[Update: Mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile] CSM. Mesajul președintelui CSM cu ocazia Zilei Justiției

5 iul. 2021
Vizualizari: 92
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update: Mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile

Conform site-ului oficial (www.csm1909.ro), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, în data de 4 iulie 2021, mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul CSM, cu ocazia Zilei Justiției.

Redăm, în continuare, mesajul membrilor aleși:

MESAJUL membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu ocazia „Zilei Justiției”

În România, „Ziua Justiției” a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 364 din 27 iunie 1994. Aceasta este celebrată anual, în prima duminică din luna iulie, obiectivul principal fiind acela de a marca deosebita importanță a puterii judecătorești și a tuturor profesioniștilor din domeniul justiției care fac posibilă consolidarea întregului sistem judiciar, a relațiilor instituționale și a statului de drept.

Este un bun prilej de a reflecta asupra parcursului din ultimii ani al justiției din România, și de a ne concentra pentru a menține justiția în limita sa constituțională și în folosul societății românești.

Anul care a trecut a marcat unele fenomene periculoase care sunt de natură să afecteze legitimitatea sistemului judiciar în ochii societății, cum ar fi:

Creștere incertitudinii juridice prin aplicarea normelor de drept ca simplu mobil al promovării credințelor și opțiunilor proprii și nu ca izvor și limită a exercitării prerogativelor judiciare.
Scăderea dramatică a calității motivării deciziilor judiciare, fie ele emise de parchete sau de instanțe, prin superficiala trecere în revistă a situațiilor de fapt și a aparatului de aplicare a raționamentului tehnico-juridic.
Aderarea din ce în ce mai fățișă a magistraților la curentele de opinie cu caracter politic, chiar dacă sunt cosmetizate ca preocupări pentru organizarea justiției.
Abandonarea rezervei care trebuie să caracterize un arbitru și angajarea în arena polemicilor publice specifice celorlate puteri ale statului.
Personalizarea nepermisă a funcțiilor judiciare ca principal factor de erodare a pozitivismului juridic.
Toate aceste dinamici, din ce în ce mai evidente, vor avea un efect negativ asupra întregului sistem, ridicând întrebarea legitimă dacă justiția se achită de sarcina ei în contractul social cu societatea, care îi garantează și finanțează un statut în schimbul realizării exclusive a rolului său și menținerii în limitele aferente acestuia. Mai mult ca oricând se simte nevoia funcționării mecanismelor de autoreglare la nivelul sistemului de justiție, înainte ca aceasta să își compromită legitimitatea și autonomia.

O realitate care a devenit mult mai acută în zilele acestea, deși ea era vizibilă încă din anii 2010, este restrângerea nepermisă a dreptului la apărare și a exercițiului acesteia. Pentru a garanta un proces echitabil specific statului democratic este necesară atât intervenția normativă a puterii leguitoare cât și corectarea comportamentelor arbitrare a unora dintre profesioniștii dreptului care exercită funcția judiciară.

Un alt element de actualitate este tranziția către mediul online, ca mijloc de soluționare a litigiilor și a petițiilor, care a adus un plus de eficiență pentru justițiabili. Aceasta a condus în mod neechivoc la ideea că utilizarea noilor tehnologii, date fiind beneficiile acestora pentru înfăptuirea actului de justiție, trebuie să devină o regulă, nicidecum o excepție adaptată momentului.

„Ziua Justiției” are un rol fundamental asupra conștientizării necesității și importanței înfăptuirii cu fermitate, devotament și imparțialitate a actului de justiție, în cadrul unei societăți moderne și democrate, în care nimeni nu este mai presus de lege. “Eu-ul” celor chemați să aplice legea nu poate să fie mai presus de “Eu-ul” legii izvorât din ordinea constituțională.

Dreptatea și adevărul sunt virtuți inerente naturii umane fără de care nu se poate lua în considerare existența unui cadru social echilibrat. Pe această cale, dorim să ne exprimăm aprecierea și respectul față de întregul corp al magistraților, deplina și nedisimulata solidaritate cu avocații care apără cetățeanul în procedurile administrative și judiciare.

Să ne dea Dumnezeu, tuturor profesionistilor dreptului, gândirea liberă și onestitatea profesională să îndeplinim rolul social al breslelor noastre înainte de orice ambiții personale!

Membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU

Sursa informației


Pe site-ul oficial (www.csm1909.ro), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, în data de 4 iulie 2021, mesajul președintelui CSM cu ocazia Zilei Justiției.

Redăm, în continuare, mesajul președintelui, astfel cum a fost publicat de CSM:

Mesajul domnului judecător Mihai Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, cu ocazia Zilei justiției

 

În prima duminică a lunii iulie sărbătorim ”Ziua justiției”, prilej cu care este important să ne amintim, încă o dată, că supremația legii și independența sistemului judiciar constituie baza unei societăți democratice. Cu această ocazie le mulțumesc colegilor judecători, care au continuat să își desfășoare activitatea în aceste vremuri încercate, cu implicare, conștiinciozitate, profesionalism și în deplina respectare a legii, asigurând independența și eficiența sistemului judiciar.

Subliniem, cu atât mai mult astăzi, nevoia de unitate în cadrul sistemului de justiție, unitate care implică atât respect reciproc și colaborare în cadrul corpului profesional al judecătorilor, cât și cooperare loială și dialog deschis și constructiv, întotdeauna în limitele legii, cu ceilalți profesioniști ai dreptului, fără de care nu ar fi posibilă înfăptuirea justiției. Și lor, așadar, colegilor procurori, avocați și tuturor celorlalți parteneri în înfăptuirea actului de justiție cele mai alese gânduri!

Temă de campanie uneori, alteori pretext folosit de alții pentru a atrage atenția de la propriile insuccese ori culpabilizată constant, justiția a continuat. Lăsată fără resurse ani în șir, în mod nepotrivit blamată ori atacată, justiția a continuat să funcționeze, standardul meritocratic care o caracterizează făcând ca actul de justiție să se ridice la un nivel mai înalt decât ar fi fost proporțional cu calitatea și dimensiunile cadrului normativ, cu resursele precare de ordin material, cu volumul în creștere și cu dificultățile de personal. Iar pentru asta, judecătorii români trebuie felicitați de noi toți.

Justiția va continua. Cu judecători integri, echilibrați, buni profesioniști. Cu respect pentru societate și cu asumarea onestă a tuturor vulnerabilităților interne. Dar va progresa cu adevărat într-o societate care să îi înțeleagă locul, rolul, importanța reală, dincolo de sloganuri și fără subiectivism. O va face în parteneriat egal cu celelalte puteri și în deplină înțelegere a competențelor proprii fiecărui profesionist al dreptului, unul în raport cu celălalt și toți în raport cu judecătorul.

Să îi dorim justiției să progreseze, să continue să fie resursă de echilibru în edificiul constituțional român. Judecătorilor care o înfăptuiesc – responsabilitate. Colegilor care contribuie la înfăptuirea ei – înțelepciune. Iar tuturor celor care apelează la ea – sinceritate.

La mulți ani justiției române!

 

PREȘEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Sursa informației

Vezi și ÎCCJ. Mesajul președintelui ÎCCJ cu ocazia Zilei Justiției

[Update: Mesajul membrilor aleși, reprezentanți ai societății civile] CSM. Mesajul președintelui CSM cu ocazia Zilei Justiției was last modified: iulie 5th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: