[CUM A FOST] [CUM A FOST] UNPIR București: Conferința Aniversară – 25 de ani de profesionalism și performanță
[CUM A FOST] UNPIR București: Conferința Aniversară – 25 de ani de profesionalism și performanță
Data 15 aprilie 2025
Locația Opera Națională București, ora 15.30
UNPIR Filiala București a organizat pe data de 15 aprilie 2025 Conferința Aniversară – 25 de ani de profesionalism și performanță, ocazie de a onora tradiția și excelența în profesia de practician în insolvență.
Manifestarea a avut loc în foaierul și Sala Mare a Operei Naționale București, într-un cadru elegant, potrivit semnificației momentului.
În acompaniamentul muzical oferit de Cvartetul Poétique, invitații au fost primiți într-un ambient festiv, alături de reprezentanți importanți ai profesiei, pentru a marca contribuțiile semnificative ale acesteia. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a peste două ore, a fost moderat de lect. univ. dr. Bogdan Bucur, cadru didactic al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, și a fost transmis în direct pe platforma www.universuljuridic.ro.
Deschiderea oficială a fost realizată de domnul avocat Cătălin-Andrei Dascăl, președintele UNPIR Filiala București, care a adresat mulțumiri participanților și a evidențiat semnificația aniversării.
„La mulți ani tuturor! Este emoționant pentru noi să vă întâmpinăm astăzi, aici, la aniversarea celor 25 de ani de la semnarea actului oficial de înființare a Filialei UNPIR București. Suntem impresionați de faptul că un număr de peste 300 de oaspeți din toate domeniile și structurile autorităților publice, din comunitatea juridică și academică, dar și din mediul de afaceri, au dat curs invitației noastre, pentru a marca acest moment. (…)
Ne străduim, prin activitatea noastră, să facem față cu brio muncii de restructurare, reformare și reconversie a societăților comerciale care reclamă așa ceva, pentru asanarea mediului de afaceri. Sperăm că am fost și vom continua să fim la înălțime privind așteptările care există de la corpul profesional al practicienilor în insolvență.”
Cuvântări din partea invitaților
Niculae Bălan – Președinte, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, a deschis seria intervențiilor printr-o rememorare a începuturilor profesiei și a evoluției acesteia:
„Trăim o zi minunată pentru noi și pentru invitații noștri! Chiar dacă la începuturi, noi, ca profesioniști, eram numiți «lichidatori», astăzi multe personalități au în CV profesia de practician în insolvență, pe care o promovează cu mândrie atunci când aplică pentru o poziție importantă. (…) Eu fac parte dintre veterani, din grupul de oameni care vreme în urmă s-au gândit ca această profesie să fie reglementată, fără să anticipăm că azi vom avea atât de mulți colegi implicați și atât de mulți participanți care fac, cu pasiune, lucruri esențiale pentru economia României.”
Mihaela Turmac – Membru al Consiliului de Conducere, UNPIR Filiala București, a punctat importanța parcursului profesional și eforturile comune care au consolidat profesia:
„Acest prag aniversar nu este doar un moment de bilanț, ci și un prilej de a reflecta asupra parcursului nostru și de a mulțumi tuturor acelora care au contribuit la succesul profesiei de practician în insolvență. De la înființarea sa, Filiala noastră a avut un rol activ în promovarea și reglementarea profesiei – un domeniu complex și provocator. Împreună am reușit să depășim multe obstacole și să punem bazele unei profesii solide, apreciate și respectate.”
În aceeași notă, domnul Aurel Liscan, membru al Consiliului de Conducere al Filialei UNPIR București, a vorbit despre maturizarea profesiei și provocările depășite în decursul celor 25 de ani:
„Au trecut 25 de ani, timp în care profesia noastră s-a conturat, s-a maturizat și s-a făcut remarcată prin seriozitate, rigoare și mai ales prin rezultate. Nu a fost ușor, am traversat perioade economice complicate, modificări legislative și volatilitate, dar am învățat să fim flexibili și fermi, să oferim soluții în situații-limită și, poate cel mai important, să construim încredere. (…) Evenimentul de astăzi nu este doar o sărbătoare, ci o confirmare a faptului că ceea ce facem contează!”
Doamna avocat Elena Bustea, membru al Consiliului de Conducere al Filialei UNPIR București, a propus o metaforă simbolică a evoluției profesiei, exprimând recunoștință față de liderii care au susținut-o:
„Am pornit acum 25 de ani, cu frenezie și entuziasm, într-un voiaj, într-un «Orient Express» aristocratic al profesiei noastre, dorindu-ne cu toții să ajungem aici, azi, în acest moment. Marcăm 25 de ani de reușită, de perseverență și de dorință de a face tot ce ne stă în putință pentru a da prestigiu colegilor din Filiala București și din UNPIR. Mulțumim celor care ne-au condus și ne conduc și care au contribuit la așezarea breslei pe culmea profesiilor liberale. Vivat, crescat, floreat!”
Reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Ramona-Grațiela Milu, a evidențiat cooperarea interprofesională și implicarea instituțională în susținerea educației juridice:
„Lumina reflectoarelor nu face altceva decât să sublinieze bucuria pe care o simt invitându-mă să reprezint CSM în acest prestigios eveniment. Am venit și în calitate de prieten al profesiei, mă bucur să văd în public colaboratori apropiați, de la Filiala UNPIR Brașov, cu care am avut o excelentă conlucrare interprofesională. Salut cooperarea dintre INM și INPPI, care contribuie major la ameliorarea educației juridice, care ne va salva. Vă felicit la ceas aniversar, pentru faptul că, încet-încet, pășiți în paginile istoriei!”
În numele conducerii Institutului Național al Magistraturii, doamna judecător Amelia Onișor, director adjunct, a reafirmat angajamentul pentru colaborarea instituțională și dezvoltarea proiectelor comune:
„Transmit atât din partea dnei director Simona Marcu, cât și a întregului colectiv INM cele mai calde urări cu prilejul aniversării a unui sfert de secol de la fondarea Filialei UNPIR București. Avem un protocol de colaborare care s-a maturizat și produce efecte benefice, care chezășuiește dorința de a face mult mai multe lucruri împreună! Un număr de 40 de conferințe realizate deja în comun reprezintă un bilanț interesant, pe care ni-l dorim îmbunătățit.”
Domnul judecător Ștefan Lucaciuc, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a subliniat complexitatea profesiei de practician în insolvență și importanța competențelor transdisciplinare:
„Felicitări organizatorilor pentru acest moment minunat, transmit, la rândul meu, La mulți ani Filialei UNPIR București și profesiei de practician în insolvență. Apreciez valențele profesiei dvs. complexe, care presupune experiență în domeniul juridic, economic al managementului și, nu în ultimul rând, în domeniul comunicării și al negocierii. La mulți ani!”
Doamna judecător Elena Blidaru-Mateescu, de la Tribunalul București – Secția a VII-a Civilă, a vorbit despre maturitatea profesională și despre colaborarea eficientă cu Filiala UNPIR București:
„Vârsta împlinită azi de Filiala UNPIR București este una de invidiat. Cred că această vârstă nu marchează neapărat un moment de bilanț, ci mai degrabă unul de maturitate. La orice aniversare, ne bucurăm de realizările pe care le-am acumulat, privim cu mai multă înțelegere lipsa de experiență din trecut și cu mai multă încredere provocările pe care le anticipăm. (…) avem de urmat calea profesionalismului, a seriozității și a bunei colaborări. Remarc aici buna relație dintre Filiala UNPIR București și Tribunalul București – Secția a VII-a Civilă, deschiderea pentru crearea unor premise firești de conlucrare. (…)”
Domnul Lucian Ovidiu Heiuș, vicepreședinte al Curții de Conturi, a transmis un mesaj de susținere din partea instituției, remarcând contribuția profesiei la dezvoltarea cadrului legislativ:
„Vă felicit în numele domnului președinte Mihai Busuioc și al echipei Curții de Conturi! Chiar dacă instituția noastră se intersectează destul de rar cu UNPIR și cu filialele acesteia, atunci când se întâmplă, ne regăsim, de regulă, pe tărâm legislativ. Pe relație parlamentară, am încercat să sprijinim modificările aduse Legii nr. 85, pentru a vă duce profesia la rezultate tot mai bune!”
Din partea Baroului București, domnul avocat dr. Aurel Ciobanu, decanul instituției, a adresat un mesaj de solidaritate interprofesională și de recunoaștere a valorii colaborative dintre cele două bresle:
„Era firesc să fim aici și să le adresăm colegilor noștri din UNPIR, mulți dintre aceștia și avocați, pe lângă salutul prietenesc, un sincer La mulți ani! Vrem să le spunem că noi, cei 15.000 de avocați ai Baroului București, avem nevoie de ei, avem nevoie să ne fie alături, ceea ce înseamnă progres în profesiile liberale. Peste cinci ani, Baroul București va avea 200 de ani de atestare documentară. Să nu uităm că prima femeie avocat din Europa a fost din Baroul București, prima femeie doctor în drept din lume a făcut parte din Baroul București! Aduc, prin intervenția mea, și un mesaj din partea colegilor din Consiliul Baroului, prin care transmitem faptul că împărtășim bucuria momentului și că vă suntem aproape!”
Domnul Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a evidențiat impactul profesiei asupra stabilității economice și a mediului de afaceri din România:
„Sunt încântat să mă aflu astăzi, aici, în acest moment de sărbătoare, într-un context presărat de statistici, de indici și narative economice în plină dinamică. Dumneavoastră ați atins, iată, un jalon extrem de important: 25 de ani de activitate! (…) Este un moment de reflecție care vizează valoarea pe care o aduceți, ca practicieni în insolvență, economiei naționale, sustenabilității și stabilității mediului de afaceri din România. Apreciez în egală măsură rigoarea, obiectivitatea și profesionalismul dvs. a condus la rezultatele bune acumulate de-a lungul timpului. Aveți o misiune cu totul specială, pe care vă dorim să v-o îndepliniți pe mai departe!”
Domnul Alexandru Vasilescu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a subliniat rolul profesiei în procesul de modernizare instituțională și aliniere la standardele internaționale:
„Este onorant să fiu alături de dvs. în acest moment, pentru a vă transmite un mesaj din partea Secretariatului Guvernului României. Ne aflăm în plin proces de aderare la OECD și este extrem de important să ne aliniem celor mai înalte standarde pe linie economică globală. Apreciem eforturile dvs., sunteți coloana vertebrală a sistemului financiar, asigurând echilibrul și reglementarea în perioadele de criză.
Trebuie să nu uităm că UNPIR a fost prima organizație profesională națională care a inclus în legea sa de funcționare dreptul de liberă practică a persoanelor ce dețin aceeași calificare profesională în statele membre ale Uniunii Europene sau aparținând spațiului economic european. Trebuie să recunoaștem că, dincolo de faptul că uneori activitatea dvs. poate fi un subiect controversat, practicienii în insolvență aduc beneficii nete economiei, pentru care meritați recunoștință publică!”
Doamna Simona Miloș, președintele Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, a transmis un mesaj personal, rememorând implicarea de la începuturile profesiei și valoarea pregătirii continue:
„Mă bucur sincer să ne revedem, formal, după 25 de ani! Sunt alături de la începuturile acestei profesii, am crescut alături de ea și mă simt mândră că aparțin acestei comunități. Faptul că am ajuns la acest moment se datorează faptului că toți credem în aceleași valori. Cred că pregătirea profesională continuă și dialogul profesional au stat la baza împlinirilor de până azi. Felicitări, dragi colegi!”
Domnul Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, a vorbit despre reziliența profesiei și importanța perseverenței în fața dificultăților:
„Adresez felicitări organizatorilor și mai ales colegilor care rezistă în această profesie ce generează adesea nemulțumiri. Am trecut cu succes, cu eforturi neștiute, de la profesia de lichidator și am ajuns la cea de practician în insolvență; avem nevoie în continuare de determinare și curaj pentru a ne atinge obiectivele. La mulți ani!”
Într-o intervenție axată pe simbolism, domnul Sorin Lazăr, consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, a făcut o analogie între identitatea vizuală a profesiei și misiunea sa esențială:
„Logo-ul dvs. este Pasărea Phoenix, cea care a renăscut din propria cenușă, ca un vultur nemuritor. Vă doresc să fiți pe mai departe vulturul care veghează la bunul mers al economiei românești!”
Sărbătorind și propria zi de naștere, prof. univ. dr. Augustin Fuerea, de la Universitatea „Nicolae Titulescu”, a adresat un mesaj de susținere comunității profesionale:
„Mă simt privilegiat să vă pot adresa câteva cuvinte în acest moment special. Urez la mulți ani tuturor practicienilor în insolvență și cu precădere corpului profesional al Filialei UNPIR București.”
Seara a continuat în Sala Mare a Operei Naționale București, pe a cărei scenă au fost decernate plachete aniversare partenerilor importanți ai Filialei UNPIR București.
După încheierea intervențiilor oficiale, programul Conferinței Aniversare „UNPIR București – 25 de ani de profesionalism și performanță” a continuat cu un moment muzical susținut de Big Band-ul Radio România. Formația a interpretat o selecție variată de piese din repertoriul jazzului clasic, completată de reinterpretări moderne ale unor teme cunoscute. Programul a inclus secvențe ritmice, armonii elaborate și momente instrumentale de virtuozitate, oferind publicului o experiență sonoră dinamică și coerentă.
Plachete onorifice pe scena Operei
Înaintea începerii ceremoniei de decernare a plachetelor onorifice, pe scena sălii de spectacole a Operei Naționale București, lect. univ. dr. Bogdan Bucur a susținut un discurs în care a prezentat publicului o serie de detalii documentate despre istoria instituției gazdă. Intervenția a inclus informații despre etapele construcției clădirii, rolul Operei în viața culturală a capitalei și momente reprezentative din trecutul său, conturând o legătură simbolică între spațiul evenimentului și tema aniversării.
Ulterior, a avut loc ceremonia de acordare a plachetelor onorifice, în semn de recunoaștere a contribuțiilor instituționale și profesionale aduse în sprijinul activității practicienilor în insolvență. Distincțiile au fost oferite următoarelor persoane, nu toate prezente în sală:
- Daniel Jinga – Director general, Opera Națională București
- Ramona-Grațiela Milu – Membru Ales, Consiliul Superior al Magistraturii
- Simona-Camelia Marcu – Director, Institutul Național al Magistraturii
- Ștefan Lucaciuc – Înalta Curte de Casație și Justiție
- Elena Blidaru-Mateescu – Tribunalul București – Secția a VII-a Civilă
- Alexandra-Luiza Bârea-Brezae – Tribunalul București – Secția a VII-a Civilă
- Cristian Constantin Ancu – Președinte, Tribunalul Giurgiu
- Ioana-Luiza Cîrjan – Președinte Secție Civilă, Tribunalul Ilfov
- Cosmin Radu Mitroi – Vicepreședinte Secție Civilă, Tribunalul Ilfov
- Radu Marinescu – Ministru, Ministerul Justiției
- dr. Aurel Ciobanu – Decan, Baroul București
- Robert Cazanciuc – Vicepreședinte, Senatul României
- Alexandru Vasilescu – Secretar de Stat, Secretariatul General al Guvernului
- Marcel Ciolacu – Prim-ministru, Guvernul României
- Mihai Busuioc – Președinte, Curtea de Conturi
- Sorin Lazăr – Consilier de conturi, Curtea de Conturi
- Alexandru Petrescu – Președinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară
- Constantin-Ilie Aprodu – Vicepreședinte, ONPCSB
- Luiza Mardare – Director, ONRC
- Daniel Fenechiu – Președinte, Uniunea Profesiilor Liberale din România
- Dorin Ciobanu – Președinte, Uniunea Administratorilor Autorizați din Republica Moldova
- univ. dr. Iosif Urs – Președinte, Universitatea „Titu Maiorescu”
- univ. dr. Bogdan Bucur
- Emilia Stănescu
- Maria Florea – Cenzor, UNPIR Filiala București
- Stan Tîrnoveanu – Prim-vicepreședinte, UNPIR
- Elena Bustea – Membru, Consiliul de Conducere, UNPIR Filiala București
- Niculae Bălan – Președinte, UNPIR
- Andrada Lorena Trofin – Cel mai tânăr membru, UNPIR Filiala București
- Cătălin-Andrei Dascăl – Președinte, UNPIR Filiala București
După ceremonia de premiere, Big Band-ul Radio România a interpretat în foaierul Operei un al doilea moment muzical.
Seara a continuat cu recitalul susținut de Matei Ioachimescu și ansamblul PERCUSSIONescu. Programul artistic a inclus piese din zona rockului simfonic, reinterpretări crossover și secvențe ritmice contemporane, reunite într-un format inovator care a îmbinat elemente clasice cu influențe moderne.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de cocktail și networking, în cadrul căreia invitații au avut ocazia să continue discuțiile într-un cadru informal. Participanții au primit la plecare un pliant aniversar conținând imagini cu valoare documentară și editorialul „Un sfert de veac, împreună”, semnat de domnul Cătălin Dascăl, precum și o insignă simbolică.
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.