SMART LAW CONFERENCES [CUM A FOST] SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații

185       0

[CUM A FOST] SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații 📅 15 martie 2023 [CUM A FOST] SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații

Data 15 martie 2023
Locația Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, sala Miron Vlasto, etajul 3, str. Ion Ghica nr. 4, Sectorul 3, București

Grupul editorial Universul Juridic, alături de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, au organizat, în data de 15 martie 2023, în seria SMART LAW CONFERENCES, masa rotundă cu tema „Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații”. 

 Evenimentul s-a desfășurat în Sala Miron Vlasto a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, etajul 3, pe parcursul a trei ore, fără pauză, în format dual, cu prezență fizică și online, fiind transmis LIVE pe Portalul Premium, www.universuljuridic.ro, și înregistrat. Peste 100 de persoane au urmărit cu interes evenimentul respectiv. 

 Partenerul principal al evenimentului a fost Cabinetul Gruia Dufaut, unul dintre primele cabinete independente de avocatură de business din România, înființat în urmă cu 30 de ani de Dana GRUIA DUFAUT – Avocat în Barourile Paris și București. Cabinetul operează cu sedii la Paris si la București și este recunoscut în special pentru consultanța oferită investitorilor în tranzacții comerciale, fuziuni și achiziții, reorganizări de companii sau investiții Greenfield și proiecte de joint-venture. 

Partenerii mesei rotunde au fost: Wolf Theiss , Cabinetul Oana Tănăsică , Alpha Bank România și Tudor. Personal Tailor. 

 Cuvântul introductiv și de salut a revenit dlui Cristian Pavel, directorul de dezvoltare al Grupului editorial Universul Juridic. Acesta a reiterat motivația organizării acestui eveniment și a făcut o scurtă trecere în revistă a „istoricului” temei aflate în dezbatere. 

 Activități ilegale și practici abuzive pot apărea în orice organizație, publică sau privată, de mici sau mari dimensiuni. Acestea pot lua mai multe forme, cum ar fi corupție sau fraudă, practici comerciale incorecte sau neglijență. Dacă nu sunt luate măsuri, acestea pot aduce prejudicii grave interesului privat sau public.  

 Persoanele care lucrează pentru o organizație sau care sunt în contact cu aceasta, în cadrul activităților lor profesionale, sunt deseori primele care află despre existența unor astfel de activități și au, prin urmare, o poziție privilegiată pentru a-i informa pe cei care pot rezolva problema.  

 Avertizorii de integritate, adică persoanele care raportează (în cadrul organizației respective sau al unei autorități externe) sau divulgă (publicului) informații privind un fapt ilegal, obținute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor și la detectarea amenințării sau a prejudicierii interesului public. Dacă nu ar face acest lucru, este probabil că informațiile respective nu ar ieși la iveală.  

 Cu toate acestea, măsurile aplicate la nivel european pentru protejarea avertizorilor de integritate sunt inegale și fragmentate. În consecință, deseori, aceștia nu au curajul să își raporteze preocupările de teama represaliilor.  

 Din aceste motive, la data de 23 aprilie 2018, Comisia Europeană a prezentat un pachet de inițiative care include o propunere de directivă privind protejarea persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii și o comunicare care stabilește un cadru juridic cuprinzător pentru protejarea avertizorilor de integritate, în scopul apărării interesului public la nivel european, instituie canale de raportare ușor accesibile, subliniază obligația de a păstra confidențialitatea, interzice represaliile împotriva avertizorilor și stabilește măsuri de protecție specifice.  

 România are, încă de acum 18 ani, Legea nr. 571/2004, care oferă, măcar teoretic, dacă nu și practic, protecție avertizorilor de integritate. Recent însă, ca membră UE, țara noastră a fost nevoită să le ofere o protecție similară și avertizorilor de integritate care lucrează în sistemul privat, prin transpunerea Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, care a intrat în vigoare la data de 16 decembrie 2019. Statele membre urmau să transpună directiva în legislația lor națională.  

 După o serie de ezitări, polemici și reexaminare în Parlament, cu mare întârziere, Legea nr. 361/2022 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut și a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 19 decembrie 2022.  

  Moderatorul reuniunii a fost dna av. Cristina Bojică – Partner, GRUIA DUFAUT Law Office, coordonator al Departamentului de litigii și al practicii din domeniul protecției datelor cu caracter personal (GDPR). Doamna Bojică are o experiență de 20 de ani în avocatura de business, fiind specializată în litigii comerciale, consultanță și reprezentare în materia achizițiilor societare, M&A, GDPR și drept imobiliar. Expertiza sa vastă îi permite însă să ofere consultanță și în alte domenii conexe, precum dreptul concurenței, dreptul consumatorului sau guvernanța corporativă. 

Speakerii evenimentului și temele subsecvente ale acestora au fost: 

 Liana Ganea, președinte, ActiveWatch – Statutul avertizorului de integritate în România 

 Av. Oana Tănăsică, titular, Cabinetul de Avocatură Tănăsică Oana  –  Noile obligații pentru persoanele juridice și instituțiile publice potrivit legii avertizorilor de integritate – Modalități, proceduri și termene de implementare 

 Av. Bogdan Lamatic,Senior Associate, Wolf Theiss – Procedura aplicabilă în cazul în care se primește o informare de la un avertizor de integritate. Studiu de caz 

 Av. Elena Grecu, Managing Partner, Grecu & Asociații – Beneficiile conformării implementării canalelor de raportare internă 

  Radu Nicolae, președinte, Centrul Syene pentru Educație  – Cum ne raportăm la avertizarea în interes public și la avertizori 

 Prezentările succedate au fost consistente și au adus valoare adăugată pentru cei interesați. Intervențiile speakerilor au fost urmate de dezbateri, de scurte sesiuni de întrebări și răspunsuri, dar și de concluzii, care au lămurit în foarte mare măsură situația în care se află România pentru moment la acest capitol, obligațiile și perspectivele pe termen scurt și mediu ce revin societăților publice și private pe această linie. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] SMART LAW CONFERENCES – Odiseea legii avertizorilor de integritate – la final. Noi obligații pentru organizații was last modified: martie 20th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.