[CUM A FOST] „Forumul de mediu”, ediția a VI-a: „Noi responsabilități în realizarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor”

163       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] „Forumul de mediu”, ediția a VI-a: „Noi responsabilități în realizarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor” 📅 05 mai 2022 [CUM A FOST] „Forumul de mediu”, ediția a VI-a: „Noi responsabilități în realizarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor”

Data 05 mai 2022
Locația Aula Magna a Universității Ecologice din București și online

Grupul editorial Universul Juridic, în parteneriat cu Universitatea Ecologică din București, ECOTIC și Asociația Română de Mediu, au organizat, pe 5 mai 2022, „Forumul de Mediu”, ediția a VI-a, cu tema „Noi responsabilități în realizarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor”. Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Universității Ecologice din București și online. 

Cele două secțiuni ale conferinței au fost transmise LIVE pe Portalul www.universuljuridic.ro și parțial pe Facebook, în pagina dedicată, preț de aproximativ 5 ore.  

Moderatorii dezbaterilor au fost Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, și Cristian Pavel, directorul editorial al Grupului Universul Juridic.  

Partenerii evenimentului au fost: 

Țuca Zbârcea și Asociații 

RLG România 

GreenWEE International 

Coaliția PRO DEEE 

Recolamp 

Legal 2M 

RX Management   

Cabinet Avocat dr. Marius Cezar Pantea 

Wolters Kluwer România  

Alpha Bank România  

Tudor. Personal Tailor  

Alexandrion Group  

Parteneri Media: Portalul Universul Juridic și revista Legal Magazin 

Cuvântul de deschidere a fost rostit de conf. univ. dr. Giuliano Tevi, rectorul Universității Ecologice din București. 

În cadrul lucrărilor, Andrei Antipa, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), a prezentat programele de finanțare ale instituției și a făcut cunoscută audienței Compania RetuRO – Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) – din perspectiva obligațiilor legale ale comercianților. 

Tot despre SGR a vorbit și Roxana Pană, Managing Associate la compania de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, care a identificat, pe acest subiect – obiective, riscuri și oportunități. 

Marius Costache, director general GreenWEE, s-a referit la „Sinergie între eco-designul produselor și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice”. El a arătat că, prin aplicarea inițiativei privind produsele durabile (SPI ‒ Sustainable Products Initiative), consumatorii și mediul înconjurător vor beneficia de produse mai durabile, reutilizabile, reparabile, reciclabile și mai eficiente din punct de vedere energetic. Inițiativa va aborda prezența substanțelor chimice dăunătoare în produse precum: electronice și echipamente și IT&C, textile, mobilă, oțel, ciment și produse chimice.  

Au urmat la cuvânt doamnele av. dr. Maria Maxim, președinte, Asociația Retailerilor pentru Mediu, Julia Leferman, director General, Asociația Berarii României pentru Mediu, și Alice Nichita, președinte, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.  

Acestea au detaliat perspectivele companiei RetuRO, care va administra cel mai complex proiect postrevoluționar de mediu al României, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Este un sistem uriaș, care va angrena 5.000 de operatori în sistem, reciclarea a peste 6 miliarde de ambalaje inscripționate specific, 100.000 de centre de colectare și tot atâtea contracte cu micii/marii comercianți, din care 80.000 de magazine medii și mici. Este un sistem cu o valoare anuală a garanției estimate la 800 milioane euro, care va angaja întreaga societate. 

Forumul de mediu, ediția a VI-a
Gheorghe Loloiu, director general al RLG România, a evidențiat provocările, soluțiile și perspectivele propuse de SGR. „De ce SGR?” Pentru că, potrivit datelor procesate de instituții internaționale și prezentate de Gheorghe Loloiu, acest sistem permite o rată medie de colectare a PET-urilor de 89%, în timp ce alte metode de reciclare au o rată medie de numai 47%. 

În fiecare an, românii generează o cantitate de deșeuri cu o greutate egală cu cea a Casei Poporului (cea mai grea construcție din lume), a punctat Ionuț Georgescu, Founder & CEO, Fepra Waste Division, reprezentant al Agenției Române pentru Mediu. 

Acesta a susținut tema „Economia Circulară – cadrul juridic și contextul operațional”. Schimbarea ar putea veni de la îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a asumat România – creșterea țintelor și amenzilor, 65% reciclare la ambalaje până în 2025, interzicerea plasticului de unică folosință. 

Raul Pop, expert mediu, membru fondator la Coaliția pentru Economie Circulară, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a enumerat „Urgențe și oportunități privind deșeurile și economia circulară în România”. 

La începutul celui de-al doilea panel al Forumului, Alexandra Ghenea, director executiv la Coaliția PRO DEEE, a făcut o prezentare amplă, intitulată „Stadiul colectării-reciclării în România – educare, penalități, măsuri de infringement impuse de UE, amenzi locale. Situația reciclării în România vs. alte state”.  

În setul de acțiuni ale organizației pe care o conduce Alexandra Ghenea se numără susținerea unui dialog deschis cu autoritățile administrative centrale în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ și a sistemului național de management DEEE, precum și promovarea unui sistem de coordonare a pieței de DEEE, inclusiv printr-un mecanism de Clearing House, reglementat. 

Av. Magda Popescu, fondator și avocat titular, Legal2M, s-a referit la „Stabilirea țintelor organizațiilor de preluare a responsabilității DEEE – level playing field: între Dreptul Mediului și Dreptul Concurenței”. Aceasta a expus publicului o simulare a țintelor aplicabile organizațiilor de transfer de responsabilitate (OTR) în primii ani de activitate, calculele arătând că abia în al patrulea an de activitate OTR intrate pe piață ajung să aibă aceleași obiective legale precum competitorii lor direcți de pe piața gestiunii de DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice). 

„Industria reciclării din România – departe de obiectivele europene” ‒ iată o realitate îngrijorătoare, analizată de Tudor Malearov, Business Development Manager la KeysFin. El a citat datele Eurostat, care ne pun într-o lumină nu tocmai favorabilă. Astfel, dacă Italia și Belgia au rate de reciclare de peste 75%, România se situează pe penultimul loc din UE, cu o rată de reciclare de 3,2% din total deșeuri generate. Aceasta în condițiile în care forța de muncă din industria de reciclare a crescut în 2020 cu numai 0,6% față de 2019 și a fost cu 0,4% mai mică decât în ​​2016, atingând 47.600 de angajați. 

Roxana Răduț, CEO, RX Management, auditor fiscal de mediu, a susținut o temă pe un subiect specific: „Auditul fiscal Fond de Mediu. Particularități. Beneficii pentru business”. 

Adrian Măntoiu, Managing Director, Wolters Kluwer România, a făcut „Analiza jurisprudenței în probleme de mediu folosind Inteligența Artificială”. În cadrul studiului, Adrian Măntoiu a arătat că majoritatea anulării parțiale a proceselor-verbale din domeniu se referă la disproporționalitatea amenzii față de gravitatea faptei. 

Dragoș Călugăru, director general, ECOTIC, a trecut în revistă istoria celor „15 ani de responsabilitate extinsă a producătorilor în domeniul DEEE din România”. Conform prezentării, din 2007 și până în 2021, colectările au urcat de la 0,2 la 6,5 kg pe locuitor, astfel că ne situăm sub ținta propusă pe anul trecut, de 9,8 kg, cea pe 2022 fiind și mai mare, de 10,7 kg. 

Pentru acces la înregistrarea video, ne puteți contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0732.320.662. 

 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] „Forumul de mediu”, ediția a VI-a: „Noi responsabilități în realizarea obiectivelor de colectare și reciclare a deșeurilor” was last modified: mai 12th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter