175 views
Decizia ÎCCJ |
Complet ÎCCJ | Act normativ | Sumar |
Decizia ÎCCJ nr. 190/2025
(M. Of. nr. 504 din 29 mai 2025) |
Complet DCD | Art. 17 din O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene | Repararea prejudiciilor cauzate de nereguli cu privire la fonduri europene, ca obiect al acţiunii civile în procesul penal, presupune refuzarea sau retragerea doar a sumelor cu privire la care s-au constatat nereguli (neregularităţi). |
În M. Of. nr. 504 din data de 29 mai 2025 s-a publicat Decizia ÎCCJ nr. 190/2025 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept privind înţelesul principiului reparării proporţionale a prejudiciilor cauzate de nereguli cu privire la fonduri europene prevăzut de art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
Obiectul dezlegării chestiunii de drept
Dacă principiul reparării proporţionale a prejudiciilor cauzate de nereguli cu privire la fonduri europene prevăzut de art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 presupune restituirea doar a sumelor pentru suprafeţele cu privire la care s-au constatat nereguli sau pentru toate suprafeţele ce fac obiectul cererilor de subvenţii?
Art. 17 din O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene
„Art. 17
Orice acţiune întreprinsă în sensul constatării unei nereguli şi al stabilirii creanţelor bugetare rezultate din nereguli se realizează cu aplicarea principiului proporţionalităţii, ţinându-se seama de natura şi de gravitatea neregulii constatate, precum şi de amploarea şi de implicaţiile financiare ale acesteia”.
Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 190/2025
Prin Decizia nr. 190/2025, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie în Dosarul nr. 8.208/118/2017* și, în consecință, a stabilit că: „Repararea prejudiciilor cauzate de nereguli cu privire la fonduri europene, ca obiect al acţiunii civile în procesul penal, presupune refuzarea sau retragerea doar a sumelor cu privire la care s-au constatat nereguli (neregularităţi)”.