Conferință [CUM A FOST] Conferința Națională GDPR ‒ „Data Privacy vs. Data Security” și Gala Premiilor GDPR

215       0
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] Conferința Națională GDPR ‒ „Data Privacy vs. Data Security” și Gala Premiilor GDPR 📅 25 ianuarie 2022 [CUM A FOST] Conferința Națională GDPR ‒ „Data Privacy vs. Data Security” și Gala Premiilor GDPR

Data 25 ianuarie 2022
Locația

Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter Personal (RRPSDCP) și Grupul editorial UNIVERSUL JURIDIC au organizat marți, 25 ianuarie 2022, începând cu ora 09.30, Conferința națională GDPR – „Data Privacy vs. Data Security” și prima Gală a Premiilor GDPR 

Evenimentul a fost transmis LIVE, pe parcursul a nouă ore, cu o pauză de 60 de minute, pe portalul organizatorului, www.universuljuridic.ro.  

Partenerii Conferinței, Revistei și Galei Premiilor GDPR au fost: 

Alpha Bank România  

UNIQA Asigurări  

Cabinetul Gruia Dufaut 

BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A. 

PrivacyON  

Argo Security  

DATA PROTECTION SERVICES 

Wolters Kluwer România  

Alexandrion Group  

Tudor. Personal Tailor  

Parteneri media: 

Jurnalul Național (link www.jurnalul.ro) 

Stareapresei.ro (link https://www.stareapresei.ro/) 

MagnaNews.ro (link https://magnanews.ro/) 

Anchetatorul Monden (link https://www.anchetatorul.ro/) 

Conferința s-a desfășurat în două secțiuni distincte, moderate de lect. univ. dr. Doru Dorobanțu – Universitatea Politehnica din București, cu un intermezzo de lansare a lucrării „Protecția datelor cu caracter personal în România. Culegere de acte normative”, semnate de specialiștii ANSPDCP, Ancuța Gianina Opre & Alina Săvoiu.  

 În finalul intervențiilor și dezbaterilor, în cadrul Galei Premiilor GDPR, au fost decernate premii care își propun să recunoască și să răsplătească eforturile și contribuția organizațiilor din România pentru promovarea și implementarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal, în 2021.  

Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de o cină festivă.  

„Suntem contemporani cu o revoluție tehnologică, pe care unii o compară cu apariția tiparului”, a spus, în cadrul lucrărilor, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care a analizat, printre altele, în contextul exploziei digitalizării, subiectul publicității targetate. 

La rândul său, Marius Dumitrescu, președinte, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD), a prezentat un studiu de caz al unei firme cu 250 de angajați, care a contractat serviciile unei companii pentru a realiza un pentesting prin metoda „phishing”, urmat de un program de instruire privind riscurile cibernetice și procedura de răspuns la incidentele de securitate. Av. Elena Grecu, SCA Grecu și Asociații, a prezentat un comentariu elaborat pe tema „Datele personale – o veritabilă monedă de plată. Evoluție firească sau abuz?”. 

Dr. Gabriela Zanfir-Fortuna, specialist protecția datelor; Vice President for Global Privacy, Future of Privacy Forum (SUA), a susținut o disertație intitulată „Globalizarea protecției datelor personale, ca efect al GDPR: Curente actuale”, cu trimiteri la legislația GDPR din țări precum SUA, China, India. 

Ancuța Gianina Opre, președinte la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), a comentat Protocolul privind Convenția 108/2018, ratificat recent de Parlamentul României. Alina Săvoiu, Director la Direcția Juridică și Comunicare din cadrul ANSPDCP, a subliniat că România este una dintre cele 15 țări care au ratificat Protocolul amintit și, de asemenea, a susținut o prezentare cu titlul „Constatări relevante din activitatea ANSPDCP”. 

Av. Roxana Guiman, partener la PrivacyON și lector la Privacy Learning, a susținut expunerea „Programul de conformare GDPR – greșeli frecvente și metode de eficientizare a resurselor”. 

Av.Maria Maxim, specialist protecția datelor, a informat auditoriul în legătură cu „Cerințe legale minime de securitate a datelor”. 

În pauza dintre secțiuni, prefațată de o laudatio rostită de prof. univ. dr., av. Valeriu Stoica, partener fondator, Stoica & Asociații, a avut loc lansarea unei lucrări de referință pe tema GDPR ‒ „Protecția datelor cu caracter personal în România. Culegere de acte normative”, elaborată de tandemul de specialiști Ancuța Gianina Opre & Alina Săvoiu.  

„Dragi colege și colegi, folosesc această formulă de adresare chiar dacă nu toți sunteți juriști. Spun însă – dragi colege și colegi – pentru că toți sunteți interesați de această problemă, protecția datelor cu caracter personal”, a spus av. Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției și președinte PNL. Domnia sa a prezentat și analizat cu atenție și generozitate respectiva lucrare, abia apărută la editura Universul Juridic. 

„Cu ce mă ajută AI-ul, la ce folosește?” – a fost chestiunea propusă de Adrian Măntoiu, EMBA, Managing Director, Wolters Kluwer România, care a supus atenției „Analiza avansată a jurisprudenței GDPR folosind Inteligența Artificială”. 

Conf. univ. dr. Carmen Todică, Vicepreședinte, Curtea de Arbitraj Comercial București, a lansat în dezbatere „Protecția juridică a imaginii foto/video a persoanei, ca drept nepatrimonial”. 

Florența Răducanu, director general al ARGO Security, a vorbit despre „Asigurarea securității prelucrării datelor în activitatea serviciilor de pază și protecție”. 

Legalitate și transparență în prelucrarea datelor – câteva particularități în contextul actual” a fost tema propusă de av. Cristina Bojică, asociat, Cabinet Gruia Dufaut, care a reliefat efectul muncii de la distanță asupra securității datelor, analizând modul în care se schimbă viața personală a angajaților când aceștia trec de la activitatea la birou la cea de acasă. 

„În fiecare dimineață noi vedem următoarele: orice e în jurul a 500.000 de evenimente de securitate cibernetică la nivel național, pe care le detectăm, și probabil detectăm undeva în jur de 15-18% din ceea ce se derulează”, a semnalat Dan Cîmpean, Director la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), autor al lucrării „Emerging challenges for data privacy and cybersecurity”. 

GDPR 25 Ian 2022

Cătălin Giulescu, director la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a expus publicului „Scurte considerații privind supravegherea prelucrărilor de date cu caracter personal realizate la nivelul instanțelor – Sunt exceptate de la supraveghere prelucrările realizate în exercirarea funcțiilor jurisdicționale?”. 

„Pentru astăzi am pregătit ceva light”, și-a introdus drd. Silviu Dorin Șchiopu, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, tema „Stadiul actual al dosarului electronic de sănătate al pacientului: o perspectivă a persoanei vizate”. 

Dezvoltând subiectul „Cookies și sfera privată a utilizatorului. Provocări în aplicabilitate”, av. Slageana Brancov, SCA Brancov Simionescu Todor, a subliniat că utilizatorului trebuie să i se ceară în avans consimțământul pentru prelucrarea datelor personale, și a precizat că, în Franța, giganții Google și Facebook au fost amendați pentru că butonul de refuz nu era fel de ușor accesibil precum butonul de accept. 

„Un dispozitiv 100% sigur este acela care nu e pornit niciodată”, a avertizat Liviu Băltoi, Data Protection, Privacy and Cyber Security Consultant,care a prezentat „Obiceiuri sănătoase pentru o bună «igienă cibernetică»”. 

În opinia exprimată de lect. univ. dr.  Vasile Adrian Cămărășan, CIPP/E, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, securitatea se regăsește în componenta de privacy, idee dezvoltată în expunerea „Privacy vs. Security – schimbarea de paradigmă în protecția datelor cu caracter personal”. 

„În ceea ce privește DPO (Data Public Officer), circulă multe clișee eronate, cum ar fi acela că, din moment ce l-am angajat, acesta «trebuie să mintă pentru mine; greșit!»” – a punctat Ionuț Savu, șef Oficiu, Oficiul Responsabilului cu Protecția Datelor Personale, Ministerul Afacerilor Interne, autorul disertației „Rolul neînțeles al DPO – risc real pentru sistemul de protecție a datelor din cadrul organizației”. 

„Set de cunoaștere a propriilor drepturi, a modului cum decurge existența în mediul virtual trebuie să se facă încă de la nivelul copiilor noștri”, a afirmat conf. univ. dr.Nicolae Ploeșteanu, director, Centrul pentru Protecția Datelor; Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în cadrul temei „Considerații asupra proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice”. 

Este „Implementarea GDPR – o formă fără fond?” ‒ „Și da, și nu”, a arătat Bogdan Panait, Managing Partner, Prescure, Panait și Asociații; fondator Lexdata, într-o amplă analiză, pe parcursul căreia a făcut referiri și la criteriile de calificare pentru funcția de DPO. 

Asist. univ. drd., ing. Iulian Năstasă, Data Protection Officer și Specialist în Securitate Cibernetică UMFCD, a enumerat și comentat pe larg „Provocările GDPR în sistemul universitar din România”. 

Într-o ultimă, dar nu cea de pe urmă intervenție, conf. univ. dr., av. Raul-Felix Hodoș, președinte la Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș (SOROCAPP) a atins ca temă și a pus sub lupă „Limitele aplicării GDPR în exercițiul profesiilor liberale”. 

Înainte de Gala Premiilor GDPR, care a încheiat seara, a fost lansată și ediția specială a revistei LEGAL MAGAZIN, dedicată temei GDPR, o apariție cuprinzătoare, ce include subiecte de maxim interes, la zi, în materia protecției datelor cu caracter personal.  

Premiile de excelență GDPR pentru 2021 au fost decernate după cum urmează: 

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal;  

Directoratul Național de Securitate Cibernetică; 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; 

Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor; 

UNIQA ASIGURĂRI SA; 

ARGO SECURITY; 

SCA GRECU ȘI ASOCIAȚII; 

PrivacyON; 

Cabinetul Gruia Dufaut; 

BRANCOV SIMIONESCU TODOR S.C.A.; 

Chestor de Poliție Cătălin GIULESCU; 

Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU; 

Dr. Maria MAXIM; 

Conf. univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ; 

Prof. univ. dr., av. Valeriu STOICA. 

[CUM A FOST] Conferința Națională GDPR ‒ „Data Privacy vs. Data Security” și Gala Premiilor GDPR was last modified: februarie 1st, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter