„Cu atât mai mult în aceste vremuri, Consorțiul Universitaria este un reper în România”. Interviu cu prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București

30 aug. 2021
Vizualizari: 156

Luni, 30 august 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un interviu cu rectorul Academiei de Studii Economice din București, domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor, cu titlul „Cu atât mai mult în aceste vremuri, Consorțiul Universitaria este un reper în România”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente interesante din interviul Domniei Sale:

„Consorțiul nostru este un reper și o voce de ascultat în România, cu atât mai mult în aceste vremuri în care dinamica evenimentelor acționează, uneori, împotriva unei evoluții previzibile, coerente și susținute a învățământului superior.”

 

„Nu cred că ideea unor reforme, mereu noi, de câte ori se schimbă decidenții politic din domeniu, constituie un mesaj inspirațional și motivațional pentru cei asupra cărora sunt îndreptate efectele acestor reforme. În același timp, nu orice schimbare este o cheie către succes.”

 

„Consorțiul Universitaria a atras atenția de câțiva ani, atât în spațiul public, cât și în cel profesional, asupra necesității reprezentării proporționale a universităților în toate structurile consultative și decizionale din domeniile învățământului superior și al cercetării. Am formulat propunerea ca, spre exemplu, în Consiliul Național al Rectorilor să existe un reprezentant (1 vot) la 3.000-5.000 de studenți înmatriculați.”

 

„Trebuie să fim atenți la implementarea procesului Bologna, astfel încât să corelăm cele trei programe de studii: licență, masterat și doctorat. Consider că un program de pregătire doctorală trebuie să asigure continuitatea pe domeniu a programelor de licență și masterat. Suntem în prezent într-un proces lung și complex de evaluare și acreditare a domeniilor de doctorat la care trebuie să fim foarte atenți.”

 

„Școala superioară economică trebuie abordată ca fiind unul dintre principalele motoare ale societății în dezvoltarea sustenabilă, în sporirea nivelului de trai și a calității vieții, respectiv a bunăstării umane, cu particularități distincte care nu se regăsesc în competiția generală.”

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

 

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor s-a născut la 24 martie 1968. A absolvit în 1993 Facultatea de Economia și Gestiunea Producției Agricole și Alimentare din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București. Întreaga sa activitate universitară se leagă de această prestigioasă instituție de învățământ superior, pe care a servit-o încă de la terminarea facultății.

A parcurs toate etapele carierei didactice la nivel înalt, exercitând, rând pe rând, funcțiile de preparator universitar (1993-1995), asistent universitar (1995-1998), lector (1998-2001), conferențiar (2002-2007), iar din 2007 și până în prezent, profesor universitar. Între timp, a obținut titlul de doctor în Economie, în anul 1999. Din 2016 este rector al ASE București. La aceeași instituție a urmat, în 2009, cursul postuniversitar de Management universitar. A luat parte la elaborarea mai multor lucrări, printre care patru cursuri universitare (la unul dintre acestea fiind autor unic) și 11 cărți de specialitate, la două dintre ele fiind autor unic.

De asemenea, Nicolae Istudor s-a implicat și în „treburile cetății”. A derulat activitate administrativă în domeniul agroalimentar, ocupându-se cu precădere de evaluarea, monitorizarea și controlul unităților de profil. În perioada 2001-2004 a fost director general, iar între aprilie 2004 și ianuarie 2005, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. A participat, printre altele, la programul de instruire „Rolul Ministerului Agriculturii în economia de piață liberă” – București (2003), și la „Programul de instruire internațională privind politicile agricole și de dezvoltare rurală” – Dublin, Irlanda (2003).

A primit mai multe distincții, dintre care enumerăm: Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler pentru activitatea desfășurată în vederea dezvoltării rurale și eficientizării ramurilor agricole și silvice în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu ocazia Zilei Naționale a României – Președinția României (2004); Diploma „Profesorul anului 2009”, acordată de Asociația Facultăților de Economie din România; Diploma de recunoaștere a activității depuse în sectorul agroalimentar – Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) – martie 2010.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

 

„Cu atât mai mult în aceste vremuri, Consorțiul Universitaria este un reper în România”. Interviu cu prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București was last modified: august 30th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: