Forum [CUM A FOST] FORUMUL NAȚIONAL DE DREPT BANCAR – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”

489       0

[CUM A FOST] FORUMUL NAȚIONAL DE DREPT BANCAR – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar” 📅 24 noiembrie 2022 [CUM A FOST] FORUMUL NAȚIONAL DE DREPT BANCAR – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”

Data 24 noiembrie 2022
Locația Sala PETRE ANTONESCU din incinta Palatului Facultății de Drept a Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, București)

Grupul editorial Universul Juridic și Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB) și Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, au organizat joi, 24 noiembrie 2022, cea de-a patra ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR, cu tema „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar”.  

Forumul s-a desfășurat fizic în Sala PETRE ANTONESCU din incinta Palatului Facultății de Drept a Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, București), pe parcursul a aproape 7 ore, fiind transmis LIVE pe Portalul Premium www.universuljuridic.ro. 

Mai mult, Forumul a beneficiat de acreditarea I.N.P.P.A., evenimentul fiind inclus în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare ale Institutului. 

Evenimentul și-a propus să evidențieze, cu ajutorul unor specialiști cu recunoaștere profesională certă, care sunt efectele digitalizării și ale automatizării asupra instituțiilor de credit în ansamblu, prefacerile de substanță din relația bancă-client, implicațiile de ordin juridic prevăzute și neprevăzute, dar și perspectivele pe termen scurt și mediu într-un domeniu extrem de dinamic și volatil. 

Desfășurarea Forumului a fost concepută în două secțiuni, delimitate de o pauză de lunch, cu acces nominal, pe bază de taxă de participare. 

Evenimentul a fost moderat, în mod tradițional, de prof. univ. dr., av. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, un important specialist în domeniul Dreptului Bancar.  

Partenerii instituționali au fost Asociația Română a Băncilor (ARB), Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB) și Centrul pentru Dreptul Afacerilor din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara. 

Partenerii de onoare ai evenimentului au fost: Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB), CEC Bank , Alpha Bank România , Bulboacă și Asociații , Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) , Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, Țuca Zbârcea și Asociații , KPMG Legal, Wolters Kluwer România, Alexandrion Group și Tudor. Personal Tailor. 

Partenerii media au fost Finzoom și Nocash . 

Au existat scurte alocuțiuni introductive, de salut. Au vorbit pe rând reprezentanții organizatorilor, moderatorul și distinsul reprezentant al gazdelor. 

„Salut aici, în prezența distinsei asistențe, aportul constant și neobosit al celui care a gândit și inițiat, la începuturi, prin seria colocviilor juridice ale Băncii Naționale a României desfășurate an de an la Timișoara, apoi cu extensia de azi, în București, a Forumului Național de Drept Bancar, pe domnul profesor universitar dr. Lucian Bercea, cel care este coordonatorul științific și moderatorul fiecăreia dintre edițiile acestui eveniment. 

Îi mulțumesc pentru încrederea acordată acum mai bine de 4 ani, în cabinetul domniei sale, alături de președintele grupului nostru, dl Nicolae Cîrstea, de a crea o platformă care să reunească fizic și la distanță juriștii care văd în Dreptul Bancar o necesitate, o oportunitate de afirmare și un spațiu de practică din ce în ce mai necesar justițiabililor. 

Salut cu mare sinceritate și bucurie prezența unor parteneri notorii, care dau azi o greutate specifică, superioară ediției la care suntem prezenți azi. Vorbim despre case de avocatură cu rezonanță: NNDKP, TZA, ZRVP, Bulboacă și Asociații, despre bănci de top și entități de profil local (CEC Bank, Alpha Bank, BRD GSG, CSALB), despre alte branduri recunoscute în piață – Wolters Kluwer România, KPMG Legal – Toncescu și Asociații, Alexandrion Group și casa de modă Tudor. Personal Tailor. (…) 

Juriștii sunt provocați să secondeze aceste noi evoluții, să răspundă răspicat întrebărilor din organizații și să fie în pas cu ceea ce urmează, descurcând «ițele» cazurilor din ce în ce mai complexe de pe rolul instanțelor și punând umărul, direct și indirect, la emanciparea și la progresul general al societății. 

Spun bun venit tuturor celor prezenți de față și online, partenerilor, speakerilor și colegilor din media, cu toții deciși să ajungem cu acest eveniment la rezultate scontate!”, a spus Cristian Pavel, directorul de dezvoltare al Grupului Universul Juridic.  

„Este a 4-a ediție a Forumului Național de Drept Bancar și mă bucur să pot saluta această inițiativă! Trebuie să aduc o corecție la ce s-a spus mai devreme: formul este o inițiativă comună, e o inițiativă a unui grup de oameni care au avut și energia și resursele și ambiția de a duce mai departe acest eveniment și vreau să mulțumesc aici atât dlui președinte Nicolae Cristea, cât și dlui director Cristian Pavel, fără a căror contribuție acest eveniment nu s-ar fi putut desfășura. (…)S-a spus aici că subiectele în discuție vizează impactul tehnologiilor, al noilor tehnologii asupra sistemului bancar. Titlul califică acest impact ca fiind distructiv. Rămâne să vedem, în urma dezbaterilor de astăzi, dacă impactul respectiv este realmente distructiv sau nu. Cert este că sub ochii noștri se desfășoară – și acest lucru cred că nu poate să fie contestat, și de la această premisă pleacă evenimentul de astăzi – o triplă revoluție digitală, care privește inclusiv sectorul financiar. Există noi active digitale, există noi jucători pe piață, există noi infrastructuri de piață care acționează pe o plajă foarte largă de direcții, de la descentralizare la – o să vedem – recentralizarea unor activități și a unor tipuri de servicii”, a subliniat prof. univ. dr. Lucian Bercea, moderatorul conferinței. 

„Vă urez bun venit în incinta Palatului Facultății de Drept a Universității din București și trebuie să spun că mă bucură enorm faptul că între aceste ziduri putem să derulăm acest Forum de Drept Bancar. Pun accentul pe forum, pentru că sper, ca și în forum, ca aici să avem dezbateri, să avem discuții, să găsim probleme care sunt importante pentru cetate, pentru cetatea dreptului, pentru cetatea dreptului bancar, la care să încercăm să găsim și răspunsuri!”, a punctat dl. conf. univ. dr. Radu Rizoiu, prodecanul Facultății de Drept a Universității din București. 

Secțiunea I a vizat exact impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar și a găzduit următorii lectori, cu prezentările lor aferente: 

Adrian Ispas, secretar general al ACJSFB, Head of Legal al BNP PARIBAS Personal Finance, Sucursala București– Asistența juridică din domeniul Dreptului Bancar, facilitată de soluțiile digitale;

Sebastian Olteanu, Partner, KPMG Legal – Toncescu și Asociații –Digitalizarea fluxului contractual în serviciile bancare; 

Alexandru Păunescu, director juridic BNR, reprezentantul Băncii Centrale în Colegiul de Coordonare al CSALB –  Soluționarea alternativă a litigiilor din sistemul bancar în era digitală; 

Conf. univ. dr. Radu Rizoiu, prodecanul Facultății de Drept a Universității din București, partener fondator, Rizoiu & Poenaru  –  Consimțământul în mediul electronic, condiție de fond sau de formă?; 

Prof. univ. dr. Marieta Avram, Facultatea de Drept a Universității din București, Founding Lawyer, Cabinet Marieta Avram, și av. Cătălina Mocanu, Cabinet Marieta Avram – Reflecții asupra legii privind inteligența artificială (proiectul de regulament european); 

Adrian Măntoiu , EMBA, managing director Wolters Kluwer Romania – Analiza jurisprudenței relevante folosind Inteligența Artificială; 

 După binemeritata pauză de masă, a existat o a doua secțiune, sub genericul „Juriștii – față cu provocările noii era digitale, în care s-au desfășurat cu succes reprezentații unora dintre marile case de avocatură din România, după cum urmează: 

    Prof. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – Central Bank Digital Currency (CBDC): o nouă formă a aceluiași fond?; 

Av. Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner, Bulboacă și Asociații   –  Avocatul, în metaversul finanțărilor bancare; 

Av. Cătălina Dan, Asociat, Practica de Drept Bancar și Finanțări, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen –  Invisible banking și adaptarea cadrului legal la noile tendințe; 

Av. Gabriela Anton, Partener, Țuca Zbârcea & Asociații, co-coordonator al Departamentului de Banking– Instituțiile emitente de monedă electronică și instituțiile de plată; 

Av. Elena Iacob, Partener, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners – Criptomonedele stabile și moneda electronică; 

Mihai Selegean, director general adjunct, BRD Groupe Societe Generale – Asistența juridică în domeniul dreptului bancar – complicată de soluțiile digitale. 

  Forumul a fost încheiat cu o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, cu câteva concluzii inspirate ale dlui prodecan Radu Rizoiu și un scurt mesaj de final al organizatorului, prin vocea dlui Cristian Pavel. 

 A urmat o cupă de spumant, oferită de Alexandrion Group, prilej cu care s-a socializat și s-au tras concluzii de final. 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] FORUMUL NAȚIONAL DE DREPT BANCAR – ediția a IV-a, „Impactul disruptiv al tehnologiilor emergente asupra sistemului bancar” was last modified: decembrie 6th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: