CUM A FOST [CUM A FOST] - DEZBATERE DE DREPT PROCESUAL PENAL - Noi perspective asupra procedurii de cameră preliminară
[CUM A FOST] – DEZBATERE DE DREPT PROCESUAL PENAL – Noi perspective asupra procedurii de cameră preliminară
Data 25 septembrie 2024
Locația Online
În cadrul seriei de „Dezbateri Jurisprudențiale”, proiect editorial inedit care vine în sprijinul profesioniștilor dreptului pentru clarificarea unora dintre cele mai spinoase, noi și provocatoare probleme practice, în data de 25 septembrie 2024 a avut loc cel al treilea episod online al seriei, organizat de Grupul editorial Universul Juridic.
Dezbaterea nu s-a limitat la aspectele de noutate în ceea ce privește procedura de cameră preliminară, ci a abordat și probleme vechi apărute în practica acestei proceduri, recurente, care suscită în continuare discuții cu privire la interpretarea normelor care le reglementează.
Reuniunea a format obiectul procedurii de aprobare, în principiu, de către INPPA, fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR. Dezbaterea a avut ca moderator pe dna lect. univ. dr., jud. Luminița Criștiu-Ninu (Înalta Curte de Casație și Justiție), care a avut plăcerea de a conduce dialogul inițiat între cei trei invitați ai evenimentului, lect. univ. dr., av. Radu Slăvoiu (Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu”), lect. univ. dr., jud. Andrei Viorel Iugan (Facultatea de Drept, Academia de Studii Economice, Curtea de Apel București) și jud. Carmen-Alina Gohoreanu (Curtea de Apel București, formator, Institutul Național al Magistraturii).
Dezbaterea a captat atenția unui public divers, interesat de problemele stringente cu care se confruntă sistemul juridic. Alegerea acestei teme a venit firesc, dată fiind actualitatea provocărilor ridicate de procedura camerei preliminare și impactul semnificativ pe care aceasta îl are.
Reluăm mai jos doar unul dintre multiplele subiectele actuale dezbătute de invitații acestei ediții a proiectul Dezbateri jurisprudențiale, care s-a desfășurat și a fost transmisă LIVE pe portalul premium www.universuljuridic.ro la standarde tehnice profesionale, pe o durată de două ore și 30 minute.
S-a punctat că, deși sunt mai bine de 10 ani de la aplicarea procedurii de cameră preliminară în legislația română, este încă o instituție în curs de așezare. Noutatea și imperfecțiunile legislative inerente au necesitat intervenții repetate din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru clarificarea și interpretarea unor probleme de drept. De asemenea, Curtea Constituțională a intervenit pentru a sancționa această procedură nu doar o dată.
Uneia dintre intervențiile CCR se datorează și ultima modificare legislativă, despre care s-a discutat cu prioritate: Legea nr. 201/2023. Cea mai importantă și plină de culoare modificare a vizat introducerea art. 386 indice 1 din Cod procedură penală, potrivit căruia, dacă în cursul judecății instanța constată nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară, prin încheiere desființează actul prin care s-a dispus începerea judecății și stabilește limitele în care procedura de cameră preliminară va fi reluată.
Până în prezent a existat o cale de atac specifică în această procedură – contestația – iar rejudecarea procedurii de cameră preliminară în primă instanță era posibilă într-un singur caz, când nu au fost respectate dispozițiile privind citarea.
Punctul de plecare al modificărilor legislative recente cu privire la procedura de cameră preliminară a fost Decizia CCR nr. 88/2019, prin care s-a constatat neconstituționalitatea dispozițiilor art. 281 alin. (4) lit. a), cu referire la art. 281 lit. f) din Codul de procedură penală. În concret, prin instituirea unui termen limită în care se poate invoca nulitatea absolută generată de neasistarea de către avocat în procedura de cameră preliminară deși asistența ar fi fost obligatorie, pe de o parte, golește de conținut dreptul fundamental la apărare al inculpatului și, pe de altă parte, lipsește sancțiunea nulității absolute de eficiență atâta vreme cât ea cunoaște un termen limită de invocare, dat fiind faptul că nulitatea absolută poate fi invocată în orice stadiu al procesului.
Cu toate acestea, legiuitorul a reluat toate cazurile de nulitate absolută și a dispus că în toate cazurile de nulitate absolută se va dispune reluarea procedurii de cameră preliminară.
Dispozițiile existente anterior – art. 281 alin. (3) din Codul de procedură penală – intervenției Curții Constituționale nu legitimau o cenzură a instanțelor de judecată? Dispoziția legală prevedea oricum faptul că se aplica sancțiunea nulității absolute, însă într-adevăr nu menționa expres reluarea procedurii de cameră preliminară, aspect care a lăsat spațiu pentru o practică neunitară la nivel național.
Acest eveniment a oferit un cadru excelent pentru a explora soluții și a încuraja dialogul între specialiști, deschizând noi perspective asupra unui subiect extrem de actual și important în practica penală.
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.