Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual – modificări (DCNA nr. 63/2017)

3 mart. 2017
Vizualizari: 3077
Actul modificatActul modificatorSumar
DCNA nr. 220/2011
(M. Of. nr. 174 din 11 martie 2011)
DCNA nr. 63/2017
(M. Of. nr. 141 din 24 februarie 2017)

modifică:  art. 1 alin. (1); art. 5; art. 6; art. 7 alin. (1); art. 7^1 alin. (1); art. 11; art. 14 alin. (1^1); art. 15 alin. (1); art. 17 alin. (1); art. 18; art. 29 alin. (2); art. 32 alin. (2); art. 33 alin. (2); art. 40; art. 44 alin. (2); art. 47; art. 64 alin. (1), lit. b); art. 65 lit. c) și e); art. 66; art. 79; art. 93; art. 120; art. 122 alin. (2); art. 124 lit. e);  art. 129 lit. d); art. 135 alin. (3)

– introduce: art. 117 lit. a^1)

– abrogă: art. 10; art. 50 alin. (2)

În M. Of. nr. 141 din 24 februarie 2017, a fost publicată DCNA nr. 63/2017 pentru modificarea DCNA nr. 220/2011 pentru modificarea și completarea Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

În continuare, vom prezenta modificările aduse DCNA nr. 220/2011 prin DCNA nr. 63/2017.

 

Art. 1 alin. (1) din DCNA nr. 220/2011 (modificată prin DCNA nr. 63/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 1 alin. (1) prevedea faptul că:

„Art. 1

(1) În sensul prezentului cod de reglementare a conținutului audiovizual, denumit în continuare cod, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) difuzare – punerea la dispoziția publicului de programe audiovizuale în cadrul unui serviciu de radio sau de televiziune ori al unui serviciu media la cerere; prin difuzare se înțelege, de asemenea, și comunicarea, în cadrul unui serviciu media audiovizual, de semne, semnale, texte, sunete, informații, mesaje de orice natură;

b) minor – persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani;

c) producție audiovizuală cu caracter obscen – ansamblu de imagini, sunete, cuvinte, gesturi sau comportamente imorale, indecente, licențioase, sexuale explicite ori sugerate, care prin semnificația lor aduc ofensă pudorii, precum și orice alte forme de manifestare indecentă;

d) producție audiovizuală de ficțiune – creație artistică audiovizuală din categoriile opere cinematografice, radiofonice și de televiziune, filme de animație, opere dramatice și dramatico-muzicale, opere coregrafice și pantomime, producții și videoclipuri muzicale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (1) dispune următoarele:

Art. 1

(1) În sensul prezentului cod de reglementare a conținutului audiovizual, denumit în continuare cod, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) difuzare – punerea la dispoziția publicului de programe audiovizuale în cadrul unui serviciu de radio sau de televiziune ori al unui serviciu media la cerere; prin difuzare se înțelege, de asemenea, și comunicarea, în cadrul unui serviciu media audiovizual, de semne, semnale, texte, sunete, informații, mesaje de orice natură;
b) minor – persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani;
c) producție audiovizuală cu caracter trivial, vulgar sau obscen – ansamblu de imagini, sunete, cuvinte, gesturi sau comportamente imorale, indecente, licențioase, sexuale explicite ori sugerate, care prin semnificația lor aduc ofensă pudorii, precum și orice alte forme de manifestare indecentă;
d) producție audiovizuală de ficțiune – creație artistică audiovizuală din categoriile opere cinematografice, radiofonice și de televiziune, filme de animație, opere dramatice și dramatico-muzicale, opere coregrafice și pantomime, producții și videoclipuri muzicale;
e) violență fizică – acte care pot provoca vătămarea corporală;
f) violență psihică – acte care pot provoca suferință psihică, în orice mod și prin orice mijloace, inclusiv prin amenințări verbale;
g) violența de limbaj – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare sau discriminatorii; se asimilează acestei forme de violență și comportamentele triviale, nonverbal”.

 

Art. 5 din DCNA nr. 220/2011 (modificată prin DCNA nr. 63/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 prevedea faptul că:

„Art. 5

(1) Nu pot fi difuzate reconstituiri de infracțiuni, abuzuri sau evenimente dramatice în care sunt folosiți copii în vârstă de până la 14 ani.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații ale minorului în vârstă de până la 14 ani în legătură cu evenimente dramatice, din comunitate sau din familie, la care acesta a fost martor”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 dispune următoarele:

Art. 5

 (1) Nu pot fi difuzate reconstituiri de infracțiuni, abuzuri sau evenimente dramatice în care sunt folosiți minori.

 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații ale minorului în vârstă de până la 14 ani în legătură cu evenimente dramatice, din comunitate sau din familie, la care acesta a fost martor.

 (3) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri și declarații în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depășesc puterea de judecată”.

 

Art. 6 din DCNA nr. 220/2011 (modificată prin DCNA nr. 63/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 prevedea faptul că:

„Art. 6

(1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni sau victimă a unei infracțiuni ori abuzat fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de știri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) existența consimțământului scris al acestuia;

b) existența prealabilă a consimțământului părinților sau al reprezentantului legal, în formă scrisă;

c) asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrării de către un părinte ori de către reprezentantul legal, respectiv de către avocat în cazul cercetării penale sau arestării. Minorul nu poate fi asistat de către părintele presupus autor al abuzului.

(2) În cazul minorului cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni, sunt necesare acordul explicit al acestuia și asistarea sa de către avocat în situația în care este cercetat penal, reținut sau arestat.

(3) În cazul minorului cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani care este victimă sau martor la comiterea unor infracțiuni ori care a fost abuzat fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:

a) acordul explicit al acestuia;

b) eliminarea oricăror elemente care pot duce la identificarea minorului, la solicitarea acestuia, a părinților sau a reprezentantului legal”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 dispune următoarele:

Art. 6

(1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni sau victimă a unei infracțiuni ori abuzat fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de știri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) existența consimțământului scris al acestuia;
b) existența prealabilă a consimțământului părinților sau al reprezentantului legal, în formă scrisă;
c) asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrării de către un părinte ori de către reprezentantul legal, respectiv de către avocat în cazul cercetării penale sau arestării. Minorul nu poate fi asistat de către părintele presupus autor al abuzului;
d) eliminarea oricăror elemente care pot conduce la identificarea minorului.

(2) În cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni, sunt necesare acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat, și asistarea sa de către avocat în situația în care este cercetat penal, reținut sau arestat.

(3) În cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani care este victimă sau martor la comiterea unor infracțiuni ori care a fost abuzat fizic, psihic sau sexual, sunt necesare:

a) acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat;
b) eliminarea oricăror elemente care pot duce la identificarea minorului, la solicitarea acestuia, a părinților sau a reprezentantului legal”.

 

Art. 7 alin. (1) din DCNA nr. 220/2011 (modificată prin DCNA nr. 63/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 alin. (1) prevedea faptul că:

„Art. 7

(1) Minorul, părinții sau reprezentantul legal trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor înainte de filmare sau de înregistrare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (1) dispune următoarele:

Art. 7

(1) Minorul, părinții sau reprezentantul legal trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor înainte de filmare sau de înregistrare. Orice acord scris între cele două părți trebuie să cuprindă prevederile acelor articole din Legea audiovizualului și din prezenta decizie, care reglementează protecția minorului, în funcție de vârsta acestuia”.

Decizia Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual – modificări (DCNA nr. 63/2017) was last modified: martie 3rd, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.