[Cum a fost] Deschiderea anului universitar 2015-2016 – Facultatea de Drept a Universității din București

5825       0

La data de 1 octombrie 2015, Facultatea de Drept a Universității din București și-a întâmpinat noii studenți, dar și pe cei mai vechi, prin ceremonia festivă de deschidere a anului universitar 2015-2016.

La deschidere, în Aula Magna a Facultății, au vorbit în fața audienței prof. univ. dr. Mircea Dumitru – rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Bogdan Aurescu – ministrul afacerilor externe, conf. univ. dr. Flavius A. Baias – decanul Facultății, precum și alți invitați.

S-a vorbit despre ce înseamnă să fii student la Facultatea de Drept, fiind evocate istoria și tradiția facultății, au fost prezentați șefii de catedre, profesorii de curs și de seminar, s-a anunțat structura anului școlar și s-au mai făcut anunțuri, printre altele, cu privire la materiile opționale, cu privire la creditele pe care trebuie să le obțină studenții, vorbindu-se, de asemenea, și despre importanța prezenței la cursuri.

Vă prezentăm, în continuare, fotografii de la fața locului, precum și extrase din alocuțiunile vorbitorilor.

Cel care a urat primul bun venit studenților a fost rectorul Universității București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru. Acesta a amintit că au trecut 150 de ani de la înființarea Facultății de Drept, unde tinerii studenți au posibilitatea să concureze cu elitele în cariera juridică, administrativă și, de ce nu, politică.


Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

„Vreau în primul rând să-i felicit în mod special pe studenții din anul I, cei care, prin eforturile personale și prin susținerea familiilor domniilor lor, prin merit, talent și pregătire, au reușit să obțină un loc la prestigioasa Facultate de Drept a Universității din București.

Felicitări în primul rând acestor tineri, care de azi înainte sunt și vor rămâne în comunitatea academică a Universității.

Vă pregătiți, deci, pentru o carieră importantă, foarte necesară pentru societatea românească, dar în același timp sunteți conștienți de faptul că aveți și o răspundere care vine pe măsura acestor așteptări pe care toți le au de la dumneavoastră”.

În cursul cuvântării, domnul rector a făcut public faptul că, în aproximativ doi ani, întreaga administrație a Universității va funcționa într-o clădire nouă, în cadrul campusului din șoseaua Panduri.

Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu

„Ca profesor cu care veți lucra la materiile Dreptului internațional în anul II, IV și la masterul de Drept internațional pe care îl coordonez, acesta este locul unde am șansa extraordinară de vă întâlni, pe dumneavoastră, studenții, și de a vă transmite cunoștințele și experiența pe care le-am strâns, atât ca profesor, cât și ca practician. Numai așa acestea își desăvârșesc valoarea.

Ca ministru al afacerilor externe, acesta este locul unde găsesc inspirație în energia proaspătă și în forța dumneavoastră, în angajamentul dumneavoastră pentru viitorul României și am încredere că dintre dumneavoastră se vor regăsi mulți viitori diplomați de frunte ai țării noastre. Vreau să subliniez, nu doar avocatura, nu doar magistratura sau notariatul sunt profesii juridice. Și diplomația este o profesie juridică, iar dreptul internațional este esențial pentru o politică eficientă”.

Domnul ministru a relatat despre experiența sa în procesul privind delimitarea spațiilor maritime dintre România și Ucraina, în Marea Neagră, în anul 2009. Cu ajutorul dânsului, folosind instrumentele dreptului internațional, România a obținut la Curtea Internațională de Justiție 9.700 de km2, adică 79,34% din suprafața aflată în dispută.

„Vă invit să vă pregătiți temeinic, serios și conștiincios, așa încât atunci când veți absolvi această facultate de elită să puteți să contribuiți în profesiile juridice pe care le veți alege. Este esențial ca societatea românească să beneficieze în viitor de expertiza pe care o veți acumula în această facultate, pentru o dezvoltare dinamică și performantă, creatoare de profit și bunăstare”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Alocuțiunea domnului ministru s-a încheiat cu un apel: „Dacă simțiți nevoia să vă formați în străinătate nu uitați să vă întoarceți acasă, România are nevoie de voi!”

Conf. univ. dr. Flavius A. Baias

Dragi colegi, dragi studenți, trebuie să încep și eu cu felicitările adresate bobocilor. Pentru ei a fost un act de maturitate, de serioasă judecată, dar și de curaj să aleagă această facultate.

Aveți șansa, cred eu, să învățați carte de la cei mai buni juriști ai țării”.

„Aș vrea să vă spun, în primul rând, dragi studenți, că «facultatea» a rămas cu acest titlu, cu această denumire – facultate –, pentru că nici un cetățean al României democrate și al lumii în general nu este obligat să facă o facultate. Dacă ați devenit studenți ai acestei facultăți, vă rog să mă credeți că este convingerea mea în inimă, indiferent de poziția administrativă pe care temporar o ocup, că prezența dumneavoastră la cursuri și seminare este obligatorie”.

Domnul decan a făcut publică informația că există o propunere concretă din partea Facultății de Drept a Universității din Valencia de a face o linie de studii comune în limba spaniolă, precum și o propunere similară, aflată în stadiul de discuții, din partea unei Universități din Germania, de a face o linie de studii în limba germană.

Tradiția ca primul reușit la examenul de admitere să se adreseze participanților la festivitate a fost onorată și anul acesta. Este vorba despre Georgiana Angelica Alecu, care a obținut la examen 95 de puncte.

„Promovarea examenului de admitere nu a fost în sine o reușită, deși, cu siguranță, ne-a adus tuturor o satisfacție imensă. Am ajuns la concluzia că, de fapt, a reprezentat doar poarta ce ne deschide drumul către succes. Depinde de fiecare dintre noi de acum încolo să ne folosim de această șansă în interesul nostru.

Îmi place să cred că perioada de studenție este un proces de formare, atât ca profesionist, dar mai ales ca om. Acestea ar fi așteptările mele de la facultatea de drept: să plec după cei 4 ani pe care mai toată lumea mi i-a descris ca fiind mult prea scurți, dar de neuitat, cu un bagaj de cunoștințe care să-mi deschidă noi orizonturi, dar mult mai important de atât, cu o atitudine cizelată. Cred că și eu, la fel ca mai toți colegii mei, sperăm să corespundem cerințelor și să ne ridicăm la nivelul așteptărilor în ceea ce privește statutul, zic eu privilegiat, de a fi student al Facultății de Drept la Universitatea București.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor un an universitar cât mai bun!”

Următorul vorbitor a fost președintele Asociației Studenților în Drept, domnul Nicola Costea.

„Cum poți excela în lucrul pe care îl faci? Din punctul meu de vedere, după 4 ani de facultate, cred că am învățat că cel mai important este să iubești lucrul pe care îl faci. Dar se ridică o altă problemă: cum poți ști ce iubești? Cum poți să-ți dai seama că iubești un lucru și că tu vrei să faci lucrul acela? Ei bine, dragilor, este vorba despre încercări, despre căutarea lucrului pe care îl iubești, este vorba despre găsirea lui. Bineînțeles, știți că orice găsire a unui lucru implică și o căutare, și orice căutare implică și multe aventuri, implică încercări”.

Mircea Obreja, președintele ELSA București

„În acest punct al vieții voastre cred că este important să faceți două lucruri: să vă bucurați și să vă implicați. Să vă bucurați de posibilitățile care vă vor fi oferite, să vă bucurați de distinșii profesori pe care îi veți avea în față și să vă bucurați de experiența în sine pe care această facultate o oferă. Cât despre implicare, Facultatea de Drept este locul care vă oferă exact în aceeași măsură în care îi veți oferi și voi.

Noi, ca asociații studențești, asta ne propunem și asta promovăm – implicarea studenților. Sunt convins că în momentul acesta aveți anumite așteptări. Dacă vă veți implica, aceste așteptări vă vor fi clar depășite”.

Prima partea a ceremoniei a fost comună pentru toți anii de studiu, iar în cea de-a doua parte studenții anilor II, III, IV și de la masterat au lăsat Aula Magna bobocilor și s-au retras în alte amfiteatre pentru a sta de vorbă cu profesorii responsabili de anul lor.

👍Vezi și: Interviu cu decanul Facultății de Drept, Flavius A. Baias, la deschiderea la anului universitar 2015-2016

[Cum a fost] Deschiderea anului universitar 2015-2016 – Facultatea de Drept a Universității din București was last modified: octombrie 2nd, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: