De ce iubim România

31 mart. 2017
Vizualizari: 2288

După o săptămână tumultoasă, cu numeroase decizii importante, intrăm în weekend întrebându-ne: De ce iubim România? Căutăm răspunsuri printre știrile zilei.

Pentru că avem prieteni.

Agerpres scrie azi despre vizita oficială a Prințului Charles în România, care a continuat aseară cu o recepție oferită de Casa Regală a României.

„Prințul Charles a fost celebrat, joi seară, la București, în cadrul unei recepții oferite în onoarea Alteței Sale Regale în a doua zi a vizitei oficiale în România. (…) Printre participanții la recepție s-au numărat premierul Sorin Grindeanu, ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și Principesa Marina Sturdza”, notează Agerpres.

Pentru astăzi, prințul Charles are în program o vizită la Teatrul Național din București, „un brand cultural național și unul dintre principalii generatori de imagine a României”, după cum anunță TVR .

Prințul Charles s-a dovedit în toți acești ani unul dintre cei mai buni prieteni ai României, promovând în Marea Britanie și în Europa satele transilvănene.

Pentru că vom avea bugetari cu salarii mai mari și ucenici plătiți de stat.

Agerpres scrie astăzi și despre Legea salarizării unitare preluând o declarație a premierului Grindeanu pe această temă oferită jurnaliștilor de la România TV: „Legea salarizării unitare e o lege extrem de importantă, o lege care face dreptate în acest domeniu, o lege care trebuie să fie discutată foarte mult și dezbătută foarte mult. De aceea, nu am pus niciun fel de presiune nici eu, nici altcineva pe cei care au lucrat la proiectul Legii salarizării unitare. Au fost discuții cu sindicate, confederații sindicale, cu toți partenerii sociali. (…) Cei de la Ministerul Muncii sunt aproape de linia de final pentru a prezenta public acest proiect al legii”.

TVR scrie despre un proiect de lege al Ministerului Muncii prin care angajatorilor li se va deconta salariul minim pe economie, dacă încadrează ucenici și stagiari.

„Dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic, un angajator va primi pe toată perioada acestei calificări 250 de euro lunar”, a declarat, potrivit TVR, ministrul muncii, Olguța Vasilescu.

TVR mai notează că: „dacă va angaja tineri absolvenți cu studii superioare, angajatorul va primi 300 de euro lunar/absolvent, cu condiția să accepte să-i formeze și la sfârșitul ciclului să le elibereze certificatul de stagiu”.

Pentru că se vorbește de prevenție în mediul de afaceri.

Cotidianul scrie despre Proiectul Legii Prevenției, care a fost pus în dezbatere publică și despre care ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a precizat că va redinamiza mediul de afaceri, dar va duce și la o mai bună funcționare a administrației publice.

„Sunt 33 de contravenții ce urmează a fi propuse spre a intra sub incidența legii prevenției. Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii și a listei contravențiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a declarat ministrul Petrescu, scrie News.ro.

„Ne dorim o prevenție a tot ceea ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri. Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere care cuprinde un termen de până la 90 de zile și un set de măsuri de remediere. La finalul planului de control, organul de control revine și dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate este sancționat potrivit legii în vigoare”, a mai spus Alexandru Petrescu, adaugă ziariștii de la News.ro.

Pentru că nu ne punem întrebări.

Actualitatea juridică este deschisă de un răspuns al Comisiei de la Veneția la o întrebare formulată de președintele Curții Constituționale din Republica Moldova.

„Judecătorii pot fi trași la răspundere penală pentru deciziile lor doar în cazul în care vinovăția individuală este dovedită și eroarea se datorează intenției sau neglijenței grave. (..) Este necesar de a stabili un echilibru între imunitatea judecătorilor, ca mijloc de protecție a acestora împotriva presiunii nejustificate și a abuzului din partea celorlalte puteri ale statului sau a persoanelor fizice (imunitate funcțională) și faptul că un judecător nu este mai presus de lege (răspundere). (…) Răspunderea penală și cea disciplinară nu se exclud reciproc: sancțiunile disciplinare pot fi în continuare opozabile în cazul unei achitări în materie penală, de asemenea, neinițierea procedurii penale pe motiv că nu s-a reușit stabilirea vinovăției sau a faptelor într-un caz penal, nu înseamnă că judecătorul dat nu a comis nicio încălcare disciplinară, anume dată fiind natura diferită a celor două tipuri răspunderi”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția, notat de Mediafax .

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ar mai trebui să amintim o decizie a Curții de Apel București într-o cauză care a urmat tragediei de la Colectiv.

„Curtea de Apel București a decis definitiv, joi, că instanța a fost sesizată în mod legal în dosarul în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este acuzat că ar fi încălcat legea autorizând funcționarea clubului Colectiv, urmând să înceapă judecata”, notează Mediafax.

Pentru că „grădinarii” noștri sapă… și calea ferată, de harnici ce sunt.

România reală e prezentă în Revista de weekend cu o știre care vine de la… Grădinari.

„Două trenuri de călători înregistrează întârzieri de aproape o oră și, respectiv, o oră jumătate, la sosirea în București, deoarece instalația de semnalizare și dirijare a traficului din zona Chiajna-Grădinari este nefuncțională, după ce au fost tăiate și furate cablurile de semnalizare, a anunțat purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan”, scrie Agerpres.

Pentru că româncele salvează femeile din întreaga lume de bărbații năzurosi.

Ultima știre a Revistei vine să ne arate cum românii schimbă radical percepțiile culinare ale omenirii. „Sorina Răsteanu, unul dintre cei trei români care au lucrat la proiectul Set To Mimic și care reprezintă România în semifinalele concursului internațional Electrolux Design Lab, ar putea schimbă radical omenirea cu invenția lor. (… ) Setul format dintr-o farfurie și un pahar care, cu ajutorul unui microcip modifică gustul și mirosul mâncării, la cerință consumatorului, ar putea fi un real ajutor pentru persoanele care nu pot să țină dietă, pentru cele supraponderale, cu diabet sau cu alergii alimentare, chiar pentru cele care nu au timp sau nu știu să gătească mâncăruri elaborate”, potrivit DC News.

Altfel spus, vremea bărbaților pretențioși la mâncare a apus definitiv. De acum este doar un vis urât, uitat de mii de femei din întreaga lume.

Orice femeie care își cumpără noul set de bucătărie va putea dovedi oricând, la orice oră, că este cea mai bună gospodină din lume. Totul e să seteze corect gustul și mirosul mâncării, „după cum vrea domnu”.

Seară frumoasă!

De ce iubim România was last modified: martie 31st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: