Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 18/2019 (M. Of. nr. 66/30.01.2020): Art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală
Decizia ÎCCJ | Complet ÎCCJ | Acte normative | Articole | Sumar |
Decizia ÎCCJ nr. 18/2019 (M. Of. nr. 66 din 30 ianuarie 2020) | Complet DCD | C. proc. pen. | Art. 215 alin. (2) lit. i) | Obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen., nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen. |
C. pen. | Art. 335 alin. (2) |
În M. Of. nr. 66 din 30 ianuarie 2020 s-a publicat Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 18/2019 prin care s-a dezbătut sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secția penală și pentru cauze penale cu minori, referitoare la posibilitatea ca obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din C. proc. pen., să constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și să întrunească elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen..
Astfel, Înalta Curte a stabilit că respectiva obligație nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din C. pen.
Obiectul dezlegării chestiunii de drept
Art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală
„(2) Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligații:
(…)
i) să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;”.
Art. 335 alin. (2) din Codul penal
„(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Prin Decizia nr. 18/2019, ÎCCJ (Complet DCD) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secția penală și pentru cauze penale cu minori în dosarul nr. 7.322/285/2017, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal”.
Astfel, Înalta Curte a stabilit că „obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal”.