Cum trăiește alerta din Bruxelles o clujeancă stabilită acolo de 8 ani, care lucrează în „EU bubble”

28 nov. 2015
Vizualizari: 1468
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Clujeanca Anda Ghiran, în vârstă de 31 de ani, lobist pentru o multinațională americană în domeniul energiei pe lângă politicieni europeni la Bruxelles, lucrează acum de acasă. Din cauza alertei teroriste, cartierul european, zis și „EU bubble” (bula UE), în care muncește de obicei, este aproape gol. Tânăra spune că atmosfera e apăsătoare, dar că nu e panică, relatează Clujust.ro.

Anda Ghiran a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la UBB Cluj – secția Jurnalism, în 2007. A plecat apoi la un master în Strasbourg, de unde a și profesat ca jurnalist, fiind corespondent de la Parlamentul European pentru un ziar și un radio din Cluj. Între 2010-2014, și-a pregătit lucrarea de doctorat în strategii de comunicare în cadrul politicii energetice a UE. Între timp, a ocupat posturi la Bruxelles în comunicare, analiză și marketing. Am stat de vorbă cu ea despre activitatea și viața în Bruxelles înainte și după declanșarea stării de alertă maximă.

Alin Golban

Alin Golban: De ce ai vrut să lucrezi în Bruxelles? A fost un vis al tău?

 

Anda Ghiran: Locuiesc în Bruxelles de 8 ani. M-am mutat aici imediat după studiile terminate la Strasbourg, cu capul plin de vise și idei pe care le alimentez în continuare. Nu pot să spun că am visat să lucrez la Bruxelles, dar mai repede am visat să contribui la construcția Europei dintr-un loc strategic, unde se fac propunerile legislative.

Anda Ghiran

Alin Golban: În ce consta activitatea ta?

Anda Ghiran: Momentan lucrez că lobist pentru o multinațională americană în domeniul eficienței energetice. Practic, monitorizez procesul decizional de la Bruxelles, întâlnesc politicieni din toate statele membre și încerc să îi conving, prin mesaje politice, să aducă anumite îmbunătățiri în textele legislative. Propunerile mele se bazează pe informații din partea business-ului. Eficiența energetică este un domeniu nou, îmi place să cred că ceea ce fac va încuraja oamenii să-și reducă consumul de energie.

Alin Golban: De când stai acolo, ai observat probleme cu musulmanii?

Anda Ghiran: Probleme există în diferite cartiere din Bruxelles, indiferent de religie, rasă sau culoare. Dar ce e drept, niciodată atât de accentuate.

Alin Golban: Ai prieteni din țările arabe? Cum vă înțelegeți?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Anda Ghiran: Nu apropiați. Pentru că trăiesc și muncesc în ceea ce numim „EU bubble” (bula europeană), prietenii mei sunt oameni care s-au mutat la Bruxelles din același scop. Să lucreze în afaceri europene, deci majoritatea europeni.

Alin Golban: Cum vezi Bruxelles înainte și după atentatele de la Paris?

Anda Ghiran: Se zice că Bruxelles-ul este un oraș care nu te cucerește de la început, dar cu timpul, indiferent de ploaie sau vânt, începi să-l iubești și să-l apreciezi din ce în ce mai mult. La fel simt eu acum, Bruxelles este un oraș fantastic. Un oraș care a devenit casă a mii de expați, un oraș care ne-a permis să ne instalăm cum dorim, fără bariere sau prejudecăți. De aceea, sufăr pentru Bruxelles, la fel cum aș suferi pentru orașul meu natal – Cluj-Napoca. După Paris, Bruxelles s-a schimbat. E mai puțină veselie, oamenii preferă să stea în casă, școli și restaurante închise, concerte anulate, lucrăm de acasă, orașul e pustiu, o atmosferă greoaie. Nu e exact teroarea prezentată de media din România, dar oamenii sunt triști și se întreabă până când?

Alin Golban: Te-ai gândit să te întorci în Cluj sau să-ți cauți de lucru în altă țara/oraș?

Anda Ghiran: M-am gândit la posibilitatea de a pleca în vacanță la Cluj mai repede decât prevăzut. În același timp, e oribil și greu de crezut, dar terorismul nu mai are frontiere.

Alin Golban: Te temi pentru viața ta?

Anda Ghiran: Aș preferă să spun că sunt precaută și urmez sfaturile autorităților belgiene de a nu ieși în stradă decât în caz de urgență. Panica și teama nu ajută la nimic, de altfel le-am dat deja prea multă satisfacție evitând locurile publice și stând mai mult în casa…Bineinteles, nu am mai experimentat așa ceva de la Revoluție, când stăteam la vecini și ne uitam pe geam ce se întâmpla în stradă. Cam așa se întâmpla aseară în timpul operațiunilor de poliție din Bruxelles. Dar încă o dată, e mai puțină panică decât ce relatează presă internațională și românească.

Alin Golban: Ce simți acum?

Anda Ghiran: Natural, mi-aș fi dorit să nu experimentez niciodată așa ceva… Generația noastră (’84) nu e obișnuită cu astfel de situații. În același timp, te ajută să relativizezi lumea, să devii mai sensibil la problemele majore cu care se confruntă lumea în care trăim, să vezi ce e cu adevărat important și să fii mai aproape de familie și prieteni. Dacă până acum aveam o problemă cu ploaia măruntă din Bruxelles, acum de-abia o aștept în stradă, liberă să merg oriunde, să iau metroul și să îmi regăsesc prietenii pe terasă. Asta simt acum ! Viață continuă, trebuie să fim puternici !

Alin Golban: De ce crezi că a fost ales Bruxelles-ul de către teroriști?

Anda Ghiran: Așa cum am mai spus, cred că s-ar fi putut întâmpla oriunde în lume. În plus, administrația bruxeleză este foarte complicată, există un nivel federal, unul regional și unul local. Poate și din cauza complexității sistemului, există mai multe lacune, scăpări. În plus, acești teroriști sunt cetățeni Belgieni, care s-au născut și au crescut aici. Cred că autoritățile belgiene trebuie să fie mult mai vigilente față de orice cetățean belgian sau european care a efectuat sejururi în Siria sau altă zonă de conflict. Din păcate, terorismul nu se poate combate doar prin discursuri… Este nevoie și de acțiune, și o poziție fermă!

Alin Golban: Descrie te rog atmosfera de acum de pe stradă, din magazine, localuri…

Anda Ghiran: Bruxelles-ul este oprit, străzile sunt goale iar oamenii nu știu cu adevărat ce se întâmplă. știm doar că este alertă maximă dar în același timp ne întrebăm dacă autoritățile nu exagerează și mai ales, cât vă dura această stare ? Nu sunt mulți cei care au ieșit azi dimineață pentru a ajunge la birou. În plus, cartierul european, un loc sensibil din punct de vedere politic, este gol.Funcționarii europeni au fost recomandați să lucreze de acasă.  Lucrez în acest cartier, iar exact acum o săptămână am evacuat clădirea din cauza unei alerte cu bombă. Localurile, cele deschise, sunt pustii. școlile și centrele comerciale sunt închise. E o atmosferă apăsătoare, chiar dacă, mă repet, nu există panică. Doar precauție și uneori teamă.

Cum trăiește alerta din Bruxelles o clujeancă stabilită acolo de 8 ani, care lucrează în „EU bubble” was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Anda Ghiran

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Anda Ghiran

Anda Ghiran

Este absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, specializarea Jurnalism.
A mai scris: