Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2017 (comunicat): Art. 906 alin. (4) din Codul de procedură civilă

7 mart. 2017
Vizualizari: 5463
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJActul normativArticolSumar
Decizia nr. 16/2017Complet DCD/CCodul de procedură civilăArt. 906 alin. (4)În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) Cod de procedură civilă, nu este admisibilă formularea mai multor cereri de fixare a sumei definitive datorate de debitor cu titlu de penalități.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 6 martie 2017, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o chestiune de drept: interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) Cod de procedură civilă.

Obiectul dezlegării chestiunii de drept

 

Codul de procedură civilă

„Art. 906

(4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării încheierii de aplicare a penalității debitorul nu execută obligația prevăzută în titlul executoriu, instanța de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitivă ce i se datorează cu acest titlu, prin încheiere definitivă, dată cu citarea părților”.

 

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2017

 

Prin Decizia nr. 16/2017, ÎCCJ (Complet DCD/C) a admis sesizarea privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Tribunalul Cluj – Secția civilă în dosarul nr. 16573/211/2015 și, în consecință, a stabilit că:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 906 alin. (4) Cod de procedură civilă, nu este admisibilă formularea mai multor cereri de fixare a sumei definitive datorate de debitor cu titlu de penalități.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 16/2017 (comunicat): Art. 906 alin. (4) din Codul de procedură civilă was last modified: martie 7th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.