Cum se vor deschide şcolile în acest an?

19 aug. 2020
Vizualizari: 548

Deschiderea școlilor este una dintre temele abordate de ziarele de astăzi. Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății pregătesc o serie de măsuri sanitare, care ar trebui să se aplice în școli. Avem deja o schiță a normelor ce urmează a fi aplicate în școli, despre care scrie presa de azi.

„În draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, se arată că măsurile esențiale pentru prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii includ: Igienă riguroasă a mâinilor; Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ; Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ; Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Totodată, este prevăzută asigurarea unei distanțări de minimum un metru între elevi sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de un metru nu este posibil, dar și că, în vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă”, notează News.ro.

„Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt); Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte. Vor fi evitate de asemenea structurile de joc ale căror suprafețe de contact nu pot fi dezinfectate; Nu vor fi utilizate băncile/scaunele exterioare (acest lucru fiind indicat prin aplicarea unor marcaje, dispozitive de distanțiere etc.). În caz contrar, va fi asigurată în mod regulat o dezinfectare adaptată; Vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței dintre elevi; Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.)”, mai scrie în documentul menționat, arată News.ro.

Medicii de familie vorbesc despre vaccinarea antigripală a elevilor.

„Medicii de familie propun guvernanților mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu SARS COV 2. Potrivit acestora, în școli trebuie distribuite materiale informative, iar programul «Cornul și laptele» ar trebui înlocuit cu unul de tip «Masca și dezinfectantul».Medicii cred că statul trebuie să asigure gratuit vaccinarea antigripală a copiilor din colectivitățile școlare. În contextul în care se vor înmulți virozele în toamnă, iar acest lucru se va suprapune peste infectările cu Covid, părinții ar trebui să-i țină pe copii acasă dacă au simptome de viroze respiratorii, susțin medicii.De asemenea, medicii de familie sunt de părere că în școli ar trebui distribuite materiale cu informații clare, scurte și precise, care să-i ajute pe părinți să identifice din timp semnele infecțiilor respiratorii, cu atât mai mult cu cât nu există criterii clinice clare de diferențiere a infecției Covid 19 de gripă sau viroză”, scrie Cotidianul.

Alegerile locale, programate pe 27 septembrie, sunt un alt subiect din presă.

„Comisia juridică a Senatului a adoptat marți un raport de respingere la proiectul de lege care prevede desfășurarea alegerilor locale timp de două zile, pe 26 și 27 septembrie. Senatul este prim for sesizat pe inițiativa legislativă. (…) A fost un vot majoritar «pentru» adoptarea raportului de respingere din partea PSd și UDMR, iar de la PNL a fost o abținere”, arată News.ro.

„Pe 24 iulie, senatorea USR Florina Presadă a înregistrat la Senat un proiect de lege care prevede desfășurarea alegerilor locale timp de două zile. În condițiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat și întârziat ca urmare a măsurilor de distanțare socială atât în interiorul secției cât și în afara ei, motivează parlamentarul”, amintește News.ro.

Politicienii sunt preocupați și de stabilirea calendarului pentru alegerile parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finele acestui an. Deocamdată, opoziția majoritară în Parlament și puterea, care conduce Guvernul, se luptă pentru a putea tranșa această chestiune. Șeful statului intervine și atacă la CCR Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 15 septembrie sesizările președintelui Klaus Iohannis și Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016”, au declarat, marți, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Șeful statului a sesizat luni CCR , solicitându-i să constate că acest act normativ este neconstituțional în ansamblul său. (…) Și Executivul a transmis CCR o sesizare asupra acestei legi”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Cum se vor deschide școlile în acest an? was last modified: august 19th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: