) („Declararea şi soluţionarea contestaţiei”) din NCPP raportat la art. 34 („Alţi subiecţi procesuali”) din NCPP

26 sept. 2019
Vizualizari: 2500

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJActe normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 16/2019Complet DCD/PCodul de procedură penală Art.29, art. 34 teza finală, art. 425^1 alin. (2) și art. 583

În cadrul procedurii de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, prevăzută de art. 583 din Codul de procedură penală, Serviciul de probațiune este un subiect procesual la care hotărârea atacată se referă, în accepțiunea art. 425^1 alin. (2) teza I din Codul de procedură penală raportat la art. 34 teza finală din același cod.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 24 septembrie 2019, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări privind dezlegarea unor chestiuni de drept, între care și aceea referitoare la posibilitatea ca și Serviciul de Probațiune să facă parte din categoria subiecților procesuali la care hotărârea atacată se referă, în sensul art. 425^1 alin. (2) din NCPP raportat la art. 34 din NCPP, cu aplicarea art. 29 din NCPP care definesc noțiunea de subiect procesual și respectiv de participant la procesul penal.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că în cadrul procedurii de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, prevăzută de art. 583 din Codul de procedură penală, serviciul de probațiune este un subiect procesual la care hotărârea atacată se referă, în accepțiunea art. 425^1 alin. (2) teza I din Codul de procedură penală raportat la art. 34 teza finală din același cod.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept  

 

Art. 29, art. 34, art. 425^1 alin. (2) și art. 583 din Codul de procedură penală

 

Art. 29 (Participanții în procesul penal)

Participanții în procesul penal sunt: organele judiciare, avocatul, părțile, subiecții procesuali principali, precum și alți subiecți procesuali. 

Art. 34 (Alți subiecți procesuali)

În afara participanților prevăzuți la art. 33, sunt subiecți procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum și orice alte persoane sau organe prevăzute de lege având anumite drepturi, obligații sau atribuții în procedurile judiciare penale.

Art. 425^1 alin. (2) (Declararea și soluționarea contestației)

(2) Pot face contestație procurorul și subiecții procesuali la care hotărârea atacată se referă, precum și persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate prin aceasta, în termen de 3 zile, care curge de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentru celelalte persoane, dispozițiile art. 411 alin. (1) aplicându-se în mod corespunzător.

Art. 583 (Revocarea sau anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere)

(1) Asupra revocării sau anulării suspendării executării pedepsei sub supraveghere prevăzute la art. 96 sau 97 din Codul penal se pronunță, din oficiu, la sesizarea procurorului sau a consilierului de probațiune, instanța care judecă ori a judecat în primă instanță infracțiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea.

(2) Dacă, până la expirarea termenului prevăzut la art. 93 alin. (5) din Codul penal, condamnatul nu a respectat obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, serviciul de probațiune competent sesizează instanța care a pronunțat în primă instanță suspendarea, în vederea revocării acesteia. Sesizarea poate fi făcută și de procuror, de consilierul de probațiune sau de partea interesată, până la expirarea termenului de supraveghere” .

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 16/2019

 

Prin Decizia nr. 16/2019, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova, Secția Penală și pentru Cauze cu Minori, în dosarul nr. 2615/101/2018, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă Serviciul de Probațiune face parte din categoria subiecților procesuali la care hotărârea atacată se referă, în sensul art. 425^1 alin. (2) din Codul de procedură penală raportat la art. 34 din Codul de procedură penală, cu aplicarea art. 29 din Codul de procedură penală care definesc noțiunea de subiect procesual și respectiv de participant la procesul penal”.

Înalta Curte a stabilit că în cadrul procedurii de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, prevăzută de art. 583 din Codul de procedură penală, serviciul de probațiune este un subiect procesual la care hotărârea atacată se referă, în accepțiunea art. 425^1 alin. (2) teza I din Codul de procedură penală raportat la art. 34 teza finală din același cod.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 16/2019 (comunicat): Art. 425^1 alin. (2) („Declararea și soluționarea contestației”) din NCPP raportat la art. 34 („Alți subiecți procesuali”) din NCPP was last modified: septembrie 26th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.