CUM A FOST [CUM A FOST] Legal Innovation Day 2024
[CUM A FOST] Legal Innovation Day 2024
Data 31 octombrie 2024
Locația JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Constanta Venue & Online
A cincea ediție a conferinței Legal Innovation Day a evidențiat principalele tendințele tehnologice care vor influența viitorul domeniului juridic.
Ajunsă la cea de-a cincea ediție, Legal Innovation Day, conferința internațională de anvergură organizată de Wolters Kluwer România, a reunit și în acest an profesioniști din domeniul juridic, practicieni din tehnologie și experți în inovare pentru a explora impactul adus de tehnologiile de vârf asupra profesiilor juridice. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid miercuri, 31 octombrie, la București, aducând în discuție modul în care inteligența artificială (IA) și alte soluții tehnologice avansate transformă procesele juridice și oferă noi perspective asupra eficienței și eticii în practica avocaturii.
Transmisia live a conferinței a fost urmărită de aproape 14 mii de utilizatori din România, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.
Evenimentul cu prezență fizică a avut loc la JW Marriott și a adunat peste 200 de participanți, inclusiv decani ai barourilor, parteneri de top din domeniul avocaturii, directori de departamente juridice din companii și bănci, directori financiari, precum și alți profesioniști din domeniul juridic, împreună cu directori generali și executivi din zona de business.
Ediția din acest an a pus accent pe modul în care Inteligența Artificială și tehnologiile de ultimă generație pot oferi un avantaj competitiv esențial, eficientizând munca juridică, dar și asupra provocărilor etice și de securitate asociate acestora. Printre concluziile cheie ale conferinței s-au numărat potențialul ridicat al tehnologiilor digitale de a transforma profesia juridică, de a reduce costurile și de a îmbunătăți accesul la servicii, dar și nevoia de a asigura un cadru etic și de reglementare adecvat.
Transformarea domeniului juridic sub impactul noilor tehnologii
În cadrul celor trei sesiuni de discuții, ediția a cincea LID a reunit experți renumiți, atât din România, cât și de pe plan internațional, pentru a analiza în profunzime cele mai recente inovații din domeniul tehnologic aplicate în sectorul juridic.
Primul panel al conferinței a deschis discuția cu tema inteligenței artificiale ca avantaj competitiv pentru profesioniștii din domeniul juridic, moderat de Mihai Selegean, avocat. Printre speakerii care au oferit perspective esențiale s-au numărat Aurel Ciobanu, Decanul Baroului București, și Laura Stănilă, Conferențiar Universitar la Universitatea de Vest din Timișoara. De asemenea, Sergiu Stănilă, Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România și Decan al Baroului Timiș, Ana-Maria Drăgănuță-Briard, Vicepreședinte ELTA, și Bogdan Grosu, membru al Grupului de Digitalizare din UNBR, au adus contribuții valoroase, arătând cum IA și automatizarea deschid noi orizonturi în practica juridică modernă.
În cel de-al doilea panel, moderat de Christian Hartz, Technology Implementation Manager at Wolters Kluwer, discuțiile s-au axat pe beneficiile platformelor de cercetare juridică avansate. Marcin Zreda, Head of Strategy la Wolters Kluwer Polska, Bartłomiej Majchrzak, Co-fondator Nowoczesna Kancelaria, și Ciprian Chiorean, CLO al CEC Bank, au subliniat impactul acestor platforme asupra productivității, eficientizării documentării și interacțiunii cu clienții. Studii de caz prezentate de Petra Hučíková, COO Arrows ETL Global, și Martin Kašpar, Business Development Manager la Wolters Kluwer Czechia, au demonstrat eficiența soluțiilor digitale în sprijinirea deciziilor juridice fundamentate și a gestionării eficiente a volumului de informații.
Ultimul panel al conferinței a pus în lumină exemple practice despre utilizarea instrumentelor avansate de tehnologie juridică. Sub moderarea lui Christian Hartz, Aurel Meiroșu, Business Development Manager la CertSIGN, a prezentat beneficiile semnăturii electronice calificate în încheierea rapidă a tranzacțiilor juridice. Silvestru Hosszu, Senior Partner la Hosszu Ioniță Gera Doboș și Asociații a discutat despre gestionarea digitalizată a cazurilor complexe și despre cum tehnologia ajută avocații să se concentreze pe aspectele esențiale ale muncii lor. Petronius Secăreanu, Director General al Canon România, a oferit un exemplu practic într-un demo live, demonstrând cum soluțiile de digitalizare, utilizând un scanner și un software Canon, pot extrage informațiile din documentele tipărite și le pot integra rapid în platforma expert LexForce de gestionare a documentelor și dosarelor juridice, în doar câteva secunde. În încheiere, Renátó Vági, Legal AI Expert – Wolters Kluwer Ungaria, a împărtășit exemple de soluții AI orientate pe clienți, care permit o practică juridică mai eficientă și mai adaptată nevoilor actuale.
Conferința a evidențiat impactul major pe care tehnologia îl are asupra viitorului profesiei juridice. Dezbaterile au arătat că integrarea IA și a soluțiilor digitale nu doar sporesc eficiența, ci creează și oportunități pentru o practică etică și mai adaptată nevoilor moderne ale clienților. Participanții au subliniat importanța colaborării între profesioniștii din domeniul juridic și experții în tehnologie pentru a răspunde provocărilor și oportunităților dintr-un mediu tot mai digitalizat.
Evenimentul a fost posibil cu susținerea colaboratorilor, care au contribuit la creșterea vizibilității LID, precum și la oferirea de resurse și expertiză adiționale. Wolters Kluwer România le mulțumește partenerilor săi Canon, certSIGN si CEC Bank. Totodată și partenerilor profesionali Axxis Nova și Brico Depôt, partenerilor instituționali Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Institutul Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), Baroul București și partenerilor media Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar (ACJSFB), Juridice.ro, Universul Juridic.
Dezbaterile din ediția 2024 a Legal Innovation Day pot fi urmărite accesând link-ul următor: https://info.wolterskluwer.ro/legal-innovation-day-2024.
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.