Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înfiinţare pentru 22 de companii municipale din Bucureşti

23 nov. 2018
Vizualizari: 979

Criticile Bruxelles-ului la adresa Bucureștiului continuă în paginile presei internaționale, evoluțiile recente din România fiind plasate într-un cadru mai larg, în care intră atât Ungaria, cât și Polonia.

„Evoluțiile din țări precum Polonia, Ungaria și România sunt o «otravă» pentru climatul de investiții, a atras atenția Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene, citat de agențiile de presă APA și DPA și de site-ul de știri TT.com”, notează Mediafax.

„Cine investește, să spunem, 100 de milioane de euro într-o activitate de producție, vrea să știe de ce drepturi beneficiază dacă se întâmplă ceva”, a explicat oficialul European, mai notează Mediafax.

Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, Comisia Europeană a trimis României și altor state europene scrisori de notificare, pe motiv că nu au adoptat noile reglementări ale Uniunii Europene privind combaterea terorismului, afirmă surse oficiale de la Bruxelles.

„Comisia Europeană a transmis scrisori de notificare României, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Republicii Cipru, Croației, Estoniei, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Sloveniei și Spaniei, informează site-ul Nachrichten.at.”, citat de Mediafax.

„Toate țările Uniunii Europene trebuie să își alinieze legislația noilor reglementări comunitare privind combaterea terorismului, adoptate în 2017. Noile reglementări sancționează diverse activități teroriste, inclusiv intențiile de a comite atentate, participarea la antrenamente în scop terorist și finanțarea terorismului”, mai scrie Mediafax.

După ce președintele a refuzat propunerile pentru numiri în funcții de conducere la parchete, înaintate de către ministrul Toader și pe motiv că în dosarele celor nominalizați nu existau adeverințele de necolaborare cu fosta Securitate, care ar fi trebuit să vină de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), CSM a transmis ieri un comunicat de presă, legat de aceste documente, citat de Agerpres.

„CSM susține că a solicitat CNSAS verificarea apartenenței sau colaborării cu serviciile de informații înainte de 1990 a procurorilor propuși de ministrul justiției în funcții de conducere la Parchetul General, DNA și DIICOT, însă nu a primit răspuns în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel încât condiția de a nu fi colaborat cu serviciile a fost verificată în raport de declarațiile pe proprie răspundere depuse de candidate”, arată Agerpres.

CNSAS precizează care este stadiul verificărilor pentru nominalizările de procurori-șefi, care au fost respinse de către președintele Iohannis.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) precizează care este stadiul verificărilor pentru nominalizările de procurori-șefi, care au fost respinse de către președintele Klaus Iohannis, menționând că în cazul Adinei Florea s-a emis adeverința din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menținută și în 2017 și care este postată pe site-ul instituției”, notează News.ro, care prezintă și situația verificărilor în cazurile celorlalți procurori nominalizați, citând CNSAS.

Și dacă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, mai avea nevoie de o veste proastă după cele de la CEx PSD, aceasta a venit ieri.

„Curtea de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înființare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces inițiat de USR București, în anul 2017. Decizia instanței este definitivă”, scrie News.ro.

„Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor companii având în vedere că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte. Consilierii generali ai Municipiului București și-au dat, în februarie 2017, acordul de principiu pentru înființarea unor societăți comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice și termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive și terenuri de sport, promovarea orașului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spațiilor publicitare, dar și a unui dispecerat de taxi. Consilierii din partea PNL și USR au votat împotriva înființării societăților”, explică News.ro.

„Primarul general Gabriela Firea a declarat, joi seară, că decizia instanței de a anula hotărârile prin care au fost înființate companiile municipale ale Primăriei Capitalei este «o eroare de interpretare». În plus, oficialii Primăriei au transmis că nu vor exista efecte imediate ale acestei decizii a instanței, comapaniile funcționând în continuare”, mai arată News.ro.

Primăria Capitalei a transmis, ieri seară, printr-un comunicat, că soluția Curții de Apel București, prin care s-a decis anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înființare a celor 22 de companii municipale create în martie anul trecut, este „cel puțin surprinzătoare, dacă nu șocantă”.

„Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înființare ale companiilor din întreagă țară, ale ministerelor, consiliilor județene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedește încă o dată că nu salvează Bucureștiul, ci blochează Bucureștiul. USR, care clamează public transparența și corectitudinea în administrație, dovedește că vrea să salveze firmele căpușă abonate la bugetul Primăriei Capitalei ani de zile, și care sunt speriate de companiile nou înființate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli și o eficientizare a serviciilor în interesul cetățenilor”, a precizat primarul Gabriela Firea, notează Adevărul.

Și pentru ca șocul să fie și mai mare pentru bucureșteni, la depunerea demisiei din funcția de de ministru al Transporturilor, Lucian Șova anunță că metroul poate fi blocat oricând.

„Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, a declarat, joi seară, că firma de construcții Astaldi poate oricând să blocheze conturile Metrorex, deoarece are de recuperat 47 de milioane de euro, după ce a câștigat la toate instanțele”, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„«Practic, mâine, dacă vrea să închidă metroul, poate, că are hotărâre judecătorească, la orice oră. Guvernul știe acest lucru. […] Poate să îi blocheze conturile. De trei luni fac eforturi de a plăti această sumă și fac eforturi, încununate cu succes până la această oră, de a identifica și prezumtivii vinovați», a spus Șova la B1 TV”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Curtea de Apel București a decis anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înființare pentru 22 de companii municipale din București was last modified: noiembrie 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: