Curtea de Apel Alba Iulia încurajează studenţii Facultăţii de Drept să îmbrăţişeze profesiile juridice – proces simulat

28 iun. 2016
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1367

În urma unei inițiative comune bazată pe cooperare instituțională, studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au simulat un proces penal de trafic de droguri, vineri, 24.06.2016 în sala de judecata 213 a Curții de Apel Alba Iulia.

Aceștia s-au comportat cu entuziasm în judecarea apelului a 3 tineri acuzați de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc prin oferirea și comercializarea în cluburi a unui număr mare de pastile ecstasy.

Organizarea și desfășurarea procesului simulat a fost coordonată de d-na lect. univ. dr. Maria Ureche și d-na judecător Oana Maria Petrașcu.

Auditoriul prezent, format în mare parte din colegi ai protagoniștilor, au avut ocazia să vadă în desfășurare etapele definitorii ale ședinței de judecată din procesul penal, începând de la intrarea completului și solemnitatea specifică actului de judecată, continuând cu încuviințarea și administrarea de probe, rostirea jurământului și audierea martorilor, inclusiv a unui martor cu identitate protejata prin sistemul de videoconferință, pledoariile procurorului și ale avocaților, ultimul cuvânt al inculpaților, dintre care doi aflați în stare de arest preventiv, și încheind cu pronunțarea soluției de către completul de judecată.

Cei 14 studenții participanți activi la proces au experimentat principalele roluri din procesul penal (2 judecători, 1 procuror, 2 grefieri, 3 avocați, 3 inculpați, 2 martori și 1 polițist) și au manifestat reale valențe pentru profesia juridică simulată. La finalul procesului aceștia au primit diplome personalizate pentru recunoașterea efortului și implicării lor.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Obiectul procesului simulat, traficul de droguri, a fost ales deoarece s-a desfășurat în preajma zilei de 26 iunie, declarată de către ONU începând din 1987 ca Ziua internațională de luptă împotriva traficului de droguri și consumului ilicit de droguri.

Majoritatea victimelor traficului de droguri provin dintre tineri, infracțiunile se săvârșesc cu predilecție în mediile frecventate de aceștia: cluburi, baruri, festivaluri iar conștientizarea de către tineri a fenomenului infracțional reprezentat de consumul și traficul de droguri poate constitui un mijloc de prevenție dar și de reflecție  pentru viitorii profesioniști ai dreptului.

Este vizibilă amploarea din ultimii ani a fenomenului reprezentat de traficul de droguri și în datele statistice deținute de Curtea de Apel Alba Iulia. Astfel, dacă în anul 2006 pe rolul Curții de Apel Alba Iulia s-au aflat 3 dosare penale cu obiect traficul sau consumul de droguri, în anul 2010 au fost înregistrate 10 astfel de dosare pentru ca în anul 2015 20 de dosare cu trafic de droguri sa fie judecate de Curtea de Apel Alba Iulia. În spatele acestor cifre statistice seci se ascunde drama unor tineri care suferă alături de familiile lor consecințele nefaste ale consumului ilicit de droguri știut fiind că drogurile și alte substanțe psihoactive degradează fizic și psihic ființa umana și distruge viitorul tinerilor consumatori..

La proces au asistat d-na lect. univ dr. Miruna Tudorașcu, decan al Facultății de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 și d-l judecător Aurelian Mocan, vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, dar și aproximativ 50 de studenți din cadrul Universității 1 Decembrie 1918, care i-au susținut și încurajat pe protagoniști pe parcursul procesului.

Reușita acestui eveniment organizat în premieră pentru Universitatea 1 Decembrie 1918 și Curtea de Apel Alba Iulia, consolidează colaborarea fructuoasă a celor două instituții importante din Alba Iulia și creează premisele ca desfășurarea proceselor simulate să devină o tradiție de succes deosebit de utilă atât pentru dezvoltarea profesională a studenților, cât și pentru promovarea publică a valorilor justiției.

Sursa informației

Curtea de Apel Alba Iulia încurajează studenții Facultății de Drept să îmbrățișeze profesiile juridice – proces simulat was last modified: iunie 27th, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.