Darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (NCPC)

20 oct. 2021
Vizualizari: 507
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 444/2021

NCPC: art. 274, art. 304 pct. 5, art. 314

Ca atare, dând valoare efectului pozitiv al autorității de lucru judecat al deciziei nr. 2483/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția de contencios administrativ și fiscal, care a tranșat, în maniera arătată, chestiunea prejudicială vizând pe titularul dreptului de administrare asupra Lacului Tasaul, obiect al prezentului litigiu, Înalta Curte urmează să constate că reclamanta nu își justifică legitimarea procesuală în a solicita obligarea pârâților să îi respecte și să îi „restituie” acest drept.

În ceea ce privește decizia Curții Constituționale nr. 708/2020, de care s-a prevalat intimata – reclamantă, se constată că aceasta nu influentează prezentul dosar, având în vedere că prin aceasta s-a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor Legii nr. 42/2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului și privește un alt bun, respectiv lacul Siutghiol, care nu a făcut obiectul deciziei nr. 2483/2020 pronunțată de secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți.

În consecință, recursul pârâtei va fi admis și conform art. 314 cu referire la art. 304 pct. 5 C. proc. civ., vor fi casate, în tot, decizia din apel și sentința primei instanțe, cu consecința respingerii acțiunii, ca fiind promovată de o persoană fără calitate procesuală activă (casarea sentinței fiind una totală, chiar în contextul în care aceasta dăduse dezlegare, prin admitere, excepției vizând lipsa calității procesuale pasive a ADS, câtă vreme soluția asupra calității procesuale active înseamnă, în realitate, o lipsă de învestire a instanței, care nu se mai poate pronunța astfel asupra niciunui alt aspect, de fond sau de procedură).

Referitor la solicitarea intimatei – interveniente de acordare a cheltuielilor de judecată, această urmează a fi respinsă.

Se constată, astfel, că S.C. B. S.R.L. a formulat cerere de intervenție în interesul recurentei, al cărei recurs a fost admis.

Cum potrivit art. 274 C. proc. civ., la cheltuieli de judecată poate fi obligată, la cerere, partea care cade în pretenții, acestea vor fi acordate părții care a câștigat procesul.

Se mai reține, totodată, că indiferent de faptul că hotărârea s-a pronunțat sau nu în favoarea părții pentru care a intervenit, nu se pot acorda cheltuieli de judecată intervenientului voluntar accesoriu a cărui cerere a fost formulată în recurs, cu consecința obligării la plata acestora a părții aflate în culpă procesuală.

În plus, se reține că în speță, intimata – intervenientă nu a făcut decât să formuleze aceleași concluzii de admitere a recursului ca partea pentru care a intervenit.

Sursa informației: www.scj.ro.

Darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (NCPC) was last modified: octombrie 19th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.