Despre
- ÎCCJ (Complet DCD/P)
- Decizia nr. 12/2015
- Aplicarea art. 6 alin. (1) din Codul penal
Decizia ÎCCJ | Actul normativ | Articol |
Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 12/2015 | Cod penal | art. 6 alin. (1) |
ÎCCJ (Complet DCD/P) s-a pronunțat în ședința din data de 6 mai 2015, prin Decizia nr. 12/2015, cu privire la următoarea chestiune de drept: „dacă, în aplicarea art. 6 („Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”) alin. (1) din Codul penal, cu privire la o pedeapsă definitivă pentru o infracțiune care a produs consecințe deosebit de grave potrivit Codului penal anterior, pentru determinarea maximului special prevăzut de legea nouă urmează să se rețină cauza de majorare a pedepsei prevăzută de art. 309 din Codul penal, chiar dacă prejudiciul produs prin respectiva infracțiune nu depășește pragul prevăzut de art. 183 din Codul penal”.
Dispoziții legale incidente
Art. 6 alin. (1) Cod penal: „Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare și până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai ușoară, sancțiunea aplicată, dacă depășește maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracțiunea săvârșită, se reduce la acest maxim”.
Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 12/2015
Prin Decizia nr. 12/2015, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel București, Secția a II-a penală prin încheierea din data de 10 februarie 2015, în dosarul nr. 2635/93/2014 (4246/2014), în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă, în aplicarea art. 6 („Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”) alin. (1) din Codul penal, cu privire la o pedeapsă definitivă pentru o infracțiune care a produs consecințe deosebit de grave potrivit Codului penal anterior, pentru determinarea maximului special prevăzut de legea nouă urmează să se rețină cauza de majorare a pedepsei prevăzută de art. 309 din Codul penal, chiar dacă prejudiciul produs prin respectiva infracțiune nu depășește pragul prevăzut de art. 183 din Codul penal”.
Înalta Curte a stabilit faptul că în interpretarea dispozițiilor art. 6 („Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”) alin. (1) din Codul penal, în cazul pedepselor definitive pentru infracțiuni care au produs consecințe deosebit de grave potrivit Codului penal anterior, determinarea maximului special prevăzut de legea nouă se realizează, chiar dacă valoarea prejudiciului este inferioară pragului valoric prevăzut de art. 183 din Codul penal, prin raportare la varianta agravată a infracțiunilor limitativ enumerate în art. 309 din Codul penal.
Pentru a vedea minuta Deciziei nr. 12/2015 vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).