Festivitate [CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2020

291       0
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2020 📅 06 octombrie 2021 [CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2020

Data 06 octombrie 2021
Locația Online

Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează an de an știința în domeniul dreptului privat, omagiind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie.

Conform tradiției instaurate începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, distincțiile sunt acordate pentru anul anterior, pentru ca lucrările și articolele propuse spre premiere să fi avut suficient timp pentru a ajunge pe masa cititorilor, să fi fost deja parcurse și aprofundate.

Respectând rigorile impuse de criza sanitară prelungită, evenimentul din acest an a fost organizat online, pe parcursul a două ore și jumătate de transmisiune live, cu sprijinul unor parteneri de cursă lungă: WOLTERS KLUWER România, Alpha Bank și Tudor. Personal Tailor.

Grupul Universul Juridic a fost mereu pe deplin onorat de parteneriatele consimțite pentru acest demers cu uniunile profesionale, care s-au implicat și au susținut timp de treisprezece ani ceremonia de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat: Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, condusă de dl președinte Viorel Mănescu, Uniunea Națională a Barourilor din România, prezidată de prof. univ. dr., av.  Traian Briciu, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, coordonată de președintele Niculae Bălan, și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, reprezentată de președintele Marius Iacob Morari.

Festivitatea de decernare a fost inaugurată de directorul Revistei Române de Drept Privat, prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, care a făcut o descriere generală a evenimentului, a prezentat asistența, speakerii, dar și juriile constituite pentru analiza nominalizărilor decise.

„Mă bucur să am prilejul de a avea alături de noi o întreagă pleiadă de nume sonore din comunitatea juridică. Încep prin a saluta o mare Doamnă a Dreptului românesc, prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu, dar și pe unul dintre seniorii în materie, prof. univ. emerit, dr., acad. Liviu Pop.

Tot în acest onorant context ne bucurăm de prezența prof. univ. dr., av. Flavius-Antoniu Baias – decan al Facultății de Drept a Universității din București o lungă perioadă de timp, prof. univ. dr., av. Traian Briciu – președinte UNBR, conf. univ. dr., av. Radu Rizoiu – prodecan al Facultății de Drept a Universității din București, av. Stan Tîrnoveanu – prim-vicepreședinte UNPIR, prof. univ. dr. Lucian Bercea – decan al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. MirceaDan Bob – redactor-șef al Revistei Române de Drept Privat, prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa – director adjunct al revistei, conf. univ. dr., notar Manuela Tăbăraș – decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu și conf. univ. dr. Eugen Hurubă – director al Centrului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești”.

„Această ceremonie este rezultatul fericitei uniri dintre cei care scriu Drept și cei care publică Drept. Sper să continuăm această tradiție noi, Revista Română de Drept Privat, ani mulți de aici înainte, cât timp vor exista cultura juridică, dreptul în sine și, evident, autorii specializați”, a subliniat profesorul Stoica.

 „Sunt emoționat, fiindcă mi se pare că trăiesc un moment al excelenței, al bucuriei, în care regulile sub forma tradiției se respectă întocmai. Nu pot decât să mă bucur de faptul că această tradiție se asociază cu o revistă de drept privat, mai ales cu una care pune totul sub semnul discuției”, a spus în intervenția sa dl Radu Rizoiu.

Premiul „Matei B. Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România și jurizat de un colectiv select, a fost decernat unei personalități de marcă din domeniul dreptului privat, pentru întreaga activitate în acest domeniu, OPERA OMNIA. Laureatul acestei ediții a fost prof. univ. dr., av. Flavius-Antoniu Baias, personalitate marcantă, cu o prodigioasă activitate profesională în sfera juridică din România.

„Echilibrul, ca virtute” s-a intitulat secvența de Laudatio rostită cu prilejul decernării Premiului de către dl conf. univ. dr., av. Radu Rizoiu, prodecanul Facultății de Drept a Universității din București, rostire apreciată de audiență.

„Este o veritabilă plăcere pentru UNBR să decerneze acest prestigios premiu unui profesionist cu recunoaștere unanimă în breaslă, cum este profesorul Flavius Baias, cel care a sprijinit substanțial profesia ca practician, prin activitatea de la Ministerul Justiției, dar și prin activitatea de decan al Facultății de Drept”, a subliniat președintele Uniunii, prof. univ. dr., av. Traian Briciu.

„Este inutil să mai spun că mă simt onorat și profund impresionat să mă aflu în această postură, chiar și online, alături de dumneavoastră și de cei care ne privesc, dar o fac cu toată sinceritatea. (…) Acest premiu mă așază într-o galerie de personalități ale dreptului românesc care mi-au influențat evoluția profesională și realizările în domeniu. Cred că sunt, cumva, produsul comun al acestora și mare parte din laurii de azi li se cuvin și lor”, a punctat cu emoție câștigătorul premiului OPERA OMNIA, profesorul Flavius-Antoniu Baias.

Premiul „Octavian Căpățînă”, acordat pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile Revistei în cursul anului 2020 și decernat de Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat, în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, pe baza voturilor membrilor Consiliului științific – partea română, a fost anunțat de către dna prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu.

Laureatul premiului respectiv a fost prof. univ. dr. Lucian Bercea, pentru articolul Contractul de adeziune. O analiză structurală și funcțională a standardizării contractuale, publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2020.

Înmânarea la distanță a importantei distincții a revenit dlui Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, care a punctat atent meritele analizei premiate și valențele autorului, considerat „un om al echilibrului”.

„Trebuie să fiu sincer și să mărturisesc faptul că acesta este primul premiu pe care îl primesc de când scriu – primul premiu de autor! Nu-l așteptam și nici nu sunt foarte convins că îl merit. Îmi cunosc foarte bine propriile limite, pe care mai degrabă încerc să le disimulez decât să le depășesc. Pe de altă parte însă, faptul că primesc un astfel de premiu după mai bine de 20 de ani de când am publicat primul meu text de specialitate îmi demonstrează că s-a produs o oarecare acumulare semnificativă în rândurile celor cărora le sunt recunoscător și care au avut un anumit rol în evoluția modului în care scriu”, a spus profesorul Lucian Bercea.

Premiul „Henri Capitant” pentru cea mai bună teză de doctorat sau monografie juridică a anului 2020 pe teme de drept privat a fost anunțat de către prof. univ. dr. Mircea-Dan Bob, redactor-șef al Revistei Române de Drept Privat. După analizarea celor patru nominalizări, juriul a decis ca distincția să fie acordată lucrării dnei jud. Anca Gheorghiu, Comercialitatea, Ed. Hamangiu, 2020.

Premierea remote a revenit dnei conf. univ. dr. Manuela Tăbăraș, reprezentantă a Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, cea care a înmânat premiul laureatei din acest an, subliniind meritele autoarei elogiate, jud. Anca Gheorghiu.

„Mulțumesc pentru recunoașterea de care am parte prin acordarea acestui premiu. Nu am multe de spus; ceea ce am avut de spus am spus în această carte, pentru care am muncit foarte mult. Mă bucur că a fost citită și sper să aibă și de acum înainte cititori”, a precizat laureata.

În fine, Premiul „Traian Ionașcu”, decernat pentru cea mai bună carte a anului 2020 din domeniul dreptului privat, a fost acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România. Câștigătorul premiului a fost anunțat de către dl prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa, care a făcut publică alegerea câștigătorului de către juriu după analizarea celor patru nominalizări. Merituosul câștigător a fost prof. univ. emerit, dr., acad. Liviu Pop, cu lucrarea Tratat de drept civil. Obligațiile, vol. III, Raporturile obligaționale extracontractuale, Ed. Universul Juridic, 2020.

Onoarea decernării efective a premiului a revenit dlui conf. univ. dr. Eugen Hurubă – directorul Centrului Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești, reprezentatul UNEJ în cadrul ceremoniei, cel care a evocat atent meritele excepționale ale academicianului Liviu Pop.

„Mulțumesc juriului pentru alegere, este a treia oară când mi se acordă acest important premiu, mai ales că această distincție îmi amintește de fratele regretatului Traian Ionașcu, respectiv de profesorul de drept civil de la Facultatea de Drept din Cluj, Aurelian Ionașcu, cel care mi-a condus teza de doctorat”, a precizat laureatul ediției, prof. univ. emerit, dr. Liviu Pop.

Cuvântul de încheiere a ceremoniei a revenit organizatorului, dl Nicolae Cîrstea, președintele Grupului editorial Universul Juridic, care a mulțumit partenerilor, colectivului de redacție al revistei, membrilor juriului, vorbitorilor și premianților.

„Mă simt recunoscător să pot spune că după 24 de ani, de când am început să studiez dreptul la Facultatea din București, sunt contemporan unor lucruri importante din viața comunității juridice, pentru că mă aflu în compania unor oameni și a unor valori perene în materie. Nu pot să nu fiu recunoscător pentru faptul că pe fiecare dintre dumneavoastră am avut șansa să vă cunosc personal destul de bine și că m-ați primit în acest univers la care mă uitam cu admirație, în perioada liceului, de la foarte mare depărtare. (…) Vom continua lucrurile începute și vom construi și altele, noi. (…) Sper ca anul viitor, în ciuda dificultăților de tot felul, să punem chiar și bazele Fundației Universul Juridic, care va avea propria sa misiune”, a concluzionat dl Nicolae Cîrstea.

 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

 

 

[CUM A FOST] Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2020 was last modified: octombrie 8th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter