Cu gândul la vacanţă

11 apr. 2017
Vizualizari: 2666

Deschidem Revista din această seară cu un anunț al administrației americane: „Președintele SUA, Donald Trump, a semnat protocolul de aderare la NATO a Muntenegrului, ratificat anterior de Senatul american, astfel fiind eliminat încă un obstacol major în calea alăturării micii țări balcanice la Alianța Nord-Atlantică, relatează agenția de presă macedoneană MIA”, după cum relatează Agerpres.

„Rusia a obiectat puternic față de admiterea aliatului său istoric la NATO și chiar ar fi încercat organizarea unei lovituri de stat în timpul recentelor alegeri generale, comentează MIA. Opoziția din Muntenegru, care înglobează în mare parte comunitatea etnicilor sârbi, se opune aderării la NATO, boicotează parlamentul în respectiva problemă și a amenințat să organizeze un referendum împotriva aderării”, mai scrie Agepres

Noul stat membru NATO va consolida flancul estic al Alianței. De altfel, și România caută să își întărească relațiile cu celălalte state NATO din est.

„Implementarea deciziilor adoptate la Varșovia pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, cooperarea dintre forțele aeriene din România și SUA, precum și evoluțiile recente din mediul internațional de securitate au fost principalele teme de discuție în cadrul întâlnirii de astăzi, 11 aprilie, de la sediul M.Ap.N., purtate de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul Comandamentului aerian aliat de la Ramstein și al Forțelor aeriene ale Statelor Unite din Europa (USAFE)”, se arată într-un comunicat MApN, citat de Agerpres.

Acasă, la București, „Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni seară, că se dorește crearea unui registru electronic al tuturor cauzelor penale cu prejudicii, iar în acest context a cerut instanțelor să transmită o situație”, scrie Agerpres.

„Vrem să facem un registru electronic al tuturor cauzelor penale cu prejudicii, cauze care trebuie executate pe latură penală (…), pe latură civilă, să vedem ce poate fi confiscat de către ANAF și valorificat prin ANABI. De multe ori (…), valoarea de pe hârtie a prejudiciilor declarate este mult mai mică decât valoarea bunurilor indisponibilizate și care pot fi sechestrate. De aici vedeți deosebirea foarte mare dintre valoarea declarată a bunurilor indisponibilizate în vederea confiscării și valoarea bunurilor confiscate efectiv”, a declarat ministrul Toader jurnaliștilor de la România Tv, după cum notează Agerpres.

Și tot ministrul Toader s-a pronunțat recent și asupra continuării anchetei Parchetului General în privința adoptării Ordonanței nr. 13/2017.

Cotidianul scrie că: „Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că este convins ca procurorii Parchetului General nu mai urmăresc în dosarul O.U.G nr. 13 aspecte de oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituționalitate, precizând că „o soluție de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată”.

HotNews relatează despre audierile de la DNA.

„Consultantul politic Dan Andronic, patronul ziarului Evenimentul Zilei, este urmărit penal de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din anul 2009, anunța Direcția Națională Anticorupție. În acelasi dosar, DNA le-a pus sub urmărire penală, în toamna trecută, pe Ioana Băsescu și Elena Udrea. Dan Andronic a fost citat marți la DNA, pentru a fi audiat”, notează HotNews.

Mediafax prezintă azi grila de salarizare din justiție, potrivit noii Legi a salarizării unitare: „Potrivit proiectului legii salarizării pus în dezbatere publică, indemnizațiile lunare ale judecătorilor, procurorilor și magistraților-asistenți vor ajunge, până în 2022, la sume cuprinse între 6.582 de lei și 26.250 de lei, în funcție de grad și de vechimea în muncă”.

În Parlament, deputații „au adoptat marți, cu 178 voturi pentru, 38 contra și 51 de abțineri, propunerea legislativă potrivit căreia judecătorii de la Curtea Constituțională nu vor putea fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată fără încuviințarea plenului CCR”, după cum relatează Agerpres .

Tot azi, „Camera Deputaților a adoptat, marți, reexaminarea Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 4/2016, ca urmare a Deciziei CCR, stabilind că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunțarea unei hotărâri definitive a unei instanțe judecătorești și renunțând la amendamentele aduse de aleși”, potrivit Mediafax.

„Camera Deputaților a decis marți, cu 135 de voturi „pentru”, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 și 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desființează noțiunea de conflict de interese pentru funcționarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, scrie News.ro.

Universul Juridic anunță o nouă întâlnire profesională a avocaților din vestul României: „Sâmbătă, 22 aprilie, Baroul Timiș, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara și Editura Universul Juridic, organizează la Timișoara conferința cu tema „Probleme controversate și soluții de drept civil și procedură civilă”.

Ne apropiem de Paști, sărbătoare care prilejuiește tuturor o binemeritată vacanță.

O veste de ultimă oră, de la Ministerul Educației, este un motiv de bucurie în plus pentru școlari, dar și pentru părinți.

„Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, vacanța era programată din 19 aprilie. Având în vedere însă că 17 aprilie, a doua zi de Paște, este nelucrătoare, iar pe 18 aprilie, conform contractului colectiv de muncă, dascălii au liber, elevii vor pleca în vacanță din 14 aprilie, după terminarea orelor. Ei se vor întoarce la cursuri pe 2 mai”, anunță DC News

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Cu gândul la vacanță was last modified: aprilie 11th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: