Cumpăna PSD-ului

13 oct. 2017
Vizualizari: 846

„PSD a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare, care poate aduce instabilitate și în țară”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, după ședința Comitetului Executiv al PSD, scrie azi News.ro.

Cumpăna PSD-ului este legată de demisia a trei miniștri din Cabinetul Tudose.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că atât el, cât și premierul au comunicat prost unul cu celălalt și că nu mai pot fi făcute asemenea greșeli, care să pună partidul, coaliția și Guvernul într-o situație limită”, mai notează News.ro.

Mediafax relatează ședința Comitetului Executiv al PSD titrând: „Tudose își impune REMANIEREA: Shhaideh, Plumb și Cuc demisionează din Guvern”.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după ședința Comitetului Executiv Național, că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern astfel că «aproape toată lumea a plecat supărată»”, notează Mediafax.

Un singur nume de pe lista miniștrilor care erau anunțați pe o listă neagră săptămâna trecută – a celor care pleacă din Guvern – rămâne în picioare.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern, întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală”, scrie azi Cotidianul.

„«Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic», a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul ședinței conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susținerea în continuare a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA”, mai arată Cotidianul.

Deși are o majoritate confortabilă în Parlament împreună cu ALDE, PSD nu reușește să propună o echipă guvernamentală care să comunice foarte bine măsurile pe care le ia și care să nu aibă probleme de integritate.

Adevărul scrie azi despre potențialii înlocuitori a celor trei miniștrii demisionari din Cabinetul Tudose.

„Mai multe nume au fost propuse în ședința Comitetului Executiv al PSD pentru a intra în Guvernul Tudose, în urma remanierii: Marcel Ciolacu la Ministerul Dezvoltării Regionale, în timp ce Gabriel Vlase a fost propus pentru Transporturi. Ciolacu e deja vicepremier fără portofoliu în Guvern, în timp ce Vlase ar ajunge ministru, după ce la negocierile pentru ultimele două guverne a fost mai mereu prezentat ca o opțiune pentru portofoliul Apărării. De asemenea, potrivit Realitatea TV, Mihaela Popa a fost propusă la Fonduri Europene. Ofertat cu o funcție de ministru, a fost și ex-premierul Sorin Grindeanu. Surse politice au declarat pentru «Adevărul» că încercarea atragerii lui Grindeanu în echipa Tudose s-a încercat încă de miercuri dimineață. Funcția propusă: ministru al Dezvoltării Regionale. De la acesta nu a venit niciun răspuns concret”, comentează Adevărul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a participat, joi, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, unde a fost adoptat, în mod oficial, textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European.

Agerpres redă o declarație a ministrului Toader din timpul dezbaterilor de la acest eveniment: „Este un moment istoric pentru construcția europeană. România a înțeles să participe la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European, menită să contribuie la protecția intereselor financiare ale Uniunii. În același timp, România ia în considerare și faptul că există judecători provenind din statele membre care participă, pe competențe diferite, la realizarea justiției europene. Înființarea Parchetului European are și semnificația echilibrării mecanismelor juridice de protecție a valorilor și intereselor legitime comune. Suntem deschiși să contribuim la operaționalizarea activității Parchetului European, dar și la discuțiile ce vor fi dedicate extinderii competențelor acestuia. Există numeroase alte infracțiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite și combătute numai împreună, la nivel european. Personal cred că extinderea competenței la fapte de terorism va constitui doar o treaptă înspre extinderea competențelor Parchetului European la alte tipuri de infracțiuni cu dimensiune europeană”.

Dacă noi nu ne apărăm terenurile agricole, Comisia Europeană vine să ne ajute.

Comisia Europeană (CE) a publicat joi un ghid care să ajute statele membre să-și protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculații excesive ale prețurilor și concentrarea proprietății.

„Comisia Europeană clarifică faptul că statele membre sunt competente pentru a decide măsurile de control ale vânzărilor de terenuri agricole, iar unele restricții pot fi acceptabile în anumite condiții: au întâietate autorizațiile de la autoritățile naționale pentru achiziționarea terenului, limitări ale mărimii terenului care va fi achiziționat, drepturi de preempțiune care dau întâietate anumitor categorii de cumpărători înainte ca terenurile să fie vândute altora. În rândul cumpărătorilor care beneficiază de aceste drepturi, pot fi incluși arendașii, vecinii, co-proprietarii și statul”, scrie Agerpres, care oferă mai multe detalii în legătură cu acest ghid.

Pentru finalul Revistei, am păstrat o informație care îi interesează atât pe juzi, cît și pe justițiabili: detașările magistraților.

„Plenul CSM a decis în legătură cu durata detașării unui magistrat că detașările în curs dispuse anterior acestei hotărâri sunt legale și se mențin, în timp ce detașările ulterioare pot fi dispuse și prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depășească termenul legal de șase ani. În legătură cu desființarea actului administrativ prin care s-a dispus detașarea, respectiv hotărârea Secției pentru judecători sau a Secției pentru procurori, s-a hotărât că acesta poate fi anulat doar de instanța de judecată”, scrie azi Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Cumpăna PSD-ului was last modified: octombrie 13th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: