CUM A FOST [CUM A FOST] - DEZBATEREA DE DREPT PENAL - Prescripția răspunderii penale. Provocări și răspunsuri jurisprudențiale
[CUM A FOST] – DEZBATEREA DE DREPT PENAL – Prescripția răspunderii penale. Provocări și răspunsuri jurisprudențiale
Data 11 septembrie 2024
Locația Online
În cadrul seriei de Dezbateri Jurisprudențiale, proiect editorial inedit care vine în sprijinul profesioniștilor dreptului pentru clarificarea unora dintre cele mai spinoase, noi și provocatoare probleme practice, în data de 11 septembrie 2024 a avut loc cel al doilea episod online al seriei, organizat de Grupul editorial Universul Juridic.
Dezbaterea „Prescripția răspunderii penale: provocări și răspunsuri jurisprudențiale”, s-a desfășurat și a fost transmisă LIVE pe portalul premium www.universuljuridic.ro la standarde tehnice profesionale, pe o durată de două ore și 20 minute
Reuniunea a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
Dezbaterea a avut ca moderator pe dna jud. Alina Moșneagu (Curtea de Apel Bucureșt), care a avut plăcerea de a conduce dialogul inițiat între cei trei invitați ai evenimentului: jud. Georgiana Anghel Tudor (Curtea de Apel Constanța), jud. Vlad Neagoe, (Curtea de Apel Brașov) și jud. Cristinel Ghigheci (Curtea de Apel Brașov).
Dezbaterea a captat atenția unui public divers, interesat de problemele stringente cu care se confruntă sistemul juridic. Alegerea acestei teme a venit firesc, dată fiind actualitatea provocărilor ridicate de prescripția răspunderii penale, și impactul semnificativ pe care aceasta îl are asupra altor instituții de drept penal.
Discuțiile s-au concentrat pe subiecte esențiale, cum ar fi întreruperea și suspendarea cursului prescripției răspunderii penale, dar și pe răspunsurile jurisprudențiale din ultima perioadă. Printre reperele cheie menționate, au fost aduse în discuție deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și 358/2022, modificările legislative din mai 2022 la art. 155, alin. 1 din Codul Penal, precum și deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nr. 67/2022 și nr. 43/2023. De asemenea, a fost discutată HP nr. 37/2024, în asteptarea solutiei RIL privind prescripția răspunderii penale care urmează să vină în Dosarul nr. 1094/1/2024.
Abordarea speakerilor a inclus următoarele aspecte esențiale:
- Evoluția instituției prescripției penale
- Posibile soluții pentru conflictul dintre obligațiile aparent contradictorii impuse instanțelor naționale
- Problema suspendării cursului prescripției răspunderii penale pe durata stării de urgență instituită pe teritoriul României, în perioada 16 martie-14 mai 2020, ca urmare a decretelor prezidențiale
Un moment important al dezbaterii a constat în analiza celebrului caz 107-23, soluționat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iulie 2023, o decizie care a adus claritate asupra unor întrebări preliminare adresate de Curtea de Apel Brașov.
Discuția a continuat cu analiza deciziei completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, pronunțată în iunie 2024 (nr. 37/2024), în contextul unor noi provocări legislative și jurisprudențiale, ridicând o întrebare crucială: „Ce aplică judecătorul național atunci când există conflicte între legislația națională și dreptul Uniunii Europene?”
De asemenea, au fost abordate posibile soluții pentru conflictul dintre obligațiile aparent contradictorii impuse instanțelor naționale, și problema suspendării cursului prescripției răspunderii penale în perioada stării de urgență din 2020.
Au fost fixate câteva repere esențiale pe care toți practicienii care au legătură cu dreptul penal le cunosc, respectiv deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și 358/2022. În contextul modificărilor legislative din mai 2022, cu privire la conținutul articolului 155, alineatul 1, din Codul Penal, au fost pronunțate decizii de unificare a practicii judiciare de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Este vorba despre deciziile nr. 67/2022 și nr. 43/2023.
Ulterior, în 24 iulie 2023, a intervenit hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza deja celebră 107/2023, cunoscută sub numele de „Cauza Lin”, prin care s-a dat o soluție la întrebările preliminare adresate de Curtea de Apel Brașov.
Un alt reper important a fost reprezentat de analiza deciziei completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept pronunțată în 17 iunie 2024, decizia nr. 37/2024. În acest context, există pe rol o solicitare de pronunțare a unui recurs în interesul legii, cu termen de pronunțare pe 16 septembrie 2024.
Caracterul dificil al problemelor din practica penală este dat de faptul că, în dreptul pozitiv, nu este furnizată o soluție clară cu privire la conflictul aparent dintre obligațiile impuse instanțelor de către Uniunea Europeană și hotărârile ICCJ. Pe de o parte, avem obligațiile impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care au efect direct și sunt obligatorii în baza principiului supremației dreptului Uniunii. Pe de altă parte, avem hotărârile și dezlegările date de Înalta Curte de Casație și Justiție, pronunțate în cadrul mecanismelor de unificare a practicii, care sunt, de asemenea, obligatorii în temeiul articolului 477 din Codul de Procedură Penală și al articolului 126, alineatul 3 din Constituție.
Cu toate acestea, rămân întrebări esențiale pentru practicieni și justițiabili: există o predictibilitate suficientă în aplicarea legii și pot fi dispozițiile din dreptul penal român înlăturate ca efect al hotărârilor CJUE? Ce aplică judecătorul național? Pot fi înlăturate de la aplicare dispozițiile din dreptul penal român privind prescripția răspunderii penale ca efect al hotărârilor CJUE relevante?
Acest eveniment a oferit un cadru excelent pentru a explora soluții și a încuraja dialogul între specialiști, deschizând noi perspective asupra unui subiect extrem de actual și important în practica penală.
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.