Conferință Națională [CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a

120       0
1 vot, medie: 2,00 din 51 vot, medie: 2,00 din 51 vot, medie: 2,00 din 51 vot, medie: 2,00 din 51 vot, medie: 2,00 din 5 (1 votes, average: 2,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

[CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a 📅 22 noiembrie 2022 [CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a

Data 22 noiembrie 2022
Locația Facultatea de Drept – Universitatea din București, sala „Constantin Stoicescu” și online

Revista română de drept comercial, Facultatea de Drept a Universității din București, Institutul Român de Drept ComercialșiGrupul editorial Universul Juridic au organizat, în data de 22 noiembrie 2022, cea de a doua ediție a Conferinței Naționale de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru. 

 Evenimentul a avut loc la Facultatea de Drept, Universitatea din București, în Sala „Constantin Stoicescu”, dar și cu broadcasting online, în direct, pe portalul premium www.universuljuridic.ro, preț de circa 8 ore.  

 Conferința a fost inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților, punctele de pregătire profesională urmând a fi acordate după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA. Mai mult, evenimentul s-a bucurat și de acreditarea INPPI, care a acordat participanților câte 10 puncte de pregătire profesională. 

 Partenerii acestei ediții au fost Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), WOLTERS KLUWER România, Alpha Bank și Tudor. Personal Tailor. 

 Prin cuvântul președintelui său, dl. Nicolae Cîrstea, organizatorul (Grupul editorial Universul Juridic) a transmis urări de bun-venit și de succes în dezbateri tuturor celor prezenți fizic sau la distanță. Cu acest prilej, au fost exprimate gânduri pioase, de respect și recunoștință la adresa și în memoria celui care a fost regretatul prof. univ. dr. Stanciu D. Cărpenaru 

 „Am fost deosebit de onorați și impresionați să avem acceptul profesorului Stanciu D. Cărpenaru pentru a edita Revista română de drept comercial, pe care a avut ocazia să o vadă și să o valideze cu puțin timp înainte de a se despărți de noi toți, fapt care ne-a determinat să inițiem această serie importantă de conferințe, care îi poartă numele”, a spus președintele Nicolae Cîrstea.  

 Cuvintele introductive au fost continuate de către coordonatorul științific al evenimentului, dna dr. Nicoleta Țăndăreanu, fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, lector INPPI, care a adresate un călduros salut audienței.  

 Un mesaj de bun-venit, mulțumiri și încurajare a aparținut dlui prof. univ. dr., av. Gheorghe Buta – director, Revista română de drept comercial, urmat de intervenția reprezentantului gazdelor, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din București, dl. prof. univ. dr., av. Răzvan Dincă 

 „Mă bucur să găzduim acest eveniment chiar în Sala Constantin Stoicescu a Facultății noastre, exact unde, în 2010, dl. prof. univ. dr. Stanciu D. Cărpenaru a fost încununat cu distincția OPERA OMNIA! Facultatea de Drept onorează memoria acestui corifeu al științei juridice, față de care am apreciat cel mai mult capacitatea de a inova și a se reinventa în foarte multe rânduri în postura de cercetător juridic, în decursul carierei sale. Domina sa a contribuit esențial la reintroducerea Dreptului Comercial în învățământul juridic autohton în anii ’90, încadrându-se într-o generație de străluciți cercetători și comercialiști. Avem datoria morală să perpetuăm omagiul nostru pentru acest gest refondator și să ducem mai departe tradiția de cercetare juridică și de învățământ juridic în sfera Dreptului Comercial, pe care profesorul Stanciu D. Cărpenaru a relansat-o”, a subliniat, în intervenția sa, decanul Răzvan Dincă. 

 A urmat intervenția remote a dnei prof. univ. dr. Smaranda Angheni – președinte, Institutul Român de Drept Comercial, care a evocat personalitatea profesorului Cărpenaru și a punctat din comandamentele ariei Dreptului Comercial. 

 În preambulul Conferinței, a fost decernat Premiul de excelență Stanciu D. Cărpenaru pentru cel mai bun articol publicat în Revista română de drept comercial în anul 2021, al cărui laureat a fost dl. Marin Voicu, avocat în cadrul cabinetului individual de avocat „Marin Voicu”, fost judecător la CEDO, având o vastă experiență în Drept Civil, Drept Comercial și Drept Comercial Internațional, Drept Maritim și Drept Comunitar al UE, o adevărată personalitate în domeniu. Un laudatio cuprinzător și generos a venit din partea dnei prof. univ. emerit dr. h.c. Brândușa Ștefănescu. 

 „Mulțumesc mult pentru acest premiu. Cred că ce faceți aici (a doua conferință de Drept Comercial – n.n.) se înscrie într-o continuitate promisă!”, a subliniat premiantul ediției. 

 Prima Secțiune, Drept Societar, a fost moderată de către dl. lector univ. dr. Manole Popa și a reunit seria următoare de prezentări, cu titlurile subsecvente: 

 Prof. univ. dr. Smaranda Angheni – „Provocări teoretice și practice privind noua lege a registrului comerțului nr. 265/2022” 

 Prof. univ. dr., av. Adriana Almășan – „Schimbarea paradigmei în reglementarea relațiilor comerciale”  

 Prof. univ. dr., av. Radu Rizoiu – „Despre nevoia de drept comun în epoca specializării” 

 Prof. univ. dr., av. Camelia Florentina Stoica, lector. univ. dr. Radu Ștefan Pătru – „Aspecte relevante privind simplificarea înregistrării societăților la Registrul Comerțului aduse de Legea nr. 265/2022” 

 Prof. univ. dr. Lucian Săuleanu – „Transmiterea părților sociale către moștenitori” 

 Prof. univ. dr. Ioan Schiau – „Despre limitele reglementării mandatului administratorului societății pe acțiuni” 

 Prof. univ. dr. Radu Bufan, av. dr. Mirela Buliga – „Provocările actuale ale practicii ANAF la adresa dreptului societar” 

 Prof. univ. dr., av. Gheorghe Piperea – „Guvernarea corporatistă în era capitalismului de supraveghere” 

 Lector. univ. dr. Manole Popa – „Scurte considerații referitoare la unele modificări aduse legii societăților prin noua lege privind registrul comerțului” 

 Gabriel Ungureanu, director executiv, Wolters Kluwer România – „Digitalizarea – un demers necesar pentru profesioniștii domeniului juridic” 

 După pauză, a urmat cea de a doua secțiune, Dreptul Insolvenței, moderată de dr. Nicoleta Țăndăreanu, cu următoarele contribuții științifice: 

 Av. Simona Maria Miloș, av. dr. Andreea Deli-Diaconescu – „Măsura și specificul derogărilor legislației insolvenței de la dreptul comun al contractelor: denunțarea contractelor în derulare” 

 Av. Stan Târnoveanu – „Starea de dificultate ca cerință de deschidere a procedurilor de prevenire a insolvenței. Dovada acesteia” 

 Lector. univ. dr. Sergiu Golub – „Acordul de restructurare – o procedură cu geometrie variabilă” 

 Prof. univ. dr. Lucian Bercea – „Actions speak louder than words? Despre raportul dintre considerentele și dispozitivul unor decizii privind asigurarea practicii judiciare unitare în materie comercială” 

 Conf. univ. dr., av. Luminița Tuleașcă – „Problematici ale răspunderii organelor de conducere pentru insolvența societății debitoare” 

 Dr. Nicoleta Țăndăreanu – „Obligația de înregistrare în registrul comerțului a mențiunilor privitoare la procedurile de prevenire a insolvenței” 

  În cea de a treia secțiune, Obligații Comerciale, dl. conf. univ. dr., av. Vasile Nemeș a dat cuvântul următorilor speakeri: 

  Prof. univ. dr., av. Gheorghe Buta, asist. univ. drd. Vlad Muscă – „Încetarea unilaterală a unui contract comercial în contextul unei crize majore” 

 Prof. univ. dr. Adrian Severin – „Exigențele realității și norma de drept; pledoarie pentru reglementarea distinctă a raporturilor comerciale”   

 Conf. univ. dr., av. Vasile Nemeș, lector dr. Gabriela Fierbințeanu – „Obligațiile de diligență în materie de durabilitate a întreprinderilor”  

 

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Conferința Națională de Drept Comercial – Stanciu D. Cărpenaru, ediția a II-a was last modified: noiembrie 25th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.