CSM propune modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (ordinea de zi soluționată)

6 nov. 2015
Vizualizari: 1582

Despre

  • 3 noiembrie 2015
  • Hotărâri adoptate de CSM

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul CSM, în ședința din 3 noiembrie 2015, CSM a adoptat mai multe hotărâri. Vă prezentăm, în continuare, o parte dintre respectivele hotărâri:

 

Modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Plenul CSM a hotărât sesizarea Ministerului Justiției cu următoarele propuneri de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (rep. M. Of. nr. 826 din 13 septembrie 2005; cu modif. ult.), după cum urmează:

La art. 39, alin. (1) și alin. (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță, judecătorii, cu excepția celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, și procurorii sunt supuși unei evaluări periodice privind calitatea activității, eficiența, integritatea și obligația de formare profesională continuă, iar în cazul judecătorilor și procurorilor numiți în funcții de conducere, și modul de îndeplinire a atribuțiilor manageriale.

(…)

(3) Judecătorii și procurorii cu o vechime în funcție mai mare de 20 de ani, nu sunt supuși evaluării, cu excepția situațiilor în care, pentru motive obiective, evaluarea este necesară”.

 

Suspendarea art. 2 din Hotărârea Plenului CSM nr. 962/2015

Plenul CSM a constatat suspendarea de drept a art. 2 din cuprinsul Hotărârii Plenului CSM nr. 962/2015, ca urmare a contestării hotărârii Plenului la instanța supremă, conform art. 29 alin. (8) din Legea nr. 317/2004 (rep. M. Of. nr. 628 din 1 septembrie 2012; cu modif. ult.).

 

Modificarea Regulamentului privind evaluarea activității profesionale a judecătorilor și procurorilor

Plenul CSM a hotărât modificarea și completarea Regulamentului privind evaluarea activității profesionale a judecătorilor și procurorilor, potrivit propunerilor formulate de grupul de lucru (inclusiv cele referitoare la data intrării în vigoare și la dispozițiile tranzitorii), cu completarea propusă de Comisia nr. 2 din ședința de la data de 26.10.2015.

 

Adoptarea unui nou Ghid de evaluare a activității profesionale a magistraților

Plenul CSM a hotărât adoptarea unui nou Ghid de evaluare a activității profesionale a magistraților, conform propunerii grupului de lucru și cu observațiile Comisiei nr. 2 din ședința de la data de 26.10.2015, și abrogarea Hotărârii CSM nr. 10/2008 prin care a fost adoptat Ghidul de evaluare a activității profesionale a magistraților.

De asemenea, Plenul CSM a hotărât aprobarea fișelor de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor și a modelului orientativ al raportului de evaluare, conform Anexelor 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ale punctului de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios, și abrogarea Hotărârii CSM nr. 839/2010 prin care au fost aprobate fișele de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor, modelul orientativ al raportului de evaluare și modelul orientativ al procesului-verbal anual de evaluare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Plenul CSM a mai hotărât reglementarea unor dispoziții tranzitorii, în sensul că, dacă perioada supusă evaluării a început înainte de data intrării în vigoare a hotărârilor prin care se aprobă noul ghid de evaluare și, respectiv, noile fișe de evaluare și modelul orientativ al raportului de evaluare (hotărâri care urmează să intre în vigoare odată cu intrarea în vigoare a hotărârii prin care va fi modificat regulamentul) și se împlinește după această dată, la evaluarea judecătorului sau procurorului se au în vedere Ghidul de evaluare a activității profesionale a magistraților aprobat prin Hotărârea nr. 10/2008 și fișele de evaluare a activității profesionale a judecătorilor și procurorilor, modelul orientativ al raportului de evaluare și al procesului-verbal anual de evaluare, astfel cum au fost aprobate prin Hotărârea CSM nr. 839/2010.

 

Participarea INM la anumite proiecte

Plenul CSM a aprobat participarea INM la următoarele proiecte, propuse pentru finanțare Comisiei Europene:

1. Proiectul „Practical seminars/exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters”(Seminarii/Exerciții practice în aplicarea instrumentelor de cooperare judiciară internațională în materie civilă și comercială);

2. Proiectul EU/CoE „Help in the 28” II Phase, coordonat de Consiliul Europei și Programul HELP;

3. Proiectul în domeniul aplicării Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, coordonat de către Ludwig Boltzmann Institut of Human Rights (BIM);

4. Proiectul având ca obiectiv consolidarea cooperării judiciare în domeniul dreptului familiei și dreptului succesoral, coordonat de Academia de Drept European de la Trier (ERA);

5. Proiectul în materia cooperării judiciare și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, coordonat de Academia de Drept European de la Trier (ERA);

6. Proiectul „Consolidarea drepturilor procedurale pentru persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale – proiect comun pentru judecători, procurori și practicieni din Germania, Bulgaria și România”, coordonat de Fundația Germană pentru Cooperare Internațională.

 

Codul de etică a funcționarilor publici și a personalului contractual din cadrul CSM

Plenul CSM a aprobat Codul de etică a funcționarilor publici și a personalului contractual din cadrul CSM.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul CSM (www.csm.ro).

CSM propune modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (ordinea de zi soluționată) was last modified: noiembrie 5th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.