CUM A FOST [CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPT COMERCIAL – STANCIU D. CĂRPENARU – Ediția a IV-a
[CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPT COMERCIAL – STANCIU D. CĂRPENARU – Ediția a IV-a
Data 14 noiembrie 2024
Locația Sala „Constantin Stoicescu”, Facultatea de Drept, Universitatea din București & Online
Revista Română de Drept Comercial, Institutul Român de Drept Comercial, Facultatea de Drept a Universității din București, Academia de Științe Juridice din România și Grupul editorial Universul Juridic au organizat, în data de 14 noiembrie 2024, ediția a IV-a a Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru.
Conferința s-a desfășurat în Sala „Constantin Stoicescu”, Facultatea de Drept, Universitatea din București, și a fost transmisă LIVE, la standarde profesionale, pe portalul Premium www.universuljuridic.ro, pe parcursul a peste 6 ore.
Evenimentul a format obiectul procedurii de aprobare de către INPPA, conferința fiind inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
Conferința s-a derulat în formula unor dezbateri între membrii fiecărui panel, care au intrat în dialog cu participanții din sală, pe problemele pe care le-au ridicat temele propuse.
Organizatorii conferinței au fost:
Revista Română de Drept Comercial
Institutul Român de Drept Comercial
Facultatea de Drept, Universitatea București
Academia de Științe Juridice din România
Grupul editorial Universul Juridic
Partenerii evenimentului:
Comitetul științific a avut următoarea alcătuire:
Prof. univ. dr. Brândușa Mariana Ștefănescu, vicepreședinte, Academia de Științe Juridice din România
Prof. univ. dr. Smaranda Angheni, Facultatea de Drept, Universitatea „Titu Maiorescu” din București; membru titular, Academia de Științe Juridice din România
Prof. univ. dr. emerit Dragoș-Alexandru Sitaru, Facultatea de Drept, Universitatea din București; membru de onoare, Academia de Științe Juridice din România
Prof. univ. dr., av. Lucian Bernd Săuleanu, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova
Conf. univ. dr., av. Luminița Tuleașcă, Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană din București; președinte, Institutul Român de Drept Comercial
Cercetător științific emerit, (prof. univ.) dr., av. Gheorghe Buta, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române; vicepreședinte, Academia de Științe Juridice din România; fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, președintele Secției comerciale
Av. dr. Nicoleta Țăndăreanu, membru corespondent, vicepreședintele Secției de practica dreptului a Academiei de Științe Juridice din România; fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a civilă
Comitetul de organizare a fost structurat astfel:
Av. dr. Nicoleta Țăndăreanu, membru corespondent, vicepreședintele Secției de practica dreptului a Academiei de Științe Juridice din România; fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a civilă; director de proiect
Lect. univ. dr., av. Sergiu Golub, prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Conf. univ. dr., av. Vasile Nemeș, Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București
Lect. univ. dr. Manole-Ciprian Popa, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Cuvântul de deschidere a evenimentului a fost rostit de către dl cercetător științific emerit dr. Gheorghe Buta, director al Revistei Române de Drept Comercial și vicepreședinte al Academiei de Științe Juridice din România. Domnia sa a mulțumit organizatorilor, participanților și partenerilor acestei reuniuni, subliniind schimbarea de paradigmă gândită de organizatori:
„Nu am un discurs pregătit anume, cu atât mai mult cu cât comercianții și comercialiștii sunt oameni practici, pragmatici, eficienți, care dau valoare timpului. Tocmai de aceea, dorim ca răgazul pe care îl avem la dispoziție să fie cât mai util pentru toți participanții, fie ei prezenți fizic, fie la distanță.
Conferința se fundamentează pe un concept nou, pe seama căruia am încercat să dăm prevalență dezbaterilor, în ideea ca acestea să fie cât mai de folos celor interesați.”
La rândul său, dna conf. univ. dr., av. Luminița Tuleașcă, președinte al Institutul Român de Drept Comercial, a adresat câteva cuvinte asistenței:
„Apreciez și mulțumesc mult dnei Nicoleta Țăndăreanu, redactor-șef al Revistei Române de Drept Comercial, pentru invitația de a coorganiza acest eveniment, care a devenit foarte repede un eveniment-reper pentru lumea juridică din țara noastră. Ar fi fost, de altfel, aproape imposibil să nu fi fost coorganizatori, de vreme ce regretatul profesor Stanciu D. Cărpenaru, cel de pe firmamentul conferinței, a fost unul dintre fondatorii marcanți ai Institutului Român de Drept Comercial.
Acest Institut este un think tank care reunește cei mai importanți experți români din domeniul Dreptului comercial – doctrinari și teoreticieni, universitari, avocați, magistrați etc. –, având ca obiectiv principal cercetarea, pregătirea și formarea profesională a celor din domeniul juridic cu un accent prioritar pe Dreptul comercial în ideea modificării și codificării legislației în materie. (…) Urez succes lucrărilor conferinței!”
Un mesaj scurt, dar cuprinzător a fost cel din partea gazdelor, rostit de dl prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept, Universitatea din București:
„Îmi face plăcere să salut organizarea celei de a IV-a ediții a Conferinței de Drept Comercial, în care facultatea noastră se bucură de un parteneriat foarte prestigios, în care există instituții de renume și 8 universități reprezentate, înalți magistrați ai ICCJ și Curții de Apel Cluj etc. Salut, de asemenea, noul format de dezbateri, care sigur va fi unul viu și provocator intelectual.
Nu în ultimul rând, aș dori să transmit un omagiu în memoria profesorului Stanciu D. Cărpenaru, cel care a instituit tradiția Dreptului comercial în facultatea noastră după Revoluția din 1989!”
A existat și o secvență articulată de președintele Grupului editorial Universul Juridic, dl Nicolae Cîrstea, coorganizator al acestui eveniment. Printre altele, domnia sa a spus:
„Profesorul Stanciu D. Cărpenaru a fost profesorul, modelul și mentorul nostru. Împreună cu dna Nicoleta Țăndăreanu am gândit să readucem la viață, în memoria sa, Revista de Drept Comercial, pe care domnia sa a ținut-o în mână, într-o primă ediție, cu puțin timp înainte de pleca dintre noi. (…) Este onorant și emoționant să putem duce mai departe, prin această revistă, aspirațiile și ideile domnului profesor!”
A urmat la microfon dna av. dr. Nicoleta Țăndăreanu, redactor-șef al Revistei Române de Drept Comercial, care decernat cu emoție premiile tradiționale ale Revistei:
– Premiul de excelență STANCIU D. CĂRPENARU pentru cel mai bun articol publicat în Revista Română de Drept Comercial în anul 2023 a fost acordat dlui prof. univ. dr. Titus Prescure, pentru articolul „Despre regimul juridic al transformării transfrontaliere a societăților pe acțiuni, în comandită pe acțiuni și a celor cu răspundere limitată, în reglementarea Legii societăților nr. 31/1990, cu modificările și completările ulterioare”, articol publicat în Revista Română de Drept Comercial nr. 2/2023.
– Premiul special STANCIU D. CĂRPENARU pentru contribuția la afirmarea dreptului comercial a fost decernat dlui prof. univ. dr. Matei Danil, pentru articolul „Un recviem decent? Ediția a III-a a Conferinței Naționale de Drept Comercial – STANCIU D. CĂRPENARU – 16 nov. 2023? O rezoluție, un apel, un manifest”, articol publicat în Revista Română de Drept Comercial nr. 2/2023.
PANELUL I – Drept societar. Tema: Conflictele între acționari și conflictele între acționari și administratori: cauze, prevenție, soluții – a fost moderat de către dna conf. univ. dr. Lavinia Tec, Universitatea de Vest din Timișoara
Lectorii au fost:
- Jud. Iulia Craiu, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția a II-a civilă; formator INM
- Conf. univ. dr. Maria Nica-Dumitru, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
- Conf. univ. dr. Vasile Nemeș, Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București
- Prof. univ. dr. Lucian Bernd Săuleanu, Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova
Problemele în dezbatere au fost:
- Abuzul de majoritate și abuzul de minoritate. Conflictele între moștenitorii asociatului/între moștenitorii unui asociat și ceilalți asociați;
- Conflictele între soții asociați și conflictele între soțul asociat și soțul neasociat;
- Conflictele între asociați și administratori privind distribuirea profitului societății;
- Examenul jurisprudenței naționale în cazul unor tipologii de conflicte între asociat/asociați și administrator.
După pauza de cafea s-a desfășurat PANELUL II, cu tema Arbitrajul comercial – variantă alternativă de soluționare a litigiilor. Avantaje
Moderatorul secțiunii a fost dl prof. univ. dr. Marin Voicu, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” din Constanța, membru titular și președintele Secției de Drept internațional și drept comparat a Academiei de Științe Juridice din România, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, fost judecător la CEDO, care a prezentat asistenței, în debutul secțiunii, câteva idei personale cu valoare adăugată.
Lectorii panelului au fost:
- Jud. Liana Nicoleta Arsenie, președinte, Curtea de Apel București
- Prof. univ. dr., av. Ștefan Deaconu, Facultatea de Drept, Universitatea din București; președinte, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR; membru titular, Academia de Științe Juridice din România
- Jud. dr. Ștefan Ioan Lucaciuc, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția a II-a civilă
- Prof. univ. dr., av. Ioan Schiau, Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania din Brașov
Probleme în dezbatere, pe scurt:
- Sesizarea curții de arbitraj și învestirea tribunalului arbitral;
- Convenția arbitrală patologică. Salvare vs nulitate (ineficacitate/invaliditate);
- Misiunea/ocupația de arbitru este echivalentă unei profesii și face parte din profesiile juridice?
- Între Scylla și Charybda. Opțiunea realizării expertizelor de către experți independenți vs experți desemnați de părți [art. 31 alin. (6) lit. e) RPA]. Avantaje și dezavantaje;
- Controlul judecătoresc al hotărârilor arbitrale: soluții divergente sau contradictorii (limitele controlului de legalitate în acțiunea în anularea hotărârii arbitrale; competența exclusivă a judecătorului-sindic de a verifica condițiile unei creanțe pentru a putea fi înscrisă la masa credală independent de existența unei clauze compromisorii);
- Selecțiuni de jurisprudență a ICCJ în materie arbitrală (condițiile de admisibilitate a motivelor de anulare a hotărârii arbitrale – obligativitatea invocării motivelor în fața instanței arbitrale, pentru ca ele să mai poată fi susținute ulterior pe calea acțiunii în anulare; efectele unei hotărâri judecătorești pronunțate în ordonanța de plată asupra competenței tribunalului arbitral de soluționare pe fond a litigiului în baza convenției arbitrale; posibilitatea/imposibilitatea înlăturării unor considerente din sentința tribunalului arbitral).
După pauza de masă a urmat PANELUL III, cu tema Dreptul insolvenței. Competența judecătorului-sindic și limitele controlului de legalitate, panel moderat de dna av. Simona Maria Miloș, președinte al Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI).
Distinșii speakeri au fost:
- Prof. univ. dr. Radu Bufan, prof. univ. dr. afiliat la Universitatea de Vest din Timișoara
- Av. dr. Andreea Deli Diaconescu, membru în Consiliul Științific al INPPI
- Jud. dr. Mihaela Sărăcuț, Curtea de Apel Cluj – Secția a II-a civilă
- Av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR
Chestiunile în dezbatere au privit:
- Posibilitatea judecătorului-sindic de a analiza tratamentul corect și echitabil al creanțelor cuprinse în planul de reorganizare ori în planul de restructurare (concordatul preventiv), din oficiu (în lipsa unor obiecțiuni/contestații pe acest aspect) sau doar în urma unor contestații ale creditorilor interesați;
- Competența judecătorului-sindic sau a instanței de drept comun de soluționare a contestațiilor/acțiunilor în anularea hotărârii AGA de desemnare a administratorului special;
- Raportul prevăzut de art. 58 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 85/2014. Conținut, suport informațional, contestare, competența judecătorului-sindic de aprobare/respingere;
- Raportul cauzal prevăzut de art. 58 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014. Conținut, relația cu raportul prevăzut de art. 58 alin. (1) lit. a), contestare, competența judecătorului-sindic (singur) de a analiza acest raport;
- Admisibilitatea/inadmisibilitatea formulării unei contestații împotriva măsurii practicianului în insolvență de convocare a unei adunări a creditorilor. Ar fi o astfel de contestație supusă cenzurii judecătorului-sindic?
- Competența judecătorului-sindic în privința acțiunilor având ca obiect nulitatea titlului constatator al creanței, formulate de către contestator pe calea procesuală a contestației la tabel.
Conferința s-a încheiat cu concluzii și învățăminte unanim apreciate.
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.