Dacă majoritatea avocaților și-ar îndeplini profesia cu bun-simț, cu abnegație, privind cu atenție interesul clientului lor, cu siguranță ar exista mai puține plângeri împotriva lor

4 oct. 2018
Vizualizari: 749

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, stăm de vorbă cu dl Cătălin Băiculescu, președintele Comisiei de Disciplină a Baroului București și avocat asociat la firma de avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații.

Cătălin Băiculescu: Bună ziua!

Nicolae Cîrstea: Ne aflăm la zilele Baroului București, un moment aniversar – 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Domnule avocat, cum apreciați activitatea Comisiei de Disciplină a Baroului București și cum vedeți evoluția acestei entități în următorii ani?

Cătălin Băiculescu: Comisia de Disciplină a Baroului București are un rol foarte bine definit în legislația aplicabilă profesiei de avocat, astfel încât nu facem nimic în particular anul ăsta diferit de ce făceam anul trecut sau vom face anul viitor. Cu toate astea, este un lucru îmbucurător faptul că în cursul anului 2018 am constatat o scădere a numărului de acțiuni disciplinare inițiate de Baroul București, ceea ce înseamnă că avocații probabil și-au îndeplinit cu mai mare atenție obligațiile care le revin și, în felul ăsta, numărul de sancțiuni disciplinare pe care le vom stabili anul acesta va fi, cu siguranță, mult mai mic. Nu cred neapărat că are legătură cu spiritul creat în jurul manifestărilor Centenarului, dar cred că faptul că legislația avocaturii s-a stabilizat, drepturile și obligațiile sunt acum mai bine cunoscute, probabil că își spun cuvântul și creează o mai mare stabilitate.

Nicolae Cîrstea: Acesta este un lucru foarte bun, înseamnă că avocații sunt mai riguroși și mult mai serioși. Nu că nu ar fi fost și înainte.

Cătălin Băiculescu: Sperăm.

Nicolae Cîrstea: Cum colaborați cu alte entități, poate din barourile mai mari, din marile capitale europene, și cum colaborați și cu organismele similare în barourile județene?

Cătălin Băiculescu: Nu există o intersectare de activități. Comisia de Disciplină a Baroului București are atribuții doar în ceea ce-i privește pe avocații din Baroul București, iar în eventuale căi de atac, dosarul se mută la Comisia Centrală de Disciplină, care este un organ cu acoperire asupra întregii țări și la care ajung toate dosarele în calea de atac, din toate județele țării. Nici cu organisme similare din străinătate nu avem interacțiuni.

Nicolae Cîrstea: Nu a fost cazul și nu va fi cazul. Dacă ne puteți spune, vă rog, un mesaj pentru avocații din Baroul București, eventual ce să nu facă sau ce să facă. Ce greșeli să evite.

Cătălin Băiculescu: Știți, cu toții ne dorim să ne facem activitatea cât mai bine. Cred că, dacă fiecare dintre avocați și-ar îndeplini cât pot ei de bine activitatea pe care o desfășoară pentru clienții lor, urmărind interesul clienților lor, eu cred că, practic, devierile de la regulament și de la lege ar fi mult mai mici și, cu siguranță, nu ne-am confrunta cu acțiuni disciplinare. Ei ar trebui, într-adevăr… Știți, este o foarte mare apropiere între obligațiile legale și regulile de bun-simț. Eu cred că dacă marea majoritate a avocaților și-ar îndeplini profesia cu bun-simț, cu abnegație, privind cu atenție interesul clientului lor, cu siguranță vor exista mai puține plângeri împotriva lor.

Nicolae Cîrstea: Mulțumim frumos!

Dacă majoritatea avocaților și-ar îndeplini profesia cu bun-simț, cu abnegație, privind cu atenție interesul clientului lor, cu siguranță ar exista mai puține plângeri împotriva lor was last modified: octombrie 4th, 2018 by Cătalin Băiculescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice