De ce nu iubim băncile

30 aug. 2017
Vizualizari: 2096

Deschidem Revista din această seară cu o întâmplare povestită chiar de premierul Mihai Tudose:Am avut un cont în bancă, cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, și după vreo doi ani m-a sunat banca să îmi spună că nu numai că nu mai am banii, trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că, de fapt, comisionul (…) a mâncat fondul. (…) Iertați-mă: „Terente era copil pe lângă voi, chiar era băiat bun’. Dar atunci asta a fost poziția mea ca persoană fizică”, a spus premierul Tudose, scrie Cotidianul.

De altfel, potrivit Cotidianul: „Premierul Mihai Tudose a relatat, marți seară, la România TV că a refuzat să primească salariul pe un card bancar, întrucât nu a dorit să achite comisioanele impuse pentru tranzacții”.

Nu este prima oară când premierul Tudose critică băncile care nu declară profit. Premierul vrea ca toate băncile să intre „în normalitate”.

„Să facă o activitate normală, să facă banking în România, să își plătească dările la stat. (…) Am mai auzit țipete și scâncete: „Domnule, dar știți câți bani plătim noi la stat?”. Adică impozite pe clădiri și impozite pe salarii. Am înțeles că îți plătești impozitul pe clădirea mare și frumoasă făcută eventual tot cu banii noștri și îți plătești impozitul pe salariul ăla frumos, de șef de bancă. Păi nici pe alea nu vrei să le plătești? Eu vorbesc de impozitul pe profit, că dacă, repet, tu ești bancă și n-ai profit, avem o problemă”, a mai declarat Tudose.

Vorbim despre bănci și despre bani. Bugetul României și Guvernul au nevoie de bani.

„Datoria publică a României a crescut în perioada iunie 2016-iunie 2017 cu 33 miliarde de lei, ajungând la 42,1% din PIB, iar în primele șase luni ale acestui an a crescut 18,7 miliarde de lei, adică 43,2% din PIB. Cea mai mare problemă a acestei realități este că banii aceștia nu au ajuns în infrastructură, pentru că nivelul investițiilor publice este foarte mic, ci în pensii și salarii. Asta înseamnă că nu putem vorbi de o bunăstare”, mai notează azi Cotidianul.

Azi, la CSM, trebuia să aibă loc o ședință în care urmau să fie aprobate, printre altele, și cererile de ieșire din magistratură a unor judecători și procurori. Mediafax scrie că ședința a fost amânată.

„Cinci judecători ai CSM, printre care și președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, susțin că au boicotat ședința CSM pentru că „nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii”, notează Mediafax.

„Subliniem pe această cale că art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum și numeroase decizii ale Curții Constituționale ne obligă să respectăm dreptul la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare, cu atât mai mult cu cât este vorba de funcții de conducere obținute prin parcurgerea unor proceduri de concurs”, menționează magistrații într-un Comunicat. Semnatarii comunicatului de presă sunt Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Simona Marcu, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lia Savonea, reprezentant al judecătorilor curților de apel, Nicoleta Țînț, reprezentant al judecătorilor curților de apel și Evelina Oprina, reprezentant al judecătorilor tribunalelor”, mai scrie Mediafax.

Legile justiției devin unul dintre subiectele cele mai comentate din presa acestor zile.

„Asociația Magistraților din România (AMR) consideră că modificarea legilor justiției trebuie să se bazeze pe o „dezbatere publică reală”, neexcluzând, „în niciun caz”, posibilitatea magistraților de a-și exprima opinia argumentată. Asociația apreciază că modalitatea de lucru la care asistăm în prezent, instituită de ministrul Tudorel Toader cu privire la legile justiției, nu satisface exigențele legale privind transparența decizională, „cu atât mai mult cu cât, în conferința din această dimineață, dl. ministru a spus că a lansat „idei de modificare” a Legilor justiției”, scrie Cotidianul.

Ministrul Toader critică luările de poziții ale procurorilor față de modificările propuse.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri că va trimite propunerile de modificare a legilor justiției doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu și la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative și pentru că procurorii nu fac legi, ci doar aplică și interpretează legea”, scrie News.ro.

„Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-și respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un parlament tricameral. Un parlament cu Senat, cu Camera Deputaților și procurorii care să voteze legi. Eu am fost procuror și știam și încă știu că procurorii interpretează și aplică legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizează conținutul propunerii legislative”, a mai arătat ministrul Toader, mai notează News.ro.

Ultima știre din Revistă este și o veste bună pentru orașul Bacău.

„România va avea un centru de mentenanță la Aerostar Bacău, pentru întreținerea avioanelor F-16, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. Premierul Mihai Tudose a semnat miercuri un contract cu Lockheed Martin, pentru transfer de tehnologie pentru avioanele F16”, notează Mediafax.

O uzină de tradiție începe un nou drum.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
De ce nu iubim băncile was last modified: august 30th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: