CUM A FOST [CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului – ediția a V-a
[CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului – ediția a V-a
Data 07 noiembrie 2024
Locația Sala „Constantin Stoicescu”, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Facultatea de Drept, Universitatea din București, în colaborare cu Grupul editorial Universul Juridic, a organizat joi, 7 noiembrie 2024, la Facultatea de Drept, Universitatea din București, în Sala „Constantin Stoicescu”, Conferința Națională de Dreptul Urbanismului și Amenajarea Teritoriului – ediția a V-a.
Evenimentul a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, conferința fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
Cea de a V-a conferință de profil a fost organizată cu prezență fizică și online, fiind transmisă LIVE, la standarde profesionale, pe portalul www.universuljuridic.ro pe durata a cca 7 ore. Conferința a stârnit interesul a peste 70 de persoane prezente în sală, plus alte 95 în parametri online.
Partenerii evenimentului, care au făcut posibilă realizarea acestuia, au fost Nyerges & Partners, Dojană și Asociații, STOICA & ASOCIAȚII, Tudor. Personal Tailor și Lara Sweets.
Partenerii instituționali ai evenimentului au fost:
Facultatea de Drept, Universitatea din București
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București
Parteneri de facto au fost:
– STOICA & ASOCIAȚII
– Nyerges & Partners
– Dojană și Asociații
– Tudor. Personal Tailor
– Lara Sweets
Încurajați de succesul edițiilor organizate anterior, care au reunit cei mai importanți specialiști în această materie, atât reputați juriști, cât și urbaniști și arhitecți, am continuat acest proiect cu forțe proaspete.
Discuțiile din această nouă ediție au vizat, din nou, coerența și claritatea normelor juridice și ale instrumentelor operaționale specifice urbanismului și amenajării teritoriului care au un impact direct asupra calității vieții, a conservării valorii proprietăților imobiliare și a sănătății populației, cele care afectează, deopotrivă, dinamica economică și investițiile financiare pe termen scurt, mediu sau lung, la nivel local sau central.
Deși, la nivel european și internațional, problemele pe care le ridică domeniul urbanismului și al amenajării teritoriului cunosc o abordare interdisciplinară și sunt prioritare în agenda publică a guvernanților, în România, rezolvarea unora dintre disfuncționalitățile identificate în această materie extrem de vastă și diversificată este în plină desfășurare.
Și în acest an au continuat discuțiile cu privire la aspecte de actualitate din domeniul urbanismului și al amenajării teritoriului, aflate adeseori la intersecția dintre interesul public și cel particular.
Totodată, în cadrul acestei noi întâlniri, a fost abordată și perspectiva interdisciplinară a abordării tematicilor prezentate, intervențiile specialiștilor din diferite domenii, precum juriști (judecători, avocați), profesori universitari, funcționari publici, arhitecți, urbaniști, ingineri, geografi etc. demonstrând complexitatea dezbaterilor, ce pot genera uneori dispute între reprezentanți ai sectorului public cu atribuții în domeniu și reprezentanți ai sectorului privat.
Coordonatorii științifici ai evenimentului au fost prof. univ. dr. Dana Tofan și conf. univ. dr. Bogdan Suditu.
În alocuțiunile lor introductive, reprezentanții gazdelor și ai consiliului științific al evenimentului au salutat prezența publică și au subliniat însemnătatea continuării unui astfel de proiect, pe cât de rar, pe atât de necesar și util.
Au luat cuvântul, marcând importanța ediției:
Prof. univ. dr. Dana Tofan, director, Școala doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; CS gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București și prof. univ. dr. h. c. Mircea Duțu, președinte al Universității Ecologice din România; director onorific al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; membru, Asociația Internațională de Dreptul Urbanismului:
„Mi-am amintit, cu nostalgie, momentul în care în urmă cu 12 ani, a răsărit ideea unui master pe Dreptul urbanismului, clipa în care a încolțit ideea de a ne apleca pe domeniul Dreptului urbanismului! Nu neg faptul că drumul a fost destul de anevoios în această direcție, însă, la acel moment, am obținut finanțare externă prin Organizația Francofoniei, care a cooptat lectori de vază. (…)
Mă bucur să constat că această conferință a ajuns la ediția a V-a. Cu siguranță că dezbaterea de la Camera Deputaților pentru Codul urbanismului va genera schimbări și sunt convins că noua abordare, când va exista, va genera o temă pentru o nouă conferință de profil!
Cred că problemele de urbanism și amenajarea teritoriului vor reprezenta un never ending story pentru București, cel puțin. Doresc mult succes acestor dezbateri!”, a spus conf. univ. dr. Paul Pop.
Prof. univ. dr. h. c. Mircea Duțu, președinte al Universității Ecologice din România; director onorific al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; membru, Asociația Internațională de Dreptul Urbanismului a adăugat:
„Având în vedere șansa de a introduce în anii 1992-1993 aria de Drept al urbanismului în România, nu pot să nu remarc evoluția impresionantă a domeniului. A apărut Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, apoi în 2001 o lege care purta în titlul ei amenajarea teritoriului și a urbanismului; s-au înmulțit hotărârile de guvern, plus șansa din 20205, de a insera România în Asociația Internațională de Dreptul Urbanismului. În aceste condiții, suntem singura țară din Europa Centrală și de Est care este reprezentată în asociația respectivă și care, cu două luni în urmă, a găzduit cea de a XV-a ediție a respectivei asociații!”
La rândul său, arh. dr. Anca Ileana Ginavar, director general, Direcția generală dezvoltare teritorială, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a spus:
„Trebuie să subliniez că acest master de specialitate de la Facultatea de Drept este născut din cooperarea dintre Guvernul României și Guvernul Francez ce datează din 1991. (…) În structura pe care o coordonez, ne ocupăm de foarte multe chestiuni de profil, care nu întotdeauna se corelează cu voința politică și administrativă. Dar mergem înainte!”
SESIUNEA I a fost moderată de prof. univ. dr. Dana Tofan
Au urmat la microfon următorii speakeri, cu temele alese:
Urbanist Alexandru Pânișoară, președinte, Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU) – Primarul/președintele consiliului județean – arhitectul-șef, instituția avizării și limitele de apreciere ale autorității publice în materia urbanismului și construcțiilor
Conf. univ. dr. Robert Bischin, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova – Construcțiile masive și expansiunea urbană versus dreptul locuitorilor la un mediu înconjurător sănătos
Lect. univ. dr. Simona Butnariu, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – Noul rol al studiilor de fundamentare la PUG
Prof. univ. dr. Dana Tofan – director, Școala doctorală, Facultatea de Drept, Universitatea din București; cercetător științific gr. I, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române – Limitele controlului judiciar asupra autorizațiilor de construire
Av. Oana Zamă – Partner, STOICA & ASOCIAȚII – Dimensiunile juridice ale reîncadrării urbanistice: context, reglementări și jurisprudență relevantă
De la distanță, online, dl. prof. univ. dr., av. Ovidiu Podaru, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a ales o temă provocatoare – La vânătoare de vrăjitoare: câteva gânduri despre desființarea garajelor din cartierele de locuințe colective edificate în timpul regimului comunist
După pauza de masă a urmat SESIUNEA A II-A, moderată tot de dna prof. univ. dr. Dana Tofan, secvență ce a avut șansa de a acorda cuvântul următorilor invitați, cu temele lor selectate:
Prof. univ. dr., av. Cristian Clipa, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara – Expropriem ca să urbanizam sau urbanizam ca să expropriem?
Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea – Particularități ale aplicării și executării sancțiunilor contravenționale în materia urbanismului
Av. Andrada Georgiana Marin, Partener, SCA DOJANĂ și ASOCIAȚII – Dispoziția de desființare pe cale administrativă a unei construcții, lucrări sau amenajări provizorii. Controverse de actualitate
Cercetător științific dr. Dumitru Dobrev, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; avocat, SCA Dobrinescu Dobrev – Problemele de urbanism și patrimoniu din dosarul de arbitraj ICSID Roșia Montană sau cum buturuga mică răstoarnă carul mare!
Prof. univ. dr. Simona Cristea, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Noțiunea de extindere a urbanismului reflectată în jurisprudență / Jud. Mihaela Boga, Tribunalul București, Secția a II-a de contencios administrativ și fiscal – Decizia de expropriere, avatarul notificării de expropriere – scurte considerații practice
A urmat o firească sesiune de întrebări și răspunsuri.
După o nouă și binevenită pauză de cafea, s-a derulat SESIUNEA A III-A, moderată de prof. univ. dr. Dana Tofan și lector univ. dr. Cristina Cornelia Feurdean, cu următoarele intervenții:
Lector univ. dr. Cristina Cornelia Feurdean, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Regimul juridic al documentelor autorizării lucrărilor de construcții
Av. Raluca Becheru, Baroul București – Scurte considerații asupra regimului juridic al spațiilor verzi
Dr. în urbanism, arh. Anca Mihaela Coșa, expert tehnic judiciar în specialitatea Urbanism – Urbanismul. Orașul ca sistem
Prof. univ. dr. Anton Trăilescu, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara –Aspecte privind controlul de legalitate a avizului de oportunitate al arhitectului-șef
Au existat concluzii, întrebări și răspunsuri, s-a socializat, a fost networking productiv.
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.