De doi ani de zile s-a luat decizia, la nivelul conducerii INPPA, de a organiza examenul în București – eu zic că a fost, sub aspect organizatoric, un lucru bun

25 feb. 2019
Vizualizari: 915

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl prof. Daniel Ghiță … al Centrului Teritorial Craiova al INPPA – d-le profesor, dați-ne câteva amănunte despre activitatea pe care o desfășurați în această postură, în afară de celelalte posturi – avocat, profesor la facultatea de Drept.

Daniel Ghiță: În primul rând, calitățile pe care le-ați enumerat sunt oarecum legate […] și mai ales în această importantă profesie, aceea de avocat. Centrul Teritorial Craiova al INPPA este unul din centrele mari, dat fiind faptul că are arondate 7 județe și este, în Craiova, locul unde își are sediul Facultatea de Drept a Universității din Craiova – una din cele mai mari facultăți, dintre cele 6 din Hexagonul facultăților de Drept. Tinerii absolvenți se îndreaptă spre profesia de avocat în număr mare… Sunt și ani, ca acesta, când se organizează o altă sesiune, sau o sesiune, să zicem, extraordinară, în luna martie. Poate se menține acest obicei al examenelor de intrare în avocatură, astfel încât toți tinerii să aibă șansa accesului într-o profesie, mai ales că examenul este greu; nu este deloc ușor, însă perseverența poate să însemne reușită. Adică participarea înseamnă un prim pas pentru a reuși.

Nicolae Cîrstea: […]

Daniel Ghiță: […] tânăr cu concepții de asemenea manieră, nu poate să fie decât atractivă această profesie. Care la început poate pare mai grea față de altele, însă, cu răbdare, oferă satisfacții enorme și, poate, mult mai mari decât alte profesii – și aici nu mă refer în primul rând la aspectul financiar, ci la acea satisfacție a lucrului bine făcut cu clientul și rezolvării unor probleme juridice ale clientului, relația avocat-client fiind definitorie pentru această profesie.

Nicolae Cîrstea: Examenul este unul de amploare – sigur că au fost uneori și probleme organizatorice, cum a fost și în anul 2018. Cum trece echipa de conducere – fie centrală, fie de la nivel teritorial – peste aceste lucruri care apar din când în când în organizarea examenului?

Daniel Ghiță: De doi ani de zile s-a luat decizia, la nivelul conducerii INPPA, de a organiza examenul în București – eu zic că a fost, sub aspect organizatoric, un lucru bun. Candidații sunt, toți, în același cadru de organizare al examenului, nu mai există diferențe date de centre – nu că ar fi fost vreo diferență sub aspectul organizării, însă acum există o unitate în organizare. Sigur, subiectele oricum erau naționale, și înainte de a se susține în București examenul. Deci organizarea, zic, este foarte bună, este superioară. Dacă au fost, să spunem, mici sau mai mari nemulțumiri din partea candidaților, cum ați evocat situația din 2018, eu zic că a fost rezolvată în favoarea acestora, de către organele de conducere ale INPPA și ale profesiei, cu gândul la candidați, dovadă că, iată, se organizează și o nouă sesiune și e o șansă suplimentară, într-o sesiune care de obicei nu era organizată în primăvară, astfel încât în martie îi așteptăm pe toți cei care doresc să pășească în această profesie să se înscrie cu încredere la examen. Examenul este bine organizat, începând de la aspectele tehnice, până la subiecte și tot ce înseamnă calitatea acestui examen. Nu cred că au fost probleme atât de mari, însă ele, cum spuneam, au fost mereu rezolvate cu gândul la candidați și în favoarea lor.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult s-a schimbat profesia de avocat în ultimii 20 de ani? Probabil că acum 20 de ani ați intrat în profesie, România, până la urmă, era la început de drum, profesia de avocat era la un nou început de drum. Cum se vede această paralelă?

Daniel Ghiță: Sigur, am intrat în avocatură în 1996. E o diferență, mă situez deja poate la nivelul mediei vârstei avocaților – iată, au trecut 22-23 de ani. Sunt diferențe – și e normal să fie diferențe –, întrucât, în primul rând ne situam atunci, în ’96, imediat după intrarea în vigoare a Legii de organizare a profesiei de avocat, din 1995, organizarea privată a avocaturii era la început, era timidă, lucram foarte mult pe cont propriu, cabinetele erau individuale. Lucrurile au evoluat foarte mult, poate nu atât de mult în barourile din țară cum ne-am fi dorit, însă cred că decanii, consiliile barourilor fac eforturi în acest sens, în a asigura și a încuraja organizarea profesiei, de tip societăți profesionale, de tip cabinete asociate. A evoluat și clientela sau percepția clientului față de avocat, în sens bun. Noi toți, avocații – că până la urmă Uniunea Barourilor, barourile sunt compuse din oameni de profesie avocați –, încercăm să creăm această încredere a clientului că profesia de avocat este indispensabilă pentru viața lui, să-i zicem economică, socială, familială ș.a.m.d. Și sub acest aspect, lucrurile evoluează în bine și, cred, din ce în ce mai bine, în ceea ce privește imaginea profesiei de avocat.

Organizatoric, sigur că lucrurile evoluează și sunt date și de cerințele pieței, de clientelă. Și sunt binecunoscute evoluțiile mai îndrăznețe din orașele mari, mai puțin în orașele mai mici, însă modelele sunt de urmat.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, vă mulțumesc și sper să ne revedem și cu alte ocazii și să povestim despre profesia de avocat, despre activitatea INPPA Centrul Teritorial Craiova și despre alte lucruri cel puțin la fel de interesante.

Daniel Ghiță: Vă mulțumesc mult.

De doi ani de zile s-a luat decizia, la nivelul conducerii INPPA, de a organiza examenul în București – eu zic că a fost, sub aspect organizatoric, un lucru bun was last modified: februarie 26th, 2019 by Daniel Ghiță

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice