1.022 views
Actul de aprobare | Actul aprobat | Sumar |
Decizia ANRM nr. 5/2015 (M. Of. nr. 338 din 18 mai 2015) |
Procedura pentru emiterea autorizaţiei de explorare în vederea stocării geologice a dioxidului de carbon | Cap. I („Prevederi generale”) Cap. II („Cererea de autorizare a explorării”) Cap. III („Emiterea autorizaţiei de explorare”) Cap. V („Dispoziţii finale”) |
În M. Of. nr. 338 din 18 mai 2015, s-a publicat Decizia preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) nr. 5/2015 privind aprobarea Procedurii pentru emiterea autorizaţiei de explorare în vederea stocării geologice a dioxidului de carbon.
Cap. I („Prevederi generale”)
Art. 1 prevede următoarele:
„(1) Autorizaţia de explorare se emite de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 64/2011 privind stocarea geologică a dioxidului de carbon (M. Of. nr. 461 din 30 iunie 2011), aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2013 (M. Of. nr. 243 din 26 aprilie 2013), cu respectarea dispoziţiilor aplicabile din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi din Legea minelor nr. 85/2003 (M. Of. nr. 197 din 27 martie 2003; cu modif. şi compl. ult.), ale normelor lor specifice şi ale prezentei proceduri pentru emiterea autorizaţiei de explorare în vederea stocării geologice a dioxidului de carbon.
(2) Autorizaţia de explorare în vederea stocării geologice a dioxidului de carbon este denumită autorizaţie de explorare în tot cuprinsul procedurii.
(3) Autorizaţia de explorare se emite câştigătorului selecţiei de oferte organizate de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”.
Art. 2 are următorul conținut:
„(1) Termenii şi expresiile utilizate în cuprinsul prezentei proceduri au înţelesul prevăzut la art. 4 din O.U.G. nr. 64/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2013.
(2) Termenii, abrevierile şi expresiile utilizate în cuprinsul prezentei proceduri, alţii/altele decât cele reglementate potrivit alin. (1), se definesc după cum urmează:
a) N.R.M. – Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale;
b) CO2 – dioxid de carbon;
c) estimarea impactului asupra mediului – o suită de informaţii privind modul în care explorarea în perimetrul propus poate afecta mediul (apă, aer, sol, biodiversitate etc.), în zona respectivă;
d) G.N. – Fondul Geologic Naţional;
e) ofertant – persoana care, în urma publicării ordinului preşedintelui A.N.R.M. prevăzut la art. 7 alin. (1), depune oferta în vederea participării la selecţia de oferte;
f) O.U.G. nr. 64/2011 – semnifică O.U.G. nr. 64/2011 privind stocarea geologică a dioxidului de carbon, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2013;
g) perimetru de explorare – arie corespunzătoare proiecţiei în plan a conturului suprafeţei din scoarţa terestră, în interiorul căreia, pe un interval de adâncime determinat, se desfăşoară lucrările de explorare în vederea stocării geologice a CO2;
h) procedura de emitere – semnifică prezenta procedura pentru emiterea autorizaţiei de explorare în vederea stocării geologice a CO2;
i) solicitant – persoană care solicită A.N.R.M., printr-o cerere, analiza de oportunitate a explorării unui perimetru, în vederea stocării geologice a CO2;
j) tip de stocare – categoria de depozit (zăcăminte de hidrocarburi epuizate/acvifere saline/straturi de cărbune neexploatabile/zăcăminte de hidrocarburi la care se utilizează injectarea de CO2 pentru creşterea gradului de recuperare/altele) aleasă pentru a fi caracterizată şi evaluată conform art. 5 alin. (3) din O.U.G. nr. 64/2011;
k) zona – porţiune de suprafaţă, delimitată geografic sau administrativ-teritorial pe baza unor caracteristici distinctive sau unor destinaţii determinate, în cadrul căreia pot fi delimitate unul sau mai multe perimetre de explorare”.
Art. 3 prevede faptul că în scopul păstrării evidenţei documentelor şi informaţiilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea selecţiilor de oferte, A.N.R.M. stabileşte conţinutul registrului, completează şi păstrează următoarele:
a) Registrul privind autorizaţiile de explorare emise;
b) dosarele cu exemplarele în copie certificată a fiecărei oferte;
c) documentele referitoare la/sau în legătură cu ofertanţii/ofertele.
Cap. II („Cererea de autorizare a explorării”)
Secţ. 1 („Iniţierea analizei de oportunitate a explorării perimetrelor”)
Potrivit art. 4, oportunitatea explorării unor perimetre în vederea stocării geologice a CO2 se analizează de către A.N.R.M., conform respectivei proceduri.
Art. 5 prevede următoarele:
„(1) În vederea analizării oportunităţii explorării, persoanele interesate înaintează către A.N.R.M. o cerere, însoţită de memoriul justificativ şi fişa perimetrului, conform modelului-cadru prevăzut în anexele nr. 1A-1C.
(2) Cererea şi anexele, redactate în limba română, în format electronic şi pe suport hârtie, se depun la A.N.R.M. sau pot fi transmise acesteia prin corespondenţă poştală cu confirmare de primire”.
Art. 6 prevede următoarele:
„(1) A.N.R.M. verifică şi stabileşte suprafaţa perimetrului de explorare, coordonatele topogeodezice ale acestuia şi decide asupra oportunităţii explorării perimetrului propus.
(2) Rezultatul analizei de oportunitate se comunică în scris solicitantului/solicitanţilor, în termen de 60 de zile de la înregistrarea cererii.
(3) Analiza de oportunitate va lua în considerare:
a) existenţa unor cauze de excludere a perimetrului sau a unor suprafeţe din cadrul perimetrului (în situaţia unor restricţii privind monumentele istorice, culturale, religioase, siturile arheologice de interes deosebit, rezervaţiile naturale, zonele de protecţie meteorologică absolută, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă existente în perimetrul de explorare propus);
b) tipul de stocare preconizat;
c) riscul de utilizare conflictuală a complexului de stocare;
d) riscul de litigiu transfrontalier;
e) existenţa zonelor cu regim special legal instituite, aferente lucrărilor inginereşti, în perimetrul de explorare propus;
f) distribuţia populaţiei în regiunea de deasupra complexului de stocare şi în zonele adiacente;
g) topografia complexului de stocare;
h) cantitatea de CO2 estimată a fi stocată;
i) distanţa şi metodele de transport a CO2;
j) zonele cu grad ridicat de seismicitate;
k) existenţa şi utilizarea rezervelor de ape subterane potabile;
l) apropierea faţă de resurse naturale importante;
m) existenţa şi utilizarea acviferelor geotermale;
n) siturile Natura 2000 din perimetru şi/sau din zonele adiacente şi distanţa faţă de acestea;
o) ariile naturale protejate, declarate la nivel naţional/internaţional;
p) existenţa unor eventuale riscuri semnificative identificate anterior conform O.U.G. nr. 64/2011.
(4) În urma analizei, A.N.R.M. stabileşte:
a) explorarea perimetrului solicitat este oportună;
b) explorarea perimetrului solicitat este oportună, cu modificarea limitelor şi a suprafeţei perimetrului şi/sau a limitei în adâncime a acestuia;
c) explorarea perimetrului solicitat nu este oportună, nefiind îndeplinite condiţiile pentru autorizarea explorării.
(5) În cazul în care A.N.R.M. stabileşte, în urma analizei de oportunitate, modificarea perimetrului, acest lucru se comunică în scris şi justificat solicitantului în vederea obţinerii acordului său”.
Secţ. a 2-a („Punerea la dispoziţia publicului”)
Art. 7 are următorul conținut:
„(1) Lista cu perimetrele considerate oportune pentru explorare în vederea stocării geologice a CO2, stabilite conform art. 6 alin. (4) lit. a) şi b), se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.R.M. şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina de internet a A.N.R.M.
(2) Ordinul preşedintelui A.N.R.M. prevăzut la alin. (1) cuprinde următoarele:
a) denumirea şi sediul A.N.R.M.;
b) denumirea perimetrelor propuse pentru explorare, cu datele de identificare şi de delimitare;
c) cerinţele privind modul în care trebuie prezentată şi depusă oferta în vederea participării la selecţia de oferte;
d) termenul şi locul de depunere a ofertelor;
e) data, ora şi locul de deschidere a ofertelor;
f) termenul de analiză şi evaluare a ofertelor;
g) termenul de comunicare a deciziei privind stabilirea ofertantului câştigător;
h) termenele de depunere şi soluţionare a contestaţiilor;
i) documentele şi informaţiile solicitate ofertanţilor;
j) modul în care pot fi obţinute datele şi informaţiile geologice necesare elaborării programului de explorare propus şi necesitatea încheierii unui acord de confidenţialitate cu privire la acestea;
k) alte date şi informaţii considerate necesare bunei desfăşurări a selecţiei de oferte”.
Secț. a 3-a („Depunerea ofertelor în vederea selecţiei”)
Art. 8 prevede următoarele:
„(1) În vederea formulării ofertelor, A.N.R.M. pune la dispoziţia ofertanţilor date şi informaţii geologice existente în F.G.N.
(2) Accesul la datele şi informaţiile geologice se face, conform legii, în baza solicitării scrise, cu respectarea condiţiilor impuse de legislaţia privind informaţiile clasificate, a acordului de confidenţialitate şi în condiţiile achitării de către ofertant a tarifelor stabilite de către A.N.R.M., conform prevederilor legale”.
Art. 9 prevede faptul că termenul de depunere a ofertei, întocmită conform anexei nr. 2, însoţită de Fişele sintetice privind oferta, întocmite conform anexei nr. 2A, este prevăzut în ordinul preşedintelui A.N.R.M., potrivit art. 7 alin. (2) lit. d), care intră în vigoare de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 10 are următorul conținut:
„(1) Pentru fiecare perimetru un ofertant poate depune o singură ofertă.
(2) Ofertele se depun la sediul A.N.R.M., în plic sigilat, însoţite de o adresă de înaintare, şi vor fi înregistrate în ordinea primirii acestora.
(3) Ofertele se depun atât pe suport hârtie, semnate şi ştampilate, cât şi în format electronic.
(4) Ofertele sunt redactate în limba română, în două exemplare, unul original şi altul în copie certificată în conformitate cu originalul, pe care se vor menţiona „Exemplar original/Copie”, „Datele de identificare ale ofertantului – Perimetrul …..” şi un exemplar în format electronic, anexat exemplarului original, care se vor depune la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, bd. Dacia, nr. 59, sectorul 1, cod 010407, Bucureşti, România.
(5) Documentele depuse în cadrul ofertelor, numerotate şi semnate de către reprezentantul ofertantului, vor fi însoţite de un opis.
(6) Ofertele depuse în vederea participării la selecţia de oferte sunt păstrate de către A.N.R.M., sigilate, până în momentul deschiderii acestora de către comisia de selecţie a ofertelor, asigurându-se deplina confidenţialitate”.
Secț. a 4-a („Comisia pentru selecţia ofertelor şi negociere”)
Art. 11 prevede următoarele:
„(1) Deschiderea, selecţia ofertelor şi negocierea se realizează de către o comisie pentru selecţia ofertelor şi negociere, denumită în continuare comisie, aprobată prin ordin al preşedintelui A.N.R.M. şi alcătuită dintr-un număr de 5 membri titulari şi 2 membri supleanţi, desemnaţi de către A.N.R.M. pe baza propunerilor din cadrul direcţiilor tehnice.
(2) Conducerea comisiei este asigurată de preşedintele comisiei, numit de preşedintele A.N.R.M. dintre membrii titulari.
(3) Consemnarea activităţii comisiei este asigurată de un secretar numit de preşedintele A.N.R.M., care nu are calitatea de membru al acesteia.
(4) Secretarul comisiei pentru selecţia ofertelor are obligaţia convocării membrilor titulari/supleanţi la şedinţa pentru selecţia ofertelor şi confirmării prezenţei acestora”.
Art. 12 are următorul conținut:
„(1) Membrii comisiei nu pot avea calitatea de soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul IV inclusiv cu asociaţii, cu acţionarii care deţin poziţii de control în structurile ofertanţilor ori cu administratorii sau cenzorii acestora.
(2) După împlinirea termenului de depunere, dar nu mai târziu de şedinţa publică de deschidere a ofertelor, membrii comisiei vor da o declaraţie pe propria răspundere privind situaţia lor în raport cu prevederile alin. (1).
(3) Dacă situaţia de incompatibilitate intervine după data şedinţei de deschidere a ofertelor, persoanele în cauză vor înştiinţa de îndată preşedintele comisiei, care va lua măsurile necesare înlocuirii acestora.
(4) Situaţiile de incompatibilitate pot fi sesizate preşedintelui comisiei şi de către oricare altă persoană interesată, prevederile alin. (3) aplicându-se corespunzător”.
Art. 13 prevede următoarele:
„(1) Comisia se consideră legal întrunită numai în prezenţa a 5 membri.
(2) Lipsa unor membri titulari va fi suplinită, prin decizia preşedintelui de comisie, prin înlocuirea acestora cu membrii supleanţi, astfel încât comisia să fie legal întrunită.
(3) Hotărârile comisiei se adoptă în mod autonom, cu votul majorităţii membrilor săi, opiniile separate fiind consemnate în procesul-verbal al şedinţei.
(4) Comisia are următoarele atribuţii principale:
a) verifică îndeplinirea cerinţelor privind depunerea şi conţinutul ofertelor şi consemnează într-un proces-verbal, semnat de toţi membrii comisei şi de către secretar, situaţia privind conţinutul ofertelor;
b) hotărăşte descalificarea ofertanţilor în cazurile prevăzute în prezenta procedură;
c) desemnează ofertantul câştigător, conform prezentei proceduri, printr-un proces-verbal pe care îl prezintă preşedintelui A.N.R.M.;
d) negociază cu ofertantul declarat câştigător programul de lucrări suplimentare şi planul de refacere a mediului;
e) îndeplineşte orice alte sarcini specifice, necesare bunei desfăşurări a selecţiei de oferte.
(5) Procesul-verbal de desemnare a ofertantului câştigător se transmite către ofertanţi şi către structura de specialitate din cadrul A.N.R.M., competentă pentru emiterea autorizaţiei de explorare.
(6) Preşedintele comisiei are următoarele atribuţii principale:
a) decide convocarea comisiei şi transmite datele de convocare secretarului comisiei;
b) înlocuieşte membrii titulari ai comisiei cu membri supleanţi, dacă este cazul, în scopul asigurării legalităţii întrunirii comisiei;
c) înlocuieşte oricare membru al comisiei, care intră în situaţia de incompatibilitate în perioada de desfăşurare a lucrărilor comisiei, cu un membru supleant;
d) îndeplineşte orice alte sarcini specifice, necesare bunei desfăşurări a selecţiei de oferte.
(7) Secretarul comisiei are următoarele atribuţii principale:
a) primeşte ofertele şi asigură depozitarea acestora în condiţii de securitate şi confidenţialitate;
b) convoacă membrii comisiei, la solicitarea preşedintelui acesteia;
c) întocmeşte, redactează şi semnează, alături de ceilalţi membri ai comisiei, procesele-verbale ale şedinţelor comisiei şi documentaţia specifică activităţii comisiei;
d) asigură transmiterea documentelor comisiei către ofertanţi şi către structura de specialitate din cadrul A.N.R.M.;
e) redactează adresele de informare către ofertanţi şi către structura de specialitate din cadrul A.N.R.M.;
f) îndeplineşte orice alte sarcini specifice, necesare bunei desfăşurări a selecţiei de oferte şi a negocierii.
(8) Membrii comisiei şi secretarul acesteia sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în oferte”.
Art. 14 stabilește faptul că termenul pentru analiza şi evaluarea ofertelor va fi stabilit prin ordinul preşedintelui A.N.R.M., prevăzut la art. 7 alin. (2) lit. f).
Secț. a 5-a („Selecţia ofertelor”)
Art. 15 prevede următoarele:
„(1) Descalificarea ofertantului, fără a se mai proceda la analiza ofertei, se face în următoarele situaţii:
a) depăşirea termenului de depunere a ofertei;
b) oferta nu este în conformitate cu cerinţele art. 7 alin. (2) şi ale anexei nr. 2;
c) pentru documentele necesare întocmirii ofertei, ofertantul nu poate face dovada legalităţii deţinerii datelor şi informaţiilor incluse în F.G.N., a respectării condiţiilor impuse de legislaţia privind informaţiile clasificate, a acordului de confidenţialitate şi a achitării tarifelor stabilite conform legii.
(2) În toate situaţiile de mai sus se informează în scris ofertantul”.
- 1
- 2