„Cu cât provocările sunt mai dificile, cu atât realizările sunt mai importante!”. Interviu cu av. Cristina Hotca, membru fondator Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații

25 oct. 2021
Vizualizari: 562

Legal Magazin: Faceți parte dintr-o echipă puternică, Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații, un nume cu rezonanță în domeniul avocaturii. Această poziție implică responsabilități însemnate. Care sunt principalele provocări și ce satisfacții profesionale aduce munca într-o societate cu prestigiu?

Cristina Hotca: A face parte dintr-o societate de prestigiu este o mare responsabilitate, pentru că trebuie să contribui la consolidarea și, totodată, la dezvoltarea poziției create, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Provocările vin atât în relația cu clienții, dar si  cu instanțele de judecată. În primul rând, una dintre provocări este aceea de a convinge clientul să-ți acorde încrederea că vei face tot ce e posibil pentru soluționarea problemelor sale,  în condiții cât mai avantajoase pentru el, fără să-i poți promite un rezultat anume pentru că decizia judiciară nu îți aparține. În al doilea rând, în ceea ce privește instanțele de judecată, provocarea este aceea că va trebui să găsești soluții interpretând dispozițiile legale, să te faci înțeles, să convingi judecătorul cu argumentele tale, chiar și atunci când simți că balanța se poate înclina și în defavoarea ta. Satisfacțiile profesionale sunt o urmare a provocărilor de care vorbeam. Cu cât acestea sunt mai dificile, cu atât realizările sunt mai importante.

Legal Magazin: Una dintre competențele dumneavoastră vizează asigurările. Managerii din această piață spun că potențialul e imens, dar departe de a fi atins. Care ar fi direcțiile de creștere și ce trebuie să se întâmple pentru ca insurance-ul românesc să se apropie de nivelul din țările europene dezvoltate?

Cristina Hotca: Nu aș putea să mă pronunț asupra unor analize cu privire la dezvoltarea pieței de asigurări, dar din punctul de vedere al avocatului care activează în acest domeniu, cred că este necesară o mai mare disponibilitate a societăților de asigurări în soluționarea pe cale amiabilă a litigiilor care, de prea multe ori, sunt lăsate în seama instanțelor de judecată. Și mă refer la dosare care au ca obiect despăgubiri atât materiale, cat și morale, care ajung să fie recuperate de către păgubitdupă o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce diminuează foarte mult încrederea în operatorii din acest domeniu.

„Este necesară o mai mare disponibilitate a societăților de asigurări în soluționarea pe cale amiabilă a litigiilor care, de prea multe ori, sunt lăsate în seama instanțelor de judecată”.

Legal Magazin: Ce așteptați de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în sensul dezvoltării sectorului asigurărilor?

Cristina Hotca: Așteptările de la ASF, în calitatea sa de autoritate de reglementare si control în domeniul asigurărilor, sunt legate de acte normative care să diminueze problemele cu care se confruntă acum piața asigurărilor, iar acestea se văd în numărul foarte mare de reclamații adresate acestei instituții. Și poate sancțiuni mai drastice pentru nerespectarea termenelor de plată și a penalităților de întârziere.

La cele de mai sus, aș mai adăuga necesitatea clarificării poziției service-urilor auto în lanțul celor implicați în contractul de asigurare, acestea nefiind considerate creditori de asigurări potrivit Legii nr. 213/2015, astfel că sunt puse în situația imposibilității recuperării contravalorii serviciilor prestate unui păgubit al unei societăți de asigurare aflate în faliment.

Legal Magazin: Un alt palier pe care vă desfășurați activitatea privește relațiile de muncă, un domeniu complicat, cumulte disensiuni între patronate, sindicate, angajați. Ce credeți că ne lipsește, la acest capitol, pentrua ne situa alături de statele UE cu economii avansate?

Cristina Hotca: În relațiile de muncă este foarte important ca legislația de specialitate să aibă în vedere particularitățile autohtone, din punct de vedere economic, juridic, social. Este de dorit ca relația dintre angajat si angajator să se bazeze pe încredere reciprocă, dar si pe dispoziții foarte clare, care să sancționeze ambele părți când acest lucru nu se întâmplă. Cred că se simte necesitatea unor norme care să protejeze mai mult angajatul, în relațiile de muncă, de eventuale măsuri abuzive ale angajatorului.

„Cred că se simte necesitatea unor norme care să protejeze mai mult angajatul, în relațiile de muncă, de eventuale măsuri abuzive ale angajatorului”.

Legal Magazin: Dreptul familiei este o altă arie de practică la modă, dar și foarte frământată, cu multe schimbări legislative în toată lumea, asupra căreia vă exercitați competențele. În opinia dumneavoastră, România ține pasul cu exigențele pe plan mondial?

Cristina Hotca: Din punctul meu de vedere, România este conservatoare în ce privește relațiile de familie. Pe de o parte, deși există legislație în materia convențiilor matrimoniale, soții sunt reticenți în a încheia un astfel de act, care ar simplifica mult lucrurile în situația unui eventual divorț. Pe de altă parte, nu avem o reglementare în materia comunității de bunuri în materia concubinajului, existând doar unele proiecte de acte normative.

Legal Magazin: Încercări foarte grele înfruntați, probabil, în litigiile din contencios. Este statul român unul înțelegător, cooperant față de contribuabilii săi, persoane fizice și juridice?

Cristina Hotca: Materia contenciosului administrativ implică o paletă foarte largă de litigii cu diverse instituții ale statului, unele mai cooperante, altele mai puțin. Acest lucru se întâmplă fie din cauza concepției pe care acestea o au cu privire la contribuabil, fie din cauza legislației care, cel puțin în materie de taxe și impozite, a devenit din ce în ce mai greoaie, de multe ori de neînțeles și chiar cu dispoziții contradictorii. La acestea se adaugă și durata foarte mare a proceselor în materie, mai ales la instanțele superioare.

Legal Magazin: Cum ați decis să vă dedicați profesiunii de avocat? Dacă nu ați fi fost avocat, ce altă meserie ați fi practicat?

Cristina Hotca: Pentru mine avocatura a venit după 14 ani de activitate în calitate de consilier juridic, ceea ce m-a ajutat foarte mult, pentru că am acumulat multă experiență în acea perioadă. Am făcut pasul în avocatură considerând că pot să mă implic și în alte materii, pe care nu aveam cum să le abordez în calitate de consilier juridic, dar și pentru libertatea pe care ti-o oferă această profesie.În copilărie îmi doream să fiu învățătoare, iar mai târziu profesoară. Așa că, dacă nu eram avocat, cu siguranță aș fi fost cadru didactic.

Legal Magazin: Cât de complicat este să vă practicați profesia cot la cot cu soțul, care vă este și șef? Se inversează rolurile acasă?

Cristina Hotca: Mie îmi place să cred că eu și soțul meu suntem parteneri, chiar dacă el este coordonatorul societății, parteneriat care se regăsește si acasă. Așa că, pentru noi nu este deloc complicat, ci aș spune că acest fapt constituie chiar un avantaj, care ne permite să gestionăm mult mai ușor toate activitățile.

„România este conservatoare în ce privește relațiile de familie. Pe de o parte, deși există legislație în materia convențiilor matrimoniale, soții sunt reticenți în a încheia un astfel de act, care ar simplifica mult lucrurile în situația unui eventual divorț”.

* Este extras din Revista LEGAL MAGAZIN nr. 32 – 10 ani de excelență în Dreptul Penal al afacerilor

„Cu cât provocările sunt mai dificile, cu atât realizările sunt mai importante!”. Interviu cu av. Cristina Hotca, membru fondator Hotca, Neagu, Sitaru & Asociații was last modified: octombrie 25th, 2021 by Cristina Hotca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice