Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 14/2020 (comunicat): Dispozițiile art. 335 alin. (3) din Codul penal vizează o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge

26 mai 2020
2.774 views

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJ

Acte normativeArticoleSumar
Decizia ÎCCJ  nr. 14/2020Complet DCD/PCodul penal Art. 335 alin. (3)

În interpretarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredința un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

 

Potrivit site-ului oficial (www.scj.ro), în ședința din 25 mai 2020, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o sesizare privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, referitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, respectiv la posibilitatea ca acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se află sub influența alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibație alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că în interpretarea respectivelor dispoziții, fapta unei persoane de a încredința un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

 

Art. 335 alin. (3) din Codul penal

 

„(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 14/2020

 

Prin Decizia nr. 14/2020, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis  sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr.918/271/2019, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă, în condițiile art. 335 alin. (3) din Codul penal, acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa că se află sub influența alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibație alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.

Astfel, Înalta Curte a stabilit că, în interpretarea dispozițiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredința un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

 

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 14/2020 (comunicat): Dispozițiile art. 335 alin. (3) din Codul penal vizează o persoană care să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge was last modified: mai 26th, 2020 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.