CSM. Selecţia unui judecător naţional, reprezentant al României în cadrul Marii Camere de Apel a Organizaţiei Naţionale a Brevetelor

13 mart. 2017
Vizualizari: 1713

Conform comunicatului publicat în data de 13 martie 2017, CSM anunță inițierea procedurii de selecție a unui judecător național, reprezentant al României în cadrul Marii Camere de Apel a Organizației Naționale a Brevetelor.

Astfel, Consiliul de Administrație al Organizației Europene a Brevetelor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, formularea propunerii de nominalizare a unui judecător național în Marea Cameră de Apel a Organizației Europene a Brevetelor (OEB), având în vedere retragerea din cadrul acestei Camere a doamnei judecător Octavia Spineanu-Matei.

Consiliul de Administrație are competența de a numi în poziția de membru ai Marii Camere de Apel judecători naționali care au competență în domeniu. Numirea este posibilă în urma unei consultări prealabile a Președintelui Oficiului European de Brevete, durata mandatului judecătorilor fiind de minimum 1 an până la un maxim de 5 ani, cu posibilitatea unei noi numiri. În practică, numirile în cadrul Camerei se fac pentru o perioada de 3 ani. Judecătorii astfel numiți nu sunt împiedicați a-și desfășura activitatea în instanțele naționale de unde provin.

Participarea în cadrul Marii Camere de Apel are și un caracter de reprezentare, iar implicarea judecătorilor naționali în cazurile acesteia se face în baza unui sistem de rotație. Un criteriu important în aplicarea acestui sistem de rotație este limba de lucru indicată de către respectivul membru al Camerei.

Criteriile în funcție de care sunt numiți în Marea Cameră de Apel judecătorii naționali sunt următoarele:

– Candidații trebuie să fie cel puțin licențiați în drept (constituie un avantaj studiile doctorale/de masterat/cursuri de formare profesională/lucrări publicate, etc. în materia vizată;
– Candidații trebuie să aibă o bogată experiență în materia brevetelor de invenție. Să asigure cele mai înalte standarde de competență și să aibă experiență dovedită în domeniul litigiilor în materie de brevete de invenție. Această cerință vine să sublinieze ideea conform căreia scopul Marii Camere de Apel a OEB nu este de a forma profesional judecătorii care nu au experiență în domeniu. În acest sens, se consideră că este importantă numirea persoanelor a căror activitate este strâns legată de dreptul brevetelor, cu vastă experiență până la momentul depunerii candidaturii pentru această poziție;
– Candidații trebuie să aibă cunoștințe lingvistice avansate; este esențial să aibă o foarte bună cunoaștere și capacitatea de a-și desfășura activitatea în cadrul Camerei în cel puțin una din limbile oficiale a Oficiului European de Brevete și este recomandabil să cunoască cel puțin încă una dintre celelalte limbi oficiale. Limbile oficiale ale OEB sunt: engleza, franceza și germana.

Candidații trebuie să depună cel puțin un curriculum vitae, precum și alte documente pe care le consideră relevante în susținerea candidaturii (diplome, certificate, atestate, date privind activitatea didactică și de cercetare științifică, cu referiri la lucrările elaborate și publicate, etc.), atestate care dovedesc cunoașterea limbilor străine și să indice limba oficială în care urmează să lucreze la Marea Cameră de Apel a OEB.

Persoanele interesate își pot depune candidatura la Consiliul Superior al Magistraturii până la data de 20 martie 2017, prin e-mail, la adresa daerip@csml909.ro sau druo@csml909.ro.

CSM. Selecția unui judecător național, reprezentant al României în cadrul Marii Camere de Apel a Organizației Naționale a Brevetelor was last modified: martie 14th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: