CUM A FOST [CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Concurenței – ediția a II-a
[CUM A FOST] Conferința Națională de Dreptul Concurenței – ediția a II-a
Data 23 octombrie 2024
Locația Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, str. Ion Ghica nr. 4, sector 3, București
Grupul editorial Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, cu sprijinul Consiliului Concurenței, au organizat o nouă ediție din seria Conferințelor Naționale de Dreptul Concurenței, în ziua de miercuri, 23 octombrie 2024, sub titulatura „Concurența sub lupă. Premise de creștere a României”, ediția a II-a.
Conferința s-a desfășurat în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, pe durata a circa 5 ore.
Evenimentul a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, conferința fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de către Consiliul UNBR.
Manifestarea a fost transmisă LIVE, la standarde tehnice profesionale, pe portalul www.universuljuridic.ro, fiind apreciată de sutele de vizionări ale internauților.
Parteneriatul solid cu Consiliul Concurenței s-a manifestat la ediția din 2024 printr-o participare la nivel de vârf, fără precedent, din partea autorității de concurență: Dan-Virgil Pascu, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Alexandra Văcaru, membru în Plenul aceleiași instituții, Adrian Comănescu, de asemenea, membru în Plenul Consiliului Concurenței, și prof. univ. dr. George Anglițoiu, director, Direcția de Investiții Străine, Consiliul Concurenței personalități care, prin participarea lor, au generat un interes pe măsură al celor prezenți fizic, dar și online.
Și de această dată, coordonatorul științific al Conferinței a fost av. Valentin Mircea, ex- vicepreședinte al Consiliului Concurenței și fondator al Casei de avocatură Mircea și Asociații, cercetător asociat la European University Institute.
Ca noutate absolută, Grupul editorial Universul Juridic a decernat, în cadrul unei scurte ceremonii, primele premii de excelență pentru performanță în aria Dreptului Concurenței, în 2024.
Mai mult, cu prilejul Conferinței, a fost lansată și o ediție specială a revistei Legal Magazin, consacrată temelor abordate în eveniment și chestiunilor de actualitate din domeniu.
PARTENERUL PRINCIPAL al ediției a fost:
PARTENERII care au onorat invitația Universul Juridic au fost:
Conferința a fost deschisă de Cristian Pavel, directorul de dezvoltare al Grupului editorial Universul Juridic și manager de proiect al Conferinței.
Evenimentul și-a urmat cursul firesc, potrivit agendei anunțate:
Panelul I – Drepturile întreprinderilor în procedura de investigație, în lumina jurisprudenței CJUE și CED – a fost moderat cu succes de către Alexandra Văcaru, consilier de concurență, membru al Plenului Consiliului Concurenței.
S-au adresa asistenței fizice și online următorii speakeri:
- dr. Dan-Virgil Pascu, vicepreședinte, Consiliul Concurenței
- av. Alina Lăcătuș, partener, DLA Piper România
- av. Valentin Mircea, fondator, Mircea & Asociații, cercetător asociat la European University Institute
După pauza de cafea, a urmat a doua secțiune.
Panelul II, cu tema generică „Abuzul de putere de negociere superioară, o nouă formă de posibilă faptă anticoncurențială, abordarea Consiliului Concurenței și provocările juridice ridicate de această nouă faptă”, a fost moderat de dr. Dan-Virgil Pascu, vicepreședinte, Consiliul Concurenței, cel care a acordat cuvântul următorilor invitați:
Au luat cuvântul, având intervenții apreciate, următorii:
- Adrian Comănescu, consilier de concurență, membru al Plenului Consiliului Concurenței
- av. Livia Zamfiropol, partener, Head of Competition, DLA Piper România
- dr. Paul Prisecaru, Managing Director, Intuitive Economics
Cel de-al treilea panel, cu tema de interes „Modul de abordare a notificărilor tranzacțiilor în ceea ce privește controlul investițiilor străine directe (FDI)”, a beneficiat de moderarea av. Adrian Șter, partener, 360 Competition, cel care a gestionat dezbaterile generate de intervențiile incitante ale următorilor oaspeți de specialitate:
- prof. univ. dr. George Anglițoiu, director, Direcția de Investiții Străine, Consiliul Concurenței
- av. Georgeta Gavriloiu, fondator, GG Law Office
- av. Adrian Șter, partener, 360 Competition
Spre final, s-a derulat, în premieră, o scurtă ceremonie de decernare a Premiilor Universul Juridic pentru performanță în aria Dreptului Concurenței.
Premianții primei ediții a acestei festivități au fost:
- Consiliul Concurenței
- 360 Competition
- Mircea & Asociații
- GG Law Office
- DLA Piper România
- Grecu Partners
- Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON)
- Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen
- GNP Guia Naghi & Partners
La final, în cadrul unui binevenit networking lunch, participanții s-au delectat, printre altele, cu vinurile italiene oferite de No145 și deserturile demne a fi descoperite, prezentate de Lara Sweets.
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.