Darurile

6 iul. 2017
Vizualizari: 1061

Președintele Donald Trump a ajuns miercuri seară în Polonia. Este o vizită istorică pentru Polonia, dar și pentru țările din centrul și estul Europei. Trump va avea întâlniri oficiale cu demnitarii polonezi și ai altor țări. În cadrul vizitei sale, președintele american se va adresa polonezilor în Piața Krasinski. Trump este însoțit de soția sa, Melania.

Despre acest eveniment relatează Mediafax care scrie: „Trump a fost întâmpinat pe pista de aterizare de pe Aeroportul din Varșovia, de o delegație polonează, de ambasadorul SUA și de o mică gardă militară, înainte de a susține un discurs major în fața a mii de cetățeni, în care își va prezenta viziunea asupra relațiilor SUA cu Europa”.

Cel mai important moment al vizitei din Polonia a președintelui american va fi întâlnirea sa cu președintele rus, Vladimir Putin.

Deja SUA și-a conturat o opinie în privința conflictului din Siria.

„Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, i-a transmis secretarului general ONU, Antonio Guterres, că soarta președintelui sirian Bashar al-Assad este în mâinile Rusiei și că prioritatea administrației de la Washington nu este schimbarea regimului de la Damasc, ci înfrângerea grupării teroriste Stat Islamic. „Ce se va întâmpla cu Assad este treaba Rusiei, nu a guvernului SUA”, ar fi spus Tillerson, potrivit unor surse diplomatice citate de Foreign Policy. Noua poziție a Departamentului de Stat vine în contradicție cu declarațiile făcute de Tillerson în luna martie, când arăta că strategia SUA în Siria urmărește „înlăturarea lui Aassad”. Apoi, în luna aprilie, SUA au recurs la un atac cu circa 60 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene de unde regimul sirian ar fi lansat ultimul atac cu arme chimice”, scrie Cotidianul.

Analiștii interpretează declarația lui Tillerson ca un pas înapoi în fața Rusiei în Orientul Mijlociu, acum în pragul  primei întâlniri dintre președinții Trump și Putin, care va avea loc la finalul acestei săptămâni, în marja summitului G20 de la Hamburg, acolo unde administrația americană va încercă să înceapă refacerea relațiilor cu Moscova.

„Președintele mi-a cerut să încep reangajarea în procesul cu Rusia pentru a vedea, în primul rând, dacă putem stabiliza relația, pentru a nu se deteriora și mai mult”, a spus Tillerson, la începutul lunii iunie. În plus, secretarul de stat a avertizat Congresul SUA că sancțiunile impuse Moscovei pentru implicarea în alegerile prezidențiale americane pot dăuna cooperării cu Rusia în Siria”, mai scrie Cotidianul.

Rusia intuiește poziția americană și face încă un pas pentru a cere retragerea sancțiunilor impuse de oficialii europeni.

„Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi dimineață că este în favoarea unui sistem comercial bazat pe reguli și transparență, tocmai pentru a stimula creșterea economică globală. De asemenea, acesta a criticat sancțiunile economice impuse împotriva Moscovei, susținând că acestea reprezintă o „formă ascunsă” de protectionism”, transmite Reuters, citat de News.ro.

În țară, parlamentarilor din provincie le cresc indemnizațiile.

„Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat miercuri sumele de bani alocate aleșilor care nu locuiesc în București sau Ilfov, în valoare de 6.525 lei pe lună. Asta după ce, prin noua Lege a salarizării, indemnizația lunară a fost stabilită la 13.050 lei pe lună, la care se adaugă și sumele forfetare de 19.575 de lei pe lună”, scrie Gândul.

Și cum motorul economiei sunt banii, ANAF desfășoară noi acțiuni de colectare de taxe și impozite.

„Inspectorii Antifraudă au verificat, în perioada 30 iunie – 4 iulie, în cadrul operațiunii „Ballroom”, 227 de firme care dețin spații unde sunt organizate evenimente precum nunți, simpozioane sau evenimente corporate și au aplicat sancțiuni totale de 667.575 lei, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). S-au aplicat 108 de sancțiuni contravenționale, din care 95 de amenzi și 13 de avertismente, valoarea totală a amenzilor fiind de 636.441 lei”, scrie Cotidianul.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel București dosarul în care fostul magistrat Camelia Bogdan a pus sechestru pe averea a doi notari, printre care se află și Jean Andrei, soțul președintelui Tribunalului București, Laura Andrei. În mai 2016, Camelia Bogdan, la acea vreme judecător la Curtea de Apel București, a decis punerea sub sechestru a averilor deținute de doi notari – Jean Aurel Andrei și Lidia Seceleanu, într-un dosar penal în care aceștia nu aveau nicio calitate procesuală”, notează Agerpres.

Agerpres mai scrie despre acest istoricul acestui dosar: „Camelia Bogdan a stabilit atunci luarea măsurii asiguratorii a popririi până la concurența sumei de 212.971 lei în cazul notarului Jean Aurel. Mai mult, Camelia Bogdan a decis extinderea sechestrului și asupra averii șefei Tribunalului București, Laura Andrei, soția notarului Jean Aurel Andrei. Anterior acestei decizii, Camelia Bogdan a depus la DNA o plângere penală împotriva Laurei Andrei, reclamând că nu a fost pus în executare un ordin de indisponibilizare în vederea confiscării a sumelor de bani în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro”.

Ar mai trebui menționat faptul că pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Un alt fapt relatat de presă azi se referă la cererea unui alt procuror al Direcției Național Anticorupție (DNA) – al șaptelea în ultima perioadă – de a părăsi DNA, solicitare aprobată, miercuri, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Secției pentru procurori a CSM s-a aflat solicitarea formulată de procurorul Amaryl Sabău, de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și continuare a activității la Parchetul Curții de Apel București sau la Parchetul Tribunalului București. Secția pentru procurori a admis solicitarea acesteia și a decis încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție începând cu 1 iulie și revenirea la Parchetul Tribunalului București (unitate de parchet de la care provine)”, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Darurile was last modified: iulie 6th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: