[CUM A FOST] Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul şi schimbările climatice: provocări, dezvoltări şi tendinţe teoretice şi implicaţii practice

232       0

Partenerii evenimentului au fost companiile Wolters Kluwer România și Tudor. Personal Tailor.

Conferința s-a bucurat de acreditare INPPA, fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se acordă după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA.

Mai mult, evenimentul a avut și acreditare INPPI, Institut care a acordat participanților din profesie câte 6 puncte de pregătire profesională.

Care a fost contextul organizării conferinței?

La 16 decembrie 2021 se vor împlini 150 de ani de când a văzut lumina tiparului primul număr al revistei „Dreptul” – cea mai veche publicație juridică din România și a doua revistă, în ordine cronologică, după „Convorbiri literare”. Cu acest prilej, colegiul de redacție al Revistei și editorul acesteia, Uniunea Juriștilor din România, au decis să organizeze, sub egida „Dreptul la 150 de ani”, 12 conferințe științifice lunare, desfășurate pe parcursul anului 2021, având ca partener principal Grupul editorial Universul Juridic.

Cea de-a treia conferință din această serie a fost Conferința Națională cu tema „Dreptul și schimbările climatice: provocări, dezvoltări și tendințe teoretice și implicații practice”, care a avut rolul de a găzdui un schimb de idei foarte util, pe o temă inedită, de mare actualitate, a răspunsului juridic cuvenit provocărilor generate de schimbările climatice, în condițiile în care Uniunea Europeană și-a asumat ca obiectiv atingerea neutralității climatice până în 2050 și tranziția ecologică drept strategie de creștere durabilă.

Evenimentul a avut o dublă semnificație, întrucât cu acest prilej a fost lansată prima monografie de specialitate reprezentativă din România pe această temă, editată de Universul Juridic, lucrare intitulată „Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii și atenuării încălzirii globale și adaptării la efectele schimbărilor climatice”, autor fiind prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și președinte al Universității Ecologice din București.

Lansarea propriu-zisă de carte a făcut obiectul intervenției autorului, prof. univ. dr. Mircea Duțu, a președintelui Grupului Universul Juridic și editor al lucrării, Nicolae Cîrstea, dar și a rectorului Universității Ecologice din București, conf. univ. dr. Giuliano Tevi.

Lucrarea prezintă, în multe privințe în premieră mondială, constituirea unui corpus juridic, preponderent cuprinzând reglementări de drept internațional, dominat de principii și concepte generale proprii, structurat tot mai mult în jurul emergenței unui nou drept uman fundamental, dreptul la o climă stabilă și propice, cu un puternic impuls din partea strategiilor și a dreptului Uniunii Europene (Pactul verde, Pactul și legea pentru climă), și o tendință de autonomizare și afirmare specifice în cadrul dreptului mediului.

Lucrarea se constituie, astfel, într-o primă abordare monografică a acestei noi discipline științifice, cu un caracter complex, interdisciplinar, fiind o autentică provocare de regândire a locului dreptului în cadrul sistemului științelor și a rolului său în cadrul societății.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, director fondator al publicațiilor „Dreptul”, a făcut o scurtă prezentare a revistei „Dreptul” nr. 3/2021.

Alături de autorul lucrării sus-menționate, evenimentul s-a bucurat de participarea unor distinși invitați, care au abordat teme de interes:

– Dr. Cristiana Pașca-Palmer, fost ministru al mediului (noiembrie 2015-decembrie 2016);

– Conf. univ. dr. Giuliano Tevi, rector, Universitatea Ecologică din București;

– Prof. univ. dr. Mihai Șandru, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române;

– Conf. univ. dr. Andrei Duțu-Buzura, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București;

– Conf. univ. dr. Gabriel Manu, Universitatea Ecologică din București;

– Masterand Mircea M. Duțu-Buzura, Universitatea Ecologică din București;

Florin Dragomir, vicepreședinte, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România;

Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România.

[CUM A FOST] Conferințele revistei „Dreptul”: Dreptul și schimbările climatice: provocări, dezvoltări și tendințe teoretice și implicații practice was last modified: aprilie 5th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: