Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 189/2025 (M. Of. nr. 522/04.06.2025): Art. 219^1 alin. (1), (1^2) şi (3) lit. a) şi b) din Codul penal

Decizia ÎCCJ

Complet ÎCCJ Act normativ Sumar
Decizia ÎCCJ nr. 189/2025

(M. Of. nr. 522 din 4 iunie 2025)

Complet DCD Art. 219^1 alin. (1), (1^2) şi (3) lit. a) şi b) din Codul penal În cazul infracţiunii de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, prevăzută de art. 219^1 alin. (1), alin. (1^2) şi alin. (3) lit. a) şi b) din Codul penal, pentru întrunirea elementelor de tipicitate ale infracţiunii nu este necesară şi îndeplinirea condiţiei privind urmărirea scopului obţinerii unei satisfacţii sexuale.

 

În M. Of. nr. 522 din data de 4 iunie 2025 s-a publicat Decizia ÎCCJ nr. 189/2025 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă în cazul infracţiunii de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, prevăzută de dispoziţiile art. 219^1 alin. (1), (1^2) şi (3) lit. a) şi b) din Codul penal, pentru întrunirea elementelor de tipicitate a faptei este necesară şi îndeplinirea condiţiei privind urmărirea scopului obţinerii unei satisfacţii sexuale?”.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

Codul penal

Agresiunea sexuală săvârşită asupra unui minor

„Art. 219^1

(1) Actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute la art. 2181, comis de un major asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 9 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(…)

(1^2) Actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute la art. 2181, comis de un major asupra unui minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(…)

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt comise în una din următoarele împrejurări:

a) fapta a fost comisă de către un membru de familie al minorului sau de către o persoană care convieţuieşte cu minorul;

b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situaţia vădit vulnerabilă a acestuia cauzată de boală, handicap psihic sau fizic, de o situaţie de dependenţă ori de o stare de incapacitate fizică sau psihică;

(…) maximul special al pedepsei se majorează cu 3 ani”.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 189/2025

Prin Decizia nr. 189/2025, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă în cazul infracţiunii de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, prevăzută de dispoziţiile art. 219^1 alin. (1), (1^2) şi (3) lit. a) şi b) din Codul penal, pentru întrunirea elementelor de tipicitate a faptei este necesară şi îndeplinirea condiţiei privind urmărirea scopului obţinerii unei satisfacţii sexuale?” și, în consecință, a stabilit că: „În cazul infracţiunii de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, prevăzută de art. 219^1 alin. (1), alin. (1^2) şi alin. (3) lit. a) şi b) din Codul penal, pentru întrunirea elementelor de tipicitate ale infracţiunii nu este necesară şi îndeplinirea condiţiei privind urmărirea scopului obţinerii unei satisfacţii sexuale”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale