[CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XIII-a

540       0

[CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XIII-a 📅 11 noiembrie 2022 [CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XIII-a

Data 11 noiembrie 2022
Locația Aula Magna, Academia de Studii Economice din București și Online

În data de 11 noiembrie 2022, Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București a găzduit cea de a XIII-a ediție a Conferinței Naționale de Drept Penal al Afacerilor, serie organizată de Grupul editorial Universul Juridic și moderată consecvent de prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, avocat fondator și coordonator al societății Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații, rector al Universității „Nicolae Titulescu” din București și vicepreședinte al Asociației Române de Științe Penale. 

Conferința s-a bucurat de sprijinul instituțional al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București și al Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor, dar și al mai multor societăți, constituite într-un grup cu un număr record de parteneri interesați să susțină evenimentul și să împărtășească public din experiența și opiniile proprii.  

La modul concret, evenimentul s-a bazat pe parteneriatele stabilite cu următoarele societăți: Mareș & Mareș; Wolf Theiss; Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații; Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații; Stănilă & Asociații; act Botezatu Estrade Partners; CMS Cameron McKenna Bucharest; Mușat și Asociații; Crâznic și Asociații; Moloman, Lazăr și Asociații; Bradu, Neagu & Asociații; Țuca Zbârcea & Asociații; Albu Legal; WOLTERS KLUWER România; Alpha Bank și Tudor. Personal Tailor, cărora organizatorii le mulțumesc și pe această cale. 

 Conferința a fost inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate în baza criteriilor de evaluare INPPA, și a reunit, din nou, multe dintre cele mai importante voci și personalități ale acestei arii de practică juridică.  

 Au existat, ca de obicei, o sumedenie de participanți online, care au urmărit desfășurarea conferinței în mediul virtual, transmisă LIVE, în condiții tehnice profesionale, pe portalul premium www.universuljuridic.ro, timp de peste 6 ore.  

 „Deși, potrivit anumitor superstiții, numărul 13 poartă ghinion, noi nu credem în asta, ci suntem de părere că numărul 13 este pentru noi un număr cu noroc. De aceea, vreau să îi salut pe toți cei care sunt aici de față, dar și pe cei care ne privesc online!  

Așa cum spuneam la primele ediții, cu cât durează mai mult o serie de evenimente, cu cât se repetă o manifestare, cu atât succesul acesteia este mai cert. Așa cum știm, efectul Lindy avansează ideea că, dacă un lucru neperisabil, o idee sau un eveniment supraviețuiește mai mult, este probabil să aibă și o speranță de viață mai lungă. Longevitatea implică o rezistență la schimbare, învechire sau concurență și are șanse mai mari de existență continuă în viitor. 

Vreau să mulțumesc atât organizatorilor, cât și speakerilor, dar și partenerilor conferinței, nu în ultimul rând, gazdelor noastre, Academiei de Studii Economice, care ne-a oferit nu doar un loc în interiorul său, ci ne găzduiește în cel mai important spațiu al său, inima unei universități, Aula Magna!”, a spus în introducere prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, moderatorul Conferinței. 

Cel mai distins reprezentant al gazdelor celei de a XIII-a ediții a Conferinței Naționale de Drept Penal al Afacerilor, decanul Facultății de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București, conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru, a evidențiat cu eleganță importanța evenimentului și a parteneriatului cu Universul Juridic. 

„Deja devine o tradiție acest parteneriat dintre Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din București și Grupul editorial Universul Juridic. Trebuie să menționez că acest parteneriat are mai multe elemente. Acesta nu vizează doar organizarea de conferințe, ci și multe alte proiecte comune. Pe această cale, doresc să-i mulțumesc personal dlui președinte Nicolae Cîrstea pentru deschiderea de care a dat dovadă încă de la începerea activității acestei tinere facultăți.  

Este o tânără facultate care, deși, în primii ani, cum bine știm, nu are foarte multe discipline de drept penal, a inițiat, din al doilea său an, un program postuniversitar care acum se află la a doua ediție – Dreptul Penal al Afacerilor. Ne bucurăm să perfecționăm cursanții profesioniști care vin în acest program și, împreună cu partenerii noștri, printre care și Universul Juridic, sperăm să putem oferi pieței și societății atât programe de studii, cât și alte proiecte în zona de cercetare, atât de necesare societății.  

Apreciem foarte mult prezența numeroasă, atât în sală, cât și online la acest eveniment. Este o manifestare foarte apreciată și ne bucurăm mult că ați ales să organizați acest eveniment în cadrul facultății noastre!”, a spus domnia sa. 

O suită impresionantă de intervenții cu caracter științific au captat atenția audienței prezente în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, dar și a participanților online la lucrările celei de a XIII-a ediții a Conferinței Naționale de Drept Penal al Afacerilor.  

Nume de prim rang au răspuns invitației de a se adresa publicului de specialitate de la tribuna conferinței, printre care: av. Ligia Cecilia Popescu, Partner, WOLF THEISS; conf. univ. dr., av. Norel Neagu, avocat asociat, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații; av. Augustin Zăbrăuțanu, fondator și coordonator, Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații; conf. univ. dr., av. Laura Stănilă, membru fondator, Stănilă și Asociații; av. dr. Mihai Mareș, fondator, Mareș & Mareș; conf. univ. dr., av. Gheorghe Iulian Ioniță, Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană din București; conf. univ. dr., av. Vasile Nemeș, partener fondator, Nemeș & Asociații; av. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate, Țuca Zbârcea & Asociații; procuror Elena Hach, Direcția Națională Anticorupție; conf. univ. dr., av. Mirela Gorunescu, fondator și Managing Partner, Cabinet Mirela Gorunescu; av. Mihai Morar, Senior Associate, Albu Legal; av. Doru Cosmin Ursu, Managing Associate, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners; av. Alexandru Terța, Partner, Mușat & Asociații; av. Andrei Croitoru, Counsel, act Botezatu Estrade Partners; av. Mihai Jiganie-Șerban, Senior Counsel, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP România. 

Temele alese de lectori au vizat subiecte de larg interes profesional, legi și norme la zi, idei valoroase, studii de caz, propuneri, perspective. S-a discutat, printre altele, despre probleme de drept privind înșelăciunea în afaceri, infracțiunea de denaturare a licitațiilor, infracțiunile comise de funcționari, despre delimitarea delapidării față de gestiunea frauduloasă, prezumția de conformitate, auto-vătămarea ca prilej de expropriere, infracțiunile contra patrimoniului și cele de evaziune fiscală, dar și despre administrarea și evaluarea probelor în cauzele ce vizează infracțiuni economice etc. 

Invitatul special al evenimentului a fost conf. univ. dr., av. Petruț Ciobanu, Facultatea de Drept, Universitatea din București, care a conferențiat pe tema investigării criminalistice a delapidării, iar referiri la digitalizarea care cucerește inclusiv domeniul juridic au venit din partea dlui Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România. 

La final, neobositul moderator, dar și director al Revistei române de drept penal al afacerilor, prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, a decernat și plachetele-premiu pentru cele mai bune materiale publicate de specialiști în revistă în anul 2022. 

Premiile au fost înmânate după cum urmează: 

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ARTICOL DIN REVISTA ROMÂNĂ DE DREPT PENAL AL AFACERILOR – dnei av. Lorena-Elena Stănescu, fondator, Lorena Stănescu Law Office, pentru articolul Reglementarea obligațiilor prestatorilor de servicii de cripto-active în cadrul propunerii de Regulament privind AML/CFT”, publicat în RRDPA nr. 1/2022. 

PREMIUL „SPERANȚĂ A DREPTULUI PENAL AL AFACERILOR” a fost decernat dlui av. Mihai Morar, Senior Associate, Albu Legal. 

PREMIUL „CEA MAI BUNĂ CARTE DIN DOMENIUL DREPTULUI PENAL AL AFACERILOR” a fost acordat dnei av. dr. Cristina Nicorici, pentru volumul „Infracțiunea comisivă prin omisiune”, apărut la Editura Universul Juridic în anul 2022. 

PREMIUL „PERSONALITATEA ANULUI ÎN DOMENIUL DREPTULUI PENAL AL AFACERILOR” a revenit dlui conf. univ. dr., av. Petruț Ciobanu.

[CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XIII-a was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: