Curtea Constituțională infirmă că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile sale

11 mai 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 726

Despre

  • Cca 34.900 sesizări
  • 17.100 de decizii, hotărâri și avize
  • 564 decizii de constatare a neconstituționalității

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Curtea Constituțională (CCR) precizează că în cei 24 de ani de existență (30 iunie 1992 – 9 mai 2016) a primit cca 34.900 sesizări, iar dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentând două treimi (73,3%) din totalul sesizărilor primite, s-au înregistrat doar în decursul ultimilor 9 ani (2007-2016).

În exercitarea atribuțiilor sale de control, CCR a pronunțat un număr de 17.100 de decizii, hotărâri și avize, dintre care mai mult de o treime au fost date în perioada 2010-2016. Există mai puține decizii decât dosare, având în vedere conexarea dosarelor cu același obiect).

Cele 564 decizii de constatare a neconstituționalității reprezintă, în medie, 3,3% din totalul celor pronunțate în cadrul controlului de constituționalitate începând cu primul an de activitate a Curții Constituționale (1992). Aproape jumătate dintre acestea (213 decizii) au fost pronunțate numai în ultimii 6 ani.

Indiferent de soluția pronunțată: de admitere (neconstituționalitate integrală sau parțială, inclusiv deciziile cu rezervă de interpretare) sau de respingere, toate actele Curții (decizii, hotărâri, avize) sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar pot fi consultate și pe pagina de internet a Curții, la adresa www.ccr.ro,  prin meniul amplasat în header-ul paginii de Internet (CAUTARE DOSARE, DECIZII, HOTARARI, AVIZE), potrivit instrucțiunilor afișate (Îndrumar de cautare) și în baza unor criterii specifice.

Tot pe pagina de internet, secțiunea „Publicații și statistici. Implementarea deciziilor Curții Constituționale”, sunt afișate – periodic – informații privind stadiul de transpunere în legislație a deciziilor de neconstituționalitate pronunțate începând cu anul 2009.

Ca atare, informația vehiculată în anumite medii, în sensul că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile CCR, nu corespunde realității, se arată în comunicatul de presă publicat de Curte.

Curtea Constituțională infirmă că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile sale was last modified: mai 10th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter